Residential ArchitectureHousesContemporary Barn House in Silesia, Poland / Gornik Architects

Contemporary Barn House in Silesia, Poland / Gornik Architects

Contemporary Barn House in Silesia, Poland / Gornik Architects

Project: Contemporary Barn House
Architects: Gornik Architects
Project Team: Magdalena Górnik, Mateusz Górnik
Location: Silesia, Poland
Text and photos provided by Gornik Architects

Detached house in Chruszczobród was nominated to 2015 Architecture Award. Our realization was in the leadership of all awarded works, out of fifty submitted designs.

This contemporary barn house is surrounded by fields, meadows and forests. The object consists of three simple ridge roofed buildings shaped like traditional houses. They were functionally divided into garage, art studio and home building.

Contemporary Barn House in Silesia, Poland / Gornik Architects

This contemporary barn house is surrounded by fields, meadows and forests. The object consists of three simple ridge roofed buildings shaped like traditional houses. They were functionally divided into garage, art studio and home building. The main conditions for this project we took into consideration were the functional arrangement, plot’s exposure to sunlight and topography.

The wide driveway and the garage emphasize public wide-open area. Then we move to the art studio and home building. The last was situated simultaneously to both buildings, in the distance enabling comfortable crossing to the private space. That is why between the buildings we’ve got the walking route leading us to the private space, revealing at the same time interesting architecture perspectives and surrounding landscape view.

Contemporary Barn House in Silesia, Poland / Gornik Architects

The roof, the elevation and the terrace of three buildings were made of polish larch which created monochromic simple forms. Granite cobblestone emphasizes the wide-open space, while the wooden terrace, leading us into the garden, symbolizes the private space.

Big rocks dug out during the construction works became the initial point for arranging the green space. The stones of different fractions surround the buildings- starting from the small sized, up to the monumental boulders characteristic of Jura region.

Contemporary Barn House in Silesia, Poland / Gornik Architects

There is clear division of space in each building. In the home building we’ve got the living space- open for daily use and private one- consisting of children’s and parents’ bedrooms. In the art studio we’ve got the mezzanine arranged for guests with a garden view.

Large windows, connecting the interior with surrounding nature, emphasize the garden area among the home building and art studio. The frontside walls are minimalistic without any distinctive divisions like windows or doors.

residential architecture, Silesia, Poland / Gornik Architects

The concept of the project was to preserve the austere and simple form of buildings which allowed us to achieve modern and timeless character of place and architecture.

terrace, pool, Silesia, Poland / Gornik Architects

terrace, Silesia, Poland / Gornik Architects

Beautiful Barn House in Silesia, Poland / Gornik Architects

Beautiful Barn House in Silesia, Poland / Gornik Architects

Beautiful Barn House in Silesia, Poland / Gornik Architects

plan

A Bungalow House from the 1930s Replaced by a Three-Story Concrete House

Project: Bungalow House Architects: Studio Christian Wassmann Project team: Pino Pavese, Garrick Ambrose, Helene Nishijo Andersen, Jorge Rivera Local architect / AoR: Rizo Carreno & Partners, Inc. Structural...

Forestville Residence in Sonoma County / Signum Architecture

Quintessential West Sonoma County living on a modest budget floating above a 22 acre existing vineyard knoll top site. The elegantly simple layout was conceived by orienting the four axes of the home to capture the best of Sonoma County.

Happy Valley Residence – a Complete Revamp of a 1,200 sq.ft Apartment

Lim + Lu, a New York-based multidisciplinary design practice, has recently announced the complete revamp of the Happy Valley Residence, a 1,200 sq.ft apartment...

RICCA Bar Inspired by Hanami – Cherry Blossom Viewing

RICCA is a bar recently completed by Ryohei Kanda from Roito Studio in Ginza, Tokyo. This project is inspired by Hanami, a Japanese traditional custom of...

The Stone House in Ashkelon by Hila Hendifer

Strips of basalt stone cover the external facades of the house planned by Hila Hendifer. The heavy presence of the stone gets a light boost from the wide windows system.

Related Articles