Low Rise House with a Sinuous Shape Guided by the Surrounding Nature

- Advertisement -

Low Rise House

Architects: Paul Bernier
Project: House on Lac Grenier
Location: Les Pays-d’en-Haut Regional County Municipality, Canada
Design Team: Paul Bernier, Anick Thibeault
Photography: Adrien Williams

The land is completely wooded. It is crossed by a stream and borders a lake. These characteristics and the need to build at a distance from the stream suggested a lengthwise placement, with the house slipped in between the stream and the slope. We chose to make a low rise house, mostly one-storey, whose sinuous shape is guided by the nature that surrounds it. The building itself folds, opens and tightens like a river digging its bed.

Low Rise House with a Sinuous Shape Guided by the Surrounding Nature 1

From the path leading up to the entrance, the building appears as a mostly opaque volume that follows the contours of the site. The garage is concealed from view. To the right, an opening in the palisade invites visitors to come inside. Along the south facade, the volume of the house bends and opens up to let in the light and make the most of the forest view. Further along, the volume bends again, turning toward an opening in the woods that offers a view of the stream flowing into the lake. On the north side, smaller openings frame perspectives of the surrounding landscape and allow the building’s occupants to enjoy the gentle murmur of the stream, which still runs over the property. Atop the roof, a small tree-house-like room looks out onto the surrounding greenery.

Low Rise House with a Sinuous Shape Guided by the Surrounding Nature 2

Upon entering, an imposing piece of furniture made of hickory wood welcomes us. Its shape offers a place to sit and storage for clothing. This then directs us to the living area, a large and bright space that ends in a cantilevered. On the south side, the outer wall disappears and becomes a large glass opening onto the forest.

Low Rise House with a Sinuous Shape Guided by the Surrounding Nature 3

The materials used for the surfaces are clean and simple; white walls and polished concrete floors that contrast with the wilderness outside and let the surrounding nature express itself.

Low Rise House with a Sinuous Shape Guided by the Surrounding Nature 4

The large open space also houses three wooden objects: pieces of furniture arranged on an axis that invites us into a sequence of spaces that form the living area.

Low Rise House with a Sinuous Shape Guided by the Surrounding Nature 5

The cabinet of the entry hall also acts as a screen, protecting the more private area of the bedrooms. Behind this screen, stairs lead to the reading room: a quiet, secluded, wood-paneled space on the green roof. From this vantage point, perched on the roof, the building appears to blend into the natural surroundings.

Low Rise House with a Sinuous Shape Guided by the Surrounding Nature 6

Low Rise House with a Sinuous Shape Guided by the Surrounding Nature 7

Low Rise House with a Sinuous Shape Guided by the Surrounding Nature 8

Low Rise House with a Sinuous Shape Guided by the Surrounding Nature 9

Low Rise House with a Sinuous Shape Guided by the Surrounding Nature 10

Low Rise House with a Sinuous Shape Guided by the Surrounding Nature 11

Low Rise House with a Sinuous Shape Guided by the Surrounding Nature 12

Low Rise House with a Sinuous Shape Guided by the Surrounding Nature 13

Low Rise House with a Sinuous Shape Guided by the Surrounding Nature 14

- Advertisement -

Hanging Drying Rack / George & Willy

The Hanging Drying Rack by George & Willy is an economical and environmental way to dry and air clothing. Suspended from the ceiling using a...

Armadale Crescent Residence / Klopper and Davis Architects

The Armadale Crescent residence makes the most of a north facing view across a valley to a local park with the foot print heavily influenced by the block shape.

Pemberton Place Residence in Old West Austin / Matt Garcia Design

The Pemberton Place residence nestles among large heritage oak trees on a rare one-acre lot in West Austin. Set back from the street along the edge of a bluff, this modern treehouse provides spectacular views across pease district park to the state capitol and downtown.

FFWD Arquitectes Turned an Old Carpentry Workshop in Industrial Loft

Spanish architectural studio FFWD Arquitectes has transformed an old carpentry workshop in a small living space attached to a house. From the architect: When dealing...

Puente House by LLAMA Architecture and Urban Design

The Puente house is designed and will be built as a piece of furniture, out of cedar, a local material widely used for structural properties and rot resistance. This project was developed from an intensive research and understanding of its site, and directly responds to its placement in the heart of the Great lakes St Lawrence Forest.

New Chalet by YOD Design Lab for Verholy Relax Park, Ukraine

YOD design lab has created a New Chalet for Verholy Relax Park, a recreational complex in the Poltava region of Ukraine. Chalet consists of three rooms with a shared living room and a guest lounge.

Fort Greene Brownstone House Divided into Three Duplexes for an Extended Family

The family hired BFDO to help them create three duplexes and a private suite for him and his wife, which required the addition of three new stairs to connect the two floors in each unit and maintain a common access to the roof terrace, rear yard and cellar.

Modern Montauk House by Bates Masi Architects

Montauk, NY, resembles many other small seaside communities. However, it possesses unique characteristics that imprint lasting memories. The weather is unpredictable with banks of heavy fog and gusty winds.

A Traditional 1950s House Has Been Updated for a Modern Lifestyle

Hibou House was designed for a young family that values connection – both with one another and with their friends and neighbours. The renovation thoughtfully updates an existing traditional 1950’s house for a more modern lifestyle – one that feels relaxed and comfortable yet easily adapted for entertaining.

This New London Brick House Accommodates Three Generations of a Family

Being part of a semi detached house in a conservation area did provide some context to work in. This London brick house also acts, to some degree, as a gatekeeper to a small mews road along its flank wall.

Desert Outpost in Paradise Valley / Jones Studio

Desert Outpost is a private residence designed by Jones Studio in Paradise Valley, Arizona. Project description: The site slopes in three directions; it is a...