Contemporary Coastal Home with a Blackened Timber Facade

Contemporary Coastal Home with a Blackened Timber Facade

Project: Contemporary Coastal Home
Architect: Studiofour
Location: Fingal, New South Wales, Australia
Photography: Shannon McGrath
Text by Studiofour

Melbourne based Studiofour have created a contemporary coastal home that despite its black skin and cubist design it allows the coastal landscape take center stage. The house is located within the Moonah Links Golf Course on the Mornington peninsula in Fingal, Australia.

Contemporary Coastal Home with a Blackened Timber Facade 1

Our challenge was to demonstrate that a custom architectural solution could achieve our client’s budget whilst responding directly to the essence of the site and its location. The house demonstrates that we could not only capture the sense of place, but we could also deliver a competitive cost effective solution.

Contemporary Coastal Home with a Blackened Timber Facade 2

A simple brief and program requirements, teamed with a dramatic site characterised by a steep slope and a single tea tree, enabled the design to become an exploration into enclosing the basic rituals of domestic life within restrained building forms, whilst at the same time exposing the building’s program to varying levels of interaction with the surrounding landscape, both immediate and beyond.

Contemporary Coastal Home with a Blackened Timber Facade 3

Emphasis becomes not on the insular and what has been designed, but what nature has provided and drawing this readily available genius loci inside for all to experience. The front elevation comprises solely of blackened timber walls, punctured only to signify the entry. The use of black timber cladding increases the perception of the building form sitting low within the existing native grasses and tree shadows, and this in turn helps promote opportunities to connect intimately with the landscape.

living room, Studiofour

In stark contrast to the surrounding houses, which attempt to cancel out the sloping topography by creating a podium level at which the outdoor areas sit exposed high above ground level, the design for this house adopted a gentler strategy, with the building form spilling down the slope to terminate in a series of terraced decks. These low lying decks provide privacy from the golf course below, whilst the surrounding native landscape shelters the outdoor areas from harsh prevailing winds.

Contemporary Coastal Home with a Blackened Timber Facade 5

The form of the building was also driven by the desire to separate the public and private zones of the residence. The kitchen, dining and living spaces are combined to create a single, fluid area, delineated only by a gentle level change and a fireplace / storage element. These elements provide the level of intimacy required by the client whilst also allowing the advantages provided by open planning. The panelised matte black wall to the kitchen conceals a powder room, laundry and butler’s pantry, providing the high level of functionality required, while maintaining the calm qualities of the open plan space.

interior design, Studiofour

The design for this contemporary coastal home stems from an exploration into the absence of what is not necessary, in both building form and detail, which is at the core of sustainable design. Renewable timber was selected as the primary building material. Used both internally and externally, its natural aesthetic properties are complemented by the low energy levels required in its production, which significantly reduce the environmental impact of the building.

Contemporary Coastal Home with a Blackened Timber Facade 7

The design located the eastern end of the lower level below the natural ground line, with concrete slab flooring and block work walls providing a high thermal mass, to balance the large expanses of glazing to the north and west. The upper level is cantilevered, with the timber construction incorporating high levels of insulation throughout.

dining room, Studiofour

With views to the golf course to the west, all windows and glazed doors were double glazed with high performance glass, enabling a strong connection to the landscape without compromising the integrity of the building fabric. The existing tea tree became a critical element to the locations of windows, providing sun shading to the internal living areas. Access to daylight was maximised, with all windows full height, and predominantly openable to maximise natural ventilation throughout. These core sustainable design principles were teamed with underground water storage, water saving fixtures, low voc paints and materials, to complete the sustainable approach. Following completion of the house, the site is being re-vegetated with native species endemic to the local area.

Contemporary Coastal Home with a Blackened Timber Facade 9

Varying levels of interaction and connection with the landscape, both real and perceived, drove all aspects of the design, from the channelled views of the horizon upon entry, through to the double height picture window that captures the full proportion of the tea tree, and the direct and intimate connection provided by the low level decks.

Contemporary Coastal Home with a Blackened Timber Facade 10

kitchen, Studiofour

bedroom, Studiofour

Contemporary Coastal Home with a Blackened Timber Facade 13

Contemporary Coastal Home with a Blackened Timber Facade 14

Contemporary Coastal Home with a Blackened Timber Facade 15

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Y House, an Addition and Renovation to a 1960’s Texas Ranch Style House

Originally built as a ranch-style house in 1962, the remodeled Y House is sensitively designed to weave into the fabric of the Sherwood Oaks neighborhood in South Austin while simultaneously providing a fresh and modern way of living.

Modern Brazilian Retreat Embracing Transparency and Open Spaces

The construction of this modern Brazilian retreat in two levels was adjusted to the slope and ‘rest’ on it. The rooms open or separated thought to be side by side, in a continuous way, horizontally, which creates some separation while maintaining a sense of openness, following the needs of the family or other requirements.

Bramasole House by Herbst Architects

Bramasole House was completed in 2016 by New Zealand studio Herbst Architects. The house is located in Waimauku, Auckland, New Zealand. Description by Herbst Architects: The...

LJ Partnership Office, London / Oktra and Direct Tiling Group

Initially, LJ Partnership brought us to the site & was interested to understand how Direct Tiling Group envisioned the space & how we could bring these plans to fruition. This initial meeting opened up several meetings with LJ Partnership which allowed us to develop ...