Residential ArchitectureHousesAperture Residence / Paul Archer Design

Aperture Residence / Paul Archer Design

Aperture Residence, Paul Archer Design

Project: Aperture Residence
Architects: Paul Archer Design
Interior Design: Zoe Works Indoors
Location: Islington, London, UK
Year 2017
Photographer: Kilian O’Sullivan
Text by Paul Archer Design

Secret courtyards, skylights and perforated brickwork, flood Aperture Residence with natural light, a new build home in Islington enclosed in brick.

Aperture Residence, Paul Archer Design 1

The site was previously occupied by a domestic garage, enclosed by brick walls from various eras along almost three quarters of the boundary. Most of the original boundary brickwork has been retained, and Aperture Residence is inserted neatly behind it.

Aperture Residence, Paul Archer Design 2

The ground floor, mostly hidden from the street, covers the whole site along with two courtyards. It is made of a concrete structure, as there was a great deal of retaining to do along the boundaries. The first floor, which is visible from the street, is a timber construction – completely clad in brick. The new and old brickwork is separated by an aluminium shadow gap detail to clearly distinguish new from old, equally, defining load bearing from ‘hung’ brickwork.

Aperture Residence, Paul Archer Design 3

Funton Old Chelsea Yellow brick is used to directly pick up on the existing predominant yellow brick of the street. As well as a brick bond that has a resemblance to the Flemish bond of the older houses, but reflects the fact that it’s not load bearing brickwork – but a modern cavity wall.

Aperture Residence, Paul Archer Design 4

Perforated brickwork and set back glazing is designed to give a layering to the facade and a level of detail similar to the older houses, but by recessing rather than projecting from the main facade line.

Aperture Residence, Paul Archer Design 5

Unlike the original houses on the street, having windows at the back of the property was not an option, as a result, some of the more private spaces are street facing. The brick perforations allow a privacy screen during the day to these areas, and offer an interesting glowing pattern when backlit at night.

Aperture Residence, Paul Archer Design 6

In order not to make the house feel small on this constrained site, the ground floor spaces are completely open plan, zoning areas with stepped level changes. The living space is 3m tall, making it feel generous and airy – despite being enclosed by the boundary wall. Light floods into the interior spaces through lower and upper floor skylights along with fully glazed courtyard doors.

Aperture Residence, Paul Archer Design 7

Aperture Residence, Paul Archer Design 8

Aperture Residence, Paul Archer Design 9

Aperture Residence, Paul Archer Design 10

Bank Street Apartment by Michael K Chen Architecture

A thorough reinvention of a generously scaled but awkward post-war West Village Apartment. Lightened and subtly textured materials, and exactingly detailed custom elements create an elegant and informal living environment for a professional couple.

Lipky Twins Apartments / PAINTIT Architecture & Interior

The "LIPKY TWINS" project is about two identiс apartments, while one is terracco and another is black. Both apartments are for rent and located in the same building. Customer fully trusted us providing that we are going to meet only one condition - not going beyond the limited budget. 

Network Rail Southern Region New Office

Network Rail Southern Region has over 7,000 staff members across multiple offices and depots. They wanted to create a central hub for the consolidation of some of their teams

Shed House at Lake Ranco: Recycled and Converted Old Barn Materials in Summer Cottage

Project: Shed House Architects: Estudio Valdés Arquitectos Location: Lago Ranco, Los Ríos Region, Chile Architect in charge: Alberto Cruz Elton, Carlos Ignacio Cruz Elton Area: 138 m2 useful...

Residence DBB / Govaert & Vanhoutte Architects

Architects: Govaert & Vanhoutte Architects Project: Residence DBB Architect in Charge: Benny Govaert, Damiaan Vanhoutte Location: Knokke-Heist, Belgium Area: 566.0 m2 Photographs: Tim Van De Velde Residence DBB is a...

Related Articles