Californian Farmhouse Renovated Using a Mixture of Fir, White Oak, and Walnut

Californian Farmhouse Renovated Using a Mixture of Fir, White Oak, and Walnut

Project: Californian Farmhouse Renovation
Architects: Dash Marshall
Location: San Miguel, California
Area: 371 sqm
Year 2018
Photographer: Bruce Damonte

Text by Dash Marshall: For a pair of empty nesters who are often visited by their kids and grandchildren, we were asked to do two things. First, to rationalize the floor plan to make it better for entertaining. Second, to “just make it new already arghhhhh!”

Californian Farmhouse Renovated Using a Mixture of Fir, White Oak, and Walnut 1
A pivot door, when open, lines up with the angled face of a special column, leading guests straight to the kitchen.

An existing 30-yr old Californian farmhouse was used as an exterior shell and the interior was renovated like Theseus’ ship, piece by piece, until it was totally new.

Californian Farmhouse Renovated Using a Mixture of Fir, White Oak, and Walnut 2

We started with the rituals. Arriving, cooking, eating, lounging, celebrating, bathing, sleeping. After analyzing each and discussing the the residents, we designed specific responses. These details are strange monsters in the floor plans. They probably don’t make sense until seen in use.

Californian Farmhouse Renovated Using a Mixture of Fir, White Oak, and Walnut 3
This kitchen looks empty because it is not filled with 14 family members arguing over who makes the best prime rib. Wide margins maintain easy circulation during such moments.

For a couple who are remarkably free of vanity, a master bathroom without the ever-present vanity mirror. For a kitchen that’s used to conjure prodigious meals, a ‘super pantry’ that makes cooking a joy. For the guests, a bathroom that cannot be missed—just look for the marshmallow. For a family that fondly remembers decades spent farming walnuts, a special trunk-like column that commemorates their labor.

Californian Farmhouse Renovated Using a Mixture of Fir, White Oak, and Walnut 4
The sliding door of the walk-in pantry is perforated, painted aluminum.

The architectural language we developed pays its respects to the Missions of California, the vernacular metalwork of central coast farms, and Aalto’s use of wood that’s warm and crisp. A mixture of fir, white oak, and walnut are used to add richness to reductive forms.

Californian Farmhouse Renovated Using a Mixture of Fir, White Oak, and Walnut 4
Bespoke tapestry by our longtime collaborator Kustaa Saksi featuring flora and fauna from the area.

A large sliding perforated metal partition reveals the ‘super pantry,’ which has two layers of accessibility. The front row makes it easy to grab quick items like coffee in the morning, or garlic while cooking an evening meal. The back row provides deep storage.

Californian Farmhouse Renovated Using a Mixture of Fir, White Oak, and Walnut 6

At the opposite end of the house, circulation between the master bedroom and bathroom has been adjusted to emphasize views across the property and the hills beyond.

Californian Farmhouse Renovated Using a Mixture of Fir, White Oak, and Walnut 7

Inside the master bathroom, a sink milled out of solid walnut occupies the center of the space. Instead of being focused on perimeter walls, where the vanity is often located, this space is focused inward. Instead of being organized around vanity, it’s organized around self care.

Californian Farmhouse Renovated Using a Mixture of Fir, White Oak, and Walnut 8

The guest bathroom has been replaced by a large marshmallow. Outside it is built of uneven stucco and plaster, like the local mission. Inside, it is organized into four zones that one can fully circumnavigate: sink, change, shower, toilet.

Californian Farmhouse Renovated Using a Mixture of Fir, White Oak, and Walnut 9

Upstairs, above the marshmallow, is a large space used as a kids’ playroom during the day and spillover guest room at night. The stairs were, of course, a fascination.

Californian Farmhouse Renovated Using a Mixture of Fir, White Oak, and Walnut 10
The console sink includes a small lollipop mirror and central hatch that opens to reveal toiletries.

Californian Farmhouse Renovated Using a Mixture of Fir, White Oak, and Walnut 11
A wall of closets curves to create a small seating nook. Cabinet pulls were fabricated by a local saddler.

Californian Farmhouse Renovated Using a Mixture of Fir, White Oak, and Walnut 12

Californian Farmhouse Renovated Using a Mixture of Fir, White Oak, and Walnut 13
The pendant fixture in the slate-floored guest bath is by Rich Brilliant Willing.

Californian Farmhouse Renovated Using a Mixture of Fir, White Oak, and Walnut 14

Californian Farmhouse Renovated Using a Mixture of Fir, White Oak, and Walnut 15

Must Read

Lluvia House in Mexico City / Pérez Palacios Arquitectos Asociados

Lluvia House in Mexico City / Pérez Palacios Arquitectos Asociados

Lluvia house is a single-family residence located in Jardines del Pedregal, in southern Mexico City. The site is between neighboring constructions in a residential area.