Residential ArchitectureHousesMount Maigmo House / Alfredo Paya Benedito

Mount Maigmo House / Alfredo Paya Benedito

Mount Maigmo House / Alfredo Paya Benedito

Project: Mount Maigmo House
Architects: Alfredo Paya Benedito
Collaborators: Sonia Miralles Mud, Arturo Calero Hombre.
Location: Mount Maigmo, Tibi, Alicante, Spain
Area 73.0 m2
Project Year 2017
Photographer: Milena Villalba

Architectural evidence suggest that ruins rural architecture has prehistoric origins (18th century BC), used as living quarters, livestock pens and shepherd lookouts for livestock moving between valleys in Alicante’s mountainous hinterland. The location of the home was inspired by two imposing views: one overlooking the Tibi reservoir, Europe’s largest in the 16’s century and the whole valley towards the sea, and another towards Mount Maigmo.(1.226m).

The initial intention was to create the smallest possible footprint, without leaving any trace of the house, which, in fact, imperceptible from its surroundings. This aim led to the integration of the two sections with the pre-existing topography in a staggered, mimetic sequence that is partly buried.

Mount Maigmo House / Alfredo Paya Benedito

The roofs follow the slope in a reconstruction of the original topography. The idea of the Mount Maigmo house is to gouge a hole in part of the land in order to insert the living spaces, and then cover it with local earth and stones.

Mount Maigmo House / Alfredo Paya Benedito

This topographic aspect of the house helps to understand its two levels: the lower part is a sleeping cave that is cool in summer and warm in winter, while the upper part is a porch for the daytime activities and enjoyment of the commanding views. This distribution reflects a simple concept: sheltered isolated sleep and a life with dominating views of the landscape.

Mount Maigmo House / Alfredo Paya Benedito

Access to the Mount Maigmo house is via a steep and narrow zigzag track that ends in a small parking lot alongside the service volume. From here, a long footpath leads up to the house itself. The house is self-sufficient: water is drawn from a well and PV panels connected to batteries and an auxiliary generator provide the electricity.

Mount Maigmo House / Alfredo Paya Benedito

The technology used in the construction is simple masonry- adapted to human weight and manual capacity- with no complex aids: everything was built using components that a single tradesperson could handle. Concrete blocks are thus used for the walls, prefab concrete beams and arches for the floor slabs, along with timber panels and marble tiling. The entire structure is visible, with no rendering and almost no details. All the material brought up to the work site remained there, either installed or reused, and no waste was generated.

Mount Maigmo House / Alfredo Paya Benedito

dining room / Alfredo Paya Benedito

Mount Maigmo House / Alfredo Paya Benedito

fireplace, Alfredo Paya Benedito

Mount Maigmo House / Alfredo Paya Benedito

bedroom / Alfredo Paya Benedito

bathroom / Alfredo Paya Benedito

bathroom / Alfredo Paya Benedito

Mount Maigmo House / Alfredo Paya Benedito

Mount Maigmo House / Alfredo Paya Benedito

Haddington Park House: Renovation of a 1940’s Bungalow in Dublin

Architects: Robert Bourke Architects Project: Haddington Park House Location: Glenageary, County Dublin, Ireland Project Year 2018 Photographer: Ste Murray Haddington Park House is an extension and renovation of a...

Napa Farm House in California / Stephen Willrich Design

Napa Farm House is a single-family home designed by Stephen Willrich Design, located in Napa Valley, California. Inspired by the region's agricultural heritage, the Main...

Nurol Life Apartment in Istanbul / Escapefromsofa

The layout of Nurol Life apartment is a combination of a large spacious living room, kitchen, a room, one master bedroom within a cozy bathroom and a closet.

An Old Amsterdam Apartment Transformed by i29 into a Fresh Loft

A former rental apartment in de Pijp, Amsterdam is transformed by i29 into a fresh and spacious loft. Originally, this old Amsterdam apartment had many rooms and scarce daylight. The main objective was to achieve maximum use of natural light and to create a spatial experience.

Related Articles