Residential ArchitectureHousesSummer Villa Built on the Shore of a Beautiful Lake in Central...

Summer Villa Built on the Shore of a Beautiful Lake in Central Finland

Summer Villa Built on the Shore of a Beautiful Lake in Central Finland

Architects: RESORTUM and OSUMA Architects Ltd
Project: Summer Villa Kaislaranta
Architect: Aki Hiltunen / OSUMA Architects
Location: Sysmä, Finland
Size: 126 sqm
Photography: RESORTUM

Built on the shore of a beautiful lake in central Finland, Villa Kaislaranta blends into its surroundings by using inconspicuous massing and a well balanced combination of reflections and wood cladding.

Summer Villa Built on the Shore of a Beautiful Lake in Central Finland 1

A recently retired couple wanted to build a summer villa that would reflect their aspiration for enjoying the beautiful lakeside landscape with their extended family and friends, while at the same time minimising the impact of the construction on the surrounding natural environment.

Summer Villa Built on the Shore of a Beautiful Lake in Central Finland 2

The architectural solution was to visually blend the dark wooden facade with the forest background and use large glass surfaces to both provide spectacular views to the lake and blend in the building to the surrounding nature with reflective surfaces.

Summer Villa Built on the Shore of a Beautiful Lake in Central Finland 3

Moreover, the lake facing facade was made shorter than the opposite side in order to minimise visual impact toward the lake. Large, well detailed windows towards the lake make people in this villa feel like a part of the nature around them. The glazed East facade works as a mirror-like surface absorbing the atmospheric views of the lake and creating an all-encompassing natural environment.

Summer Villa Built on the Shore of a Beautiful Lake in Central Finland 4

Generous naturally aged wooden terraces surround the villa for comfortable use of outdoor spaces.

Summer Villa Built on the Shore of a Beautiful Lake in Central Finland 5

The interiors are structured based on an effective and rational floor plan that makes the most of the eastern views towards the lake.

Summer Villa Built on the Shore of a Beautiful Lake in Central Finland 6

It was necessary to have enough space for many people to spend the night, so the bedrooms are designed to sleep up to four people on two levels each. The main living areas on the lake side were designed with open space concept – to provide a fluid space for different usage according to need.
A long built-in bookshelf and corridor to the bedrooms divides the space into private bedroom area and entertainment sector. The main space continues visually to a large deck area outside providing a strong connection to the nature outside.
An imposing fireplace dominates the living area, which combines conversation and dining areas with the kitchen in an open space plan arrangement where activities are free to flow.

Summer Villa Built on the Shore of a Beautiful Lake in Central Finland 7

Summer Villa Built on the Shore of a Beautiful Lake in Central Finland 8

Time Memories Restaurant by JG Phoenix

JG PHOENIX recently completed a new restaurant in Shantou City, Guangdong, China. Based on analysis of the original spatial structures, JG PHOENIX identified that the key of the design was to connect the four above-ground floors with the underground space.

Guangzhou House Renovation / The Boundaryless by Inspiration Group

This is a three-floored house, located in Guangzhou’s old CBD, and it is a classic townhouse right next to a street, which results in a narrow shape. The Guangzhou house was built in 1919.

Olivo Restaurant / Architect Pierluigi Piu

Architect Pierluigi Piu has designed the Olivo Restaurant in London, UK, in 2016. In this new restaurant, refurbished 25 years after he first designed it,...

40 sqm Apartment Takes Advantage Of Color And Chic Accent Features

Creative Workshop Fateeva Design has recently completed this 40 sqm apartment in Kiev, Ukraine. The logic of the interior of this apartment is subordinated to the style of life of one person, which means that there is at least a compromise, a maximum of self-expression of the customer, a young free gentleman.

Gràcia House Rehabilitation by Carles Enrich

On the top floor of a five story building in Carrer Martínez de la Rosa we were presented with a 70 m2 dwelling in a poor state of conservation. It is characterised by its long, very narrow floor plan, some 17 metres long with a span of 3.20 m.

Related Articles