Counterbalance Loft / Eggleston Farkas Architects

Counterbalance Loft / Eggleston Farkas Architects

Project: Counterbalance Loft
Architects: Eggleston Farkas Architects
Interior Design: Hensel Design Studios
General Contractor: LZL Construction
Structural Engineering: Quantum Consulting Engineers
Location: Seattle, United States
Size: 2805 ft2
Year 2016
Photography: Alex Hayden, Allan Farkas

Counterbalance Loft is a complete reworking of a 2-story urban loft, working within the context of the existing steel and heavy timber structure, creating a framework for the owners’ eclectic taste and lifestyle.

Counterbalance Loft / Eggleston Farkas Architects

Site:
The top two floors and rooftop of a midrise building near the Space Needle. The building shell featured an industrial aesthetic of large steel moment frames, heavy timber beams and decking, as well as exposed utilities.

Counterbalance Loft / Eggleston Farkas Architects

Program:
The owners asked the design team to “thread the needle” in creating a “muscular yet soft” space that is eclectic and functional. They desired a large open kitchen, dining, and living area suitable for large parties, along with more intimate spaces for music, sitting, and sleeping. The owners also wanted to increase the amount of outdoor space and greenery in the design.

Counterbalance Loft / Eggleston Farkas Architects

Solution:
To fit with the existing character of the building shell, a continuous multi-function steel frame was threaded through the center of the space, serving as an organizing element for the plan, a structural element for the expanded mezzanine, and support structure for barn doors. The mezzanine handrail forms a third steel frame, at a smaller, more personal, scale.

Counterbalance Loft / Eggleston Farkas Architects

The furniture, curtains, and artwork form a softer, more eclectic, counterpoint. Large potted plants, the expanded entry terrace, roof deck, and new window boxes, further soften the muscular space, and allow for indoor outdoor living in the urban environment.

complete reworking of a 2-story urban home / Eggleston Farkas Architects

complete reworking of a 2-story urban home / Eggleston Farkas Architects

complete reworking of a 2-story urban home / Eggleston Farkas Architects

complete reworking of a 2-story urban home / Eggleston Farkas Architects

complete reworking of a 2-story urban home / Eggleston Farkas Architects

complete reworking of a 2-story urban home / Eggleston Farkas Architects

complete reworking of a 2-story urban home / Eggleston Farkas Architects

plan

plan

plan

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Cedars Sinai Plaza Healing Gardens by AHBE Landscape Architects

AHBE Landscape Architects, an esteemed Los Angeles-based firm known for its expertise in designing thoughtful, evocative landscapes that allow for contemplation and reflection, has created a healing environment at Cedars Sinai Medical Center for patients, hospital staff, and visiting families and friends.

Walnut Residence by Modal Design / California

  Walnut Residence is a private house designed by Los Angeles-based Modal Design in 2016. Project description: The Walnut Residence is located in Venice, California, a...

Bala Line House by Williamson Williamson

Williamson Williamson have designed Bala Line House in Toronto, Canada. Within many of Toronto’s network of well-preserved ravines and valleys, historic rail lines are occasionally...

1830 Farmhouse Transformed into a Rustic Modern Retreat in Hyde Park, New York

An existing 1830 farmhouse located in historic Hyde Park, NY underwent a full-gut renovation to transform into a Rustic Modern retreat. A speculative project in collaboration with custom-home builder, Wolcott Builders, the two-story house sits on 36 acres and is surrounded by three large barns and a pond.