Residential ArchitectureK2 House by Francois Verhoeven Architects

K2 House by Francois Verhoeven Architects

K2 House by Francois Verhoeven Architects

Project: K2 House
Architect: Francois Verhoeven architects
Contractor: Bouwderij BV
Structural engineer: Step Engineering
Building physics: MoBius consult
Location: Eelderwolde, the Netherlands
Area: 250 m2
Photo Credits: Francois Verhoeven

The landscaping and building code mandated an architecture with sloped roofs and natural colours in either black or brown. At first it felt a bit restricted to design within these limitations.

K2 House by Francois Verhoeven Architects

But looking at the wider area where this house is build the strictly controlled landscaping and city planning worked out very well.
Even though K2 House is minimalistic and designed as a bungalow of one story it does fit in well between the more conventional multi story houses that surround K2.

K2 House by Francois Verhoeven Architects

Technically K2 House is designed to face south with most of its glass facades. The north facade has much less glass.
The south facade has an overhang to prevent the sun heating up the house in the summer while letting the sun in freely in the winter. Energy consumptions should almost be none.
The house gets its energy from solar panels and a geothermal heat pump.

kitchen, Francois Verhoeven Architects

The roof is designed to have three sloped roof areas of which the roof area out of sight has all the solar panels. The roof area facing south and in sight is covered with vegetation and wood siding. This is an important architectural statement. Solar panels are here to stay and a good clean source of energy but we do not need to live with their dominant and slick appearance. Where possible solar panels can do their work out of sight. K2 that way has a much more natural and less technical look than many of the houses around it that have solar panels dominate aesthetics.

K2 House by Francois Verhoeven Architects

The material’s of this house are mostly wood, concrete and anodised in a warmer tint aluminium. The aluminium and slender window frames combined with sawn timbers for the siding are left untreated. Materials are to be seen as they are in their process of weathering. The house requires little maintenance while getting its final look and feel over the course of the next few years. The vegetation will get higher and more colourful, the wood facing the sun more grey. The aluminium and concrete terraces will hardly change at all making sure the house will keep its modern and fresh look.

K2 House by Francois Verhoeven Architects

The K2 house has a large hall considering the usual Dutch hallways. This is an important feature of the house. It’s the hall where you change coats and put your shoes on every day. Its where you receive your guests. It’s the first space of your house that connects to all others. It should be a whole lot more than just functional.

bathroom, Francois Verhoeven Architects

The entrance of the house is shaped by a large column free overhang where a car can be parked. Ideal in the Dutch climate with lots of rain and wind. In the winter there is no need to scrape off the frost of car windows when parked underneath the overhang. And with a family of three getting in and out the car is so much more comfortable this way even compared to a garage.

bathroom, Francois Verhoeven Architects

The K2 house has minimalist details, free of gutters and roof edges. The window frames are integrated in the walls and behind the siding. It seems looking through the roof lights as if the walls extend in to the sky without any frame between wall stucco and glass. These details are important to make sure they don’t distract from the spacial quality and character of the house. It isn’t always easy to build like this but once all is done most see it was worth it.

floor plan

K2 House by Francois Verhoeven Architects

K2 House by Francois Verhoeven Architects

K2 House by Francois Verhoeven Architects

Gfell, a Hotel Under the Barn by NOA* Network of Architecture

The Gfell hotel, which is adjacent to the pre-existing Schönblick restaurant, sits alone just a stone's throw from the village of Fiè allo Sciliar, on top of a slope that provides views over unspoiled forests and meadows.

Reinforced Concrete House with Wide Open Spaces

Solar da Serra is a reinforced concrete house designed by Brasilia-based 3.4 Arquitetura. The house has a total footprint of 95 square meters. Description by 3.4...

Dream Residence with a Unique Style – Laverne by Design H3K

Located in Palm Springs, California, Laverne is a private residence that has benefited of quality and virtuousness of the interior design services, remodeling and...

Weekend House with Contemporary Design Placed in the Brazilian Atlantic Forest

Quinta Da Baroneza house was designed by Candida Tabet Arquitetura. The house is located in Bragança Paulista, São Paulo, Brasil. Description by Candida Tabet Arquitetura:...

East 22nd Street Renovation Project by Messana O’Rorke

We proceeded to convert their one-bedroom into a studio that maximized the light and views, with defined entry, living/dining space, galley kitchen, office and bedroom niches, bathroom, and shoe closet.

Related Articles