Residential ArchitectureHousesAlfred Street Residence Designed to Promote Openness and Interaction

Alfred Street Residence Designed to Promote Openness and Interaction

Alfred Street Residence designed to promote openness and interaction (12)

Alfred Street Residence has been awarded a commendation at the 2015 australian interior design awards. This charming family home was designed by Australian design practice Studiofour.

Description by Studiofour: In contrast to the existing victorian spaces to the front of the dwelling, which provide enclosure and a sense of seclusion, the new living areas to the rear promote openness and interaction. A restrained material palette of white with pale timber insertions provides a neutral backdrop for the family’s collection of art, books and objects, while enhancing the visual connection between the interior spaces with the courtyard garden adjacent.

Alfred Street Residence designed to promote openness and interaction (10)

Through minor replanning to the ground floor, the existing spaces are provided with clear delineation of function through the insertion of new built forms, both in horizontal and vertical planes. Subtle changes in floor and ceiling levels, and the introduction of new joinery elements and controlled openings, further define each space. The new openings provide increased connection to the existing courtyard spaces, with new landscaping providing a green backdrop to each internal space.

Alfred Street Residence designed to promote openness and interaction (2)

Our studio begins design work on an existing single level victorian house in Prahran. With a wider than typical site, the house had been extensively renovated in the 1980s. These renovations created a series of compartmentalised spaces, with some spaces housing a number of functions. The existing layout of bedrooms to the front, a central combined living and dining area with courtyard garden opposite, and a bathroom and combined kitchen, laundry and study to the rear provide limited options for the family of four to adapt the spaces to their functional needs.

Alfred Street Residence designed to promote openness and interaction (3)

Through briefing workshops with the family, it became clear that their various functional requirements as a family needed stronger relationships with the spaces they were housed in, and various functions needed stronger separation and delineation. With minor replanning to the ground level, and a new first floor addition, the proposed design will enable the house to suit not only the current needs of the family with two preschool children, but be able to adapt to suit their future needs, as the children move through school and university. For more information visit Studiofour.

Location: Alfred Street, Sydney, New South Wales, Australia
Photographs: Shannon McGrath

Alfred Street Residence designed to promote openness and interaction (4)

Alfred Street Residence designed to promote openness and interaction (6)

Alfred Street Residence designed to promote openness and interaction (5)

Alfred Street Residence designed to promote openness and interaction (1)

Alfred Street Residence designed to promote openness and interaction (9)

Alfred Street Residence designed to promote openness and interaction (8)

Alfred Street Residence designed to promote openness and interaction (11)

Alfred Street Residence designed to promote openness and interaction (14)

Alfred Street Residence designed to promote openness and interaction (7)

Alfred Street Residence designed to promote openness and interaction (13)

Subscribe to our newsletter

One Sanlitun · Bottega Veneta Apartment by CCD

The aesthetics of Bottega Veneta is understated and subtle. Those who understand Bottega Veneta have a confident, elegant and be-self individuality, just as the non-logo fashion house's famous slogan "When your own initials are enough" expresses.

Sol Retreat in Phoenix / The Ranch Mine

Sol retreat is a new build house on a vacant lot in the Willo Historic District in midtown Phoenix. Inspired by the southwestern urban vernacular of the courtyard house, we designed the home to both embrace and escape the sun and the city.

Muswell Hill House / Jones Associates Architects

Jones Associates Architects have completed Muswell Hill House, an extension project to a 1930s house in North London. This detached 1930s house, virtually unaltered since...

A Wooden Hillside Cabin by Kappland Arkitekter on the Island of Stokkøya, Norway

This is an all-year cabin for a family of five at Stokkøya, an island situated on the outermost coast of Trøndelag, Norway. Situated on a hillside, the site offers dramatic views in two directions

Hudson River Apartment in Manhattan / SheltonMindel

In a sleek modernist tower adjacent to Manhattan’s Hudson River, create a one-bedroom residence without compromising the architectural integrity of this iconoclastic building. Two geometries take precedent in this building, as Manhattan’s grid meets the angled geometry of the Hudson River, in this light filled space.

Recommended Stories