Residential ArchitectureHousesContemporary Canadian Lake House Features Black Dyed Cedar and Rusted Metal Cladding

Contemporary Canadian Lake House Features Black Dyed Cedar and Rusted Metal Cladding

Contemporary Canadian Lake House Features Black Dyed Cedar and Rusted Metal Cladding

Architects: Paul Bernier Architecte
Project: Contemporary Canadian Lake House
Team: Paul Bernier, Alexandre Bernier, Alexandra Bolen
Location: Quebec, Canada
Photography: James Brittain
Text by Paul Bernier Architecte

On a wooded lot on the shore of Lake Charlebois, our clients wanted to build a contemporary house, luminous and open to the nature. They wanted most of the spaces of the house to be level with the land.

Contemporary Canadian Lake House Features Black Dyed Cedar and Rusted Metal Cladding 1

The terrain is slightly sloping. During a first visit to the site, a perimeter was established to identify the ideal location. The privileged view towards the lake and the south coincide, which guided the orientation of the building.

Contemporary Canadian Lake House Features Black Dyed Cedar and Rusted Metal Cladding 2

An “L” shape plan was chosen for the house. In the “L” plan, a wing is reserved for the day spaces (kitchen, dining room, living room) and the other wing houses the more private spaces (master bedroom, bathroom, washing). This type of plan allows all the spaces to be oriented towards the south and towards the desired view. We’re always close to the windows.

Contemporary Canadian Lake House Features Black Dyed Cedar and Rusted Metal Cladding 3

The “L” plan also defines a sunny outside space, hidden from the view of the neighbor and open towards the access to the lake. Besides, it is also in this space that we have laid out a screened porch to enjoy the summer evenings.

Contemporary Canadian Lake House Features Black Dyed Cedar and Rusted Metal Cladding 4

At the meeting of the 2 wings of the “L”, we created a volume on 2 floors. On the ground floor there is a garage and the upstairs houses a guest bedroom and an office which enjoys a strategic position overlooking the lake and also with a view down the ground floor. On the outside, this two-storey volume is clearly distinguished from the “L” shape volume by its materiality. It is covered with Corten steel (weathering steel) which has already taken its orange color, while the volume in “L” on one floor is sided with black dyed cedar.

Contemporary Canadian Lake House Features Black Dyed Cedar and Rusted Metal Cladding 6

Inside, too, this distinction is felt by a double-height space between the 2-storey volume and the one-storey space. A staircase with cantilevered step made of walnut allows access to the upper floor.

Contemporary Canadian Lake House Features Black Dyed Cedar and Rusted Metal Cladding 7

Contemporary Canadian Lake House Features Black Dyed Cedar and Rusted Metal Cladding 8

Contemporary Canadian Lake House Features Black Dyed Cedar and Rusted Metal Cladding 9

Contemporary Canadian Lake House Features Black Dyed Cedar and Rusted Metal Cladding 5

Contemporary Canadian Lake House Features Black Dyed Cedar and Rusted Metal Cladding 10

Contemporary Canadian Lake House Features Black Dyed Cedar and Rusted Metal Cladding 11

Contemporary Canadian Lake House Features Black Dyed Cedar and Rusted Metal Cladding 12

Contemporary Canadian Lake House Features Black Dyed Cedar and Rusted Metal Cladding 13

Contemporary Canadian Lake House Features Black Dyed Cedar and Rusted Metal Cladding 14

Contemporary Canadian Lake House Features Black Dyed Cedar and Rusted Metal Cladding 15

Contemporary Canadian Lake House Features Black Dyed Cedar and Rusted Metal Cladding 15

Lugano Apartment by Desearq Studio

A young couple living in Ticino (Switzerland) requested our help to renovate their parents' apartment into something completely different. How not to run to their aid?

Playground Inspired from Nature, Berlin / Baukind Architekten

The design realized by Baukind has educational potential, it encourages the children's social interaction and it has as a source of inspiration the human's day-to-day activities.

Stylish Contemporary Home with Living Spaces Separated by a Schist Stone Wall

Located on the coastal North Shore of Auckland, this home is positioned on a small rear site with moderate slope. The brief was to create a stylish contemporary home incorporating three separate living spaces. In addition, it was established that views of Rangitoto could be obtained above a certain height on the property in the southern direction.

Modern Benches Home in Salt Lake City by Imbue Design

In the Olympus Cove neighborhood of Salt Lake City one runs into a dilemma... one that an architect loves to have: to the east towers the majestic Mount Olympus adorned with shrub oak and mountain mahogany ...

Stock Coffee by Arhitektura Budjevac

Stock Coffee is an attractive coffee shop realized by Arhitektura Budjevac, an architectural design studio from Serbia. Somehow, Stock Coffee reminds you of the...

Related Articles