Coogee Beachside House / Madeleine Blanchfield Architects

Coogee Beachside House / Madeleine Blanchfield Architects

Architects: Madeleine Blanchfield Architects
Project: Coogee Beachside House
Location: Coogee, New South Wales, Australia
Photographer: Robert Walsh

This new house in a dense, beachside suburb required clever management of privacy and views. The Coogee Beachside house, for a young family, was to be robust, liveable and light filled but with a layering of spaces that provided flexibility, separation and privacy.

Coogee Beachside House / Madeleine Blanchfield Architects 1

Internal courtyards, operable perforated screens, lofty spaces and muted materials were used to create a sense of openness and lightness on the long, narrow, steep and heavily overlooked site. In keeping with the brief for robustness, the house is simple and bold, with architectural features capable of withstanding some imperfections, purposefully rough-laid brickwork and stone.

Coogee Beachside House / Madeleine Blanchfield Architects 2

Coogee Beachside House / Madeleine Blanchfield Architects 3

Coogee Beachside House / Madeleine Blanchfield Architects 4

Coogee Beachside House / Madeleine Blanchfield Architects 5

Coogee Beachside House / Madeleine Blanchfield Architects 5

Coogee Beachside House / Madeleine Blanchfield Architects 6

Coogee Beachside House / Madeleine Blanchfield Architects 8

Coogee Beachside House / Madeleine Blanchfield Architects 9

Coogee Beachside House / Madeleine Blanchfield Architects 10

Coogee Beachside House / Madeleine Blanchfield Architects 11

Coogee Beachside House / Madeleine Blanchfield Architects 12

Coogee Beachside House / Madeleine Blanchfield Architects 13

Coogee Beachside House / Madeleine Blanchfield Architects 14

Coogee Beachside House / Madeleine Blanchfield Architects 15

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Woody Creek Residence / CCY Architects

The five-acre site of the Woody Creek Residence, which borders a slight bend in a creek, is comprised of a large meadow and a narrow secondary lower bench at the edge of the creek.

1950s Ambulance Station Converted into a Vacation Home

London interior architecture firm Marta Nowicka & Co has recently aquired the old St Johns Ambulance HQ sited within the old Citadel of Rye,...

Multifunctional Sofa by Turkish Designer Burak Kocak

Herb is a multifunctional sofa with a simple design that also combines different functions with the purpose of increasing attractiveness and to convince us to spend as much time as possible relaxing while sitting on it.

Lovely Apartment in Torino Cleverly Combines Classical Details with Contemporary Arrangements

This lovely apartment is located in Via Cernaia, the axis of expansion of the late nineteenth century city focused on the Porta Susa station, in the center of Turin. The accommodation, on the main floor of an eclectic building, is characterized by the airy vaulted rooms

Fruit Bowl Collection by Japanese designer Hiroomi Tahara

Inspired by a bowl of fruits, designer Hiroomi Tahara has designed a very playful furniture collection named The Fruit Bowl, for the manufacturer Yamakawa...

Goulburn Valley House by Rob Kennon Architects

Designed by Rob Kennon Architects, Goulburn Valley House won the 2016 AIA Victorian Architecture Residential Commendation Awards. Project description: Set on the outskirts of a...