Large Family House Nestled Among Tea Trees

Large Family House Nestled Among Tea Trees

Architects: Robson Rak Architects
Project: Layer House
Architects in Charge: Kathryn Robso, Chris Rak
Location: Victoria, Australia
Area: 470.0 m2
Photography: Shannon McGrath

The Layer residence is a large family house located in regional, coastal Victoria. The site is close to the beach yet doesn’t have any views to embrace. The site is largely sloping from the north to the south and is made up of layers of limestone shelves and underground caves.

Large Family House Nestled Among Tea Trees 1

The client’s brief was to create a large family house that can accommodate many guests and family members at the one time. This was to be a quality, robust home for generations.

Large Family House Nestled Among Tea Trees 2

The house has been designed as a series of ‘layers’ with intersecting zones and private vistas. Nestled among tea trees, there are no sweeping panoramic views from the site so we created some smaller internal courtyard spaces and vistas that allowed a sense of looking past the building.

Large Family House Nestled Among Tea Trees 3

The house is contextually sensitive and is built with local building materials and techniques. The two main materials used on the house are rammed earth and timber. The sand component of the rammed earth is locally sourced and built by local artisans. Rammed earth is a sustainable, honest, and efficient building material that requires no maintenance and ages gracefully. The timber will be allowed to grey off and age with time.

Large Family House Nestled Among Tea Trees 4

Aluminium doors and windows are double glazed and thermally broken. Louvers are used throughout the house for cross ventilation. Hydronic heating within the concrete floor evenly heats the home in the winter.

Large Family House Nestled Among Tea Trees 5

Whilst we used a simple and pale palette of timber, rammed earth and a pale concrete floor we used some strategic graphic insertions to the interior design to excite and delineate areas. The green tiled island bench is one such example. Using a hardwearing commercial grade tile, the green also helps connect the landscaping with the internal space.

Large Family House Nestled Among Tea Trees 6

The house is contextually sensitive and is built with local building materials and techniques. The two main materials used on the house are rammed earth and timber. The sand component of the rammed earth is locally sourced and built by local artisans. Rammed earth is a sustainable, honest, and efficient building material that requires no maintenance and ages gracefully. The timber will be allowed to grey off and age with time.

Large Family House Nestled Among Tea Trees 7

Large Family House Nestled Among Tea Trees 8

Large Family House Nestled Among Tea Trees 13

Large Family House Nestled Among Tea Trees 9

Large Family House Nestled Among Tea Trees 10

Large Family House Nestled Among Tea Trees 11

Large Family House Nestled Among Tea Trees 14

Large Family House Nestled Among Tea Trees 18

Large Family House Nestled Among Tea Trees 12

Large Family House Nestled Among Tea Trees 19

Large Family House Nestled Among Tea Trees 15

Large Family House Nestled Among Tea Trees 20

Large Family House Nestled Among Tea Trees 16

Large Family House Nestled Among Tea Trees 17

blank

Newsletter HomeWorldDesign

To be updated with all the latest projects

Most Recent

Most Popular

Kiawat House 5

Kiawat House – Coastal Retreat for a Atlanta Family

Kiawat house by Lee Kleinhelter Interior Design is a vacation home designed as a retreat for a busy Atlanta family. The award winning architecture and...

This Italian Stone House Celebrates Vernacular Architecture in a Modern Way

The new system of this Italian stone house stands on ancient remains dating back to Medieval Communes. Linked to each other on the hypogeum level, the structures rest on a red concrete platform (38 X 20 mt) dominating the surrounding landscape.
Collector's House 8

Collector’s House in Sunset Valley / A Parallel Architecture

The Collector's House is a contemporary residence designed by Austin-based A Parallel Architecture Studio. The house is located in Sunset Valley and has an...
Helen House is a Simple Modern Structure Integrated with a Quiet Courtyard 5

Helen House is a Simple Modern Structure Integrated with a Quiet Courtyard

The clients were living on a rural property east of Seattle but were drawn back to the vibrancy of the city. The Helen house should be open and light filled but also provide privacy. Above all, the owners described a quiet design integrated with landscape that would create a tangible calmness in the home.
Collected Condo by Post Architecture

Collected Condo by Post Architecture

Downsizing from a Victorian home to a condo in the Annex neighbourhood of Toronto, the owner of the Collected Condo was unsure how the new unit would provide her with the familiar coziness of her previous home.

More Articles Like This