Contemporary Workplace with a Distinctive Hotel-Like Aesthetic

Contemporary Workplace with a Distinctive Hotel-Like Aesthetic

Architects: Woods Bagot
Project: Woods Bagot Perth Studio
Workplace Fitout Design team: Adelyn Curtin, Grant Hopwood, Janie Green, Kaila Cicchini, Ken Anderson, Stirling Fletcher, Tenille Teakle
Base Building Architectural Team: Andrew Tang-Smith, Daniella Catalano, John Liddiard, Ken Anderson
Location: Perth, Australia
Area: 1,350 sqm
Photography: Dion Robeson

Creating a diversity of spaces whereby freedom of choice and movement are key, Woods Bagot has transformed the iconic Palace Hotel into its new Perth contemporary workplace studio. A landmark of historical significance, Woods Bagot saw the opportunity to celebrate the history of the building via a contemporary reinterpretation that would complement rather than compete with the heritage architecture.

Contemporary Workplace with a Distinctive Hotel-Like Aesthetic 1

The refurbishment provided the design team an opportunity to demonstrate its ability to design and deliver a non-hierarchical and contemporary workplace environment with a distinctive hotel-like aesthetic in a nod to the building’s previous function.

Contemporary Workplace with a Distinctive Hotel-Like Aesthetic 2

Blurring the boundaries between workplace and hospitality, the delivery of an eclectic mix of work settings and social spaces was integral to the design response. In a first for the practice, the move to a fully-agile studio model demonstrates Woods Bagot’s commitment to and deep understanding of the workplace of the future. The fit-out has been designed to accommodate future growth of up to 20% without any change to the physical environment. A combination of free-seating desks, fixed standing bars, lounge areas and diversity of experiences in the enclosed meeting spaces introduce a sense of dynamism and autonomy.

Contemporary Workplace with a Distinctive Hotel-Like Aesthetic 3

Functioning as the heart of the building and central meeting place for Woods Bagot staff, clients and guests alike, the mezzanine atrium provides a relaxed, social space to meet and collaborate while also offering the opportunity to host community events out of hours. The main circulation stair and lift well run from the ground floor to the second floor increasing connectivity and fluidity of movement throughout the building, contributing to the practice’s wellbeing strategy.

Contemporary Workplace with a Distinctive Hotel-Like Aesthetic 4

The restorative design solution respects the original architecture of the building, retaining original elements and celebrating the structure’s original high ceilings, flooring and heritage features.

Contemporary Workplace with a Distinctive Hotel-Like Aesthetic 12

Contemporary Workplace with a Distinctive Hotel-Like Aesthetic 13

Contemporary Workplace with a Distinctive Hotel-Like Aesthetic 5

Contemporary Workplace with a Distinctive Hotel-Like Aesthetic 6

Contemporary Workplace with a Distinctive Hotel-Like Aesthetic 7

Contemporary Workplace with a Distinctive Hotel-Like Aesthetic 8

Contemporary Workplace with a Distinctive Hotel-Like Aesthetic 9

Contemporary Workplace with a Distinctive Hotel-Like Aesthetic 10

Contemporary Workplace with a Distinctive Hotel-Like Aesthetic 17

Contemporary Workplace with a Distinctive Hotel-Like Aesthetic 14

Contemporary Workplace with a Distinctive Hotel-Like Aesthetic 15

Contemporary Workplace with a Distinctive Hotel-Like Aesthetic 16

Contemporary Workplace with a Distinctive Hotel-Like Aesthetic 11

blank

Newsletter HomeWorldDesign

To be updated with all the latest projects

Most Recent

Most Popular

London Warehouse Converted into a Stylish Life Space

Clapton Warehouse is a project completed in December 2014 by London-based Sadie Snelson Architects. Description by Sadie Snelson Architects: An existing London warehouse conversion required...
Mixed-Use Commercial Project by Designers Pavel and Svetlana Alekseevs

Mixed-Use Commercial Project by Designers Pavel and Svetlana Alekseevs

A mixed-use commercial project, it was necessary to do everything quickly and inexpensively. The total area of ​​the premises is 200 square meters. We increased the mezzanine - 40% of the area by standards, thereby increasing the total area.

D House – Two Storey House Situated at the Top of a Cliff

Located on the coast of Chile, D House was designed by Panorama Arquitectos in collaboration with WMR Arquitectos. This house in Matanzas is situated at...

Central London Apartment by Rene Dekker Design

This Central London Apartment was completed in 2015 by René Dekker Design. This 4,000 square foot apartment was a prestigious two year project for the...

Elegant parisian duplex representative for Sarah Lavoine’s style

Situated in the attic, in the first arrondissement of Paris, between Rue Saint Honore and Tuileries, this apartment is representative for Sarah Lavoine's style....

More Articles Like This