Selective Loft – Expose the Old, Insert the New, Distress, Repeat

Selective Loft - Expose the Old, Insert the New, Distress, Repeat

Project: Selective Loft
Architects: Breitner Ciaccia — Office of Architecture
Location: Soho, New York City, United States
Area: 2300 sf
Year 2017
Photography: Christian Harder Photography

The owners of this 2300 sf converted loft in Soho had a clearly defined vision for their what their renovation wasn’t. Their close friends and neighbors across the elevator had recently renovated their identical loft with BC—OA – a project we titled “ The Selective Loft ” for its clean, minimalist detailing contrasted against the selective exposing of the structure’s original brick and timbers. The clients for this new project admired their project but were looking to embrace the loft aesthetic to a greater extent. In contrast to the sleek white ceiling of their neighbors, this design accepts the imperfections of the original tin ceilings, providing substantial reveals where it meets new materials to accommodate the irregular surface, and highlights the exposed piping and sprinklers.

Selective Loft - Expose the Old, Insert the New, Distress, Repeat 1

To accommodate the clients colorful aesthetic and collection of tchockes, the selection of new materials remained simple and fairly desaturated, including superwhite walls, wide-plank oil finished white oak flooring and white lacquered cabinetry. The featured material of the space is the distressed bronze upper cabinet, which floats in space, buffering the proximity of old materials and new, and of public and private spaces.

Selective Loft - Expose the Old, Insert the New, Distress, Repeat 2

Selective Loft - Expose the Old, Insert the New, Distress, Repeat 3

Selective Loft - Expose the Old, Insert the New, Distress, Repeat 4

Selective Loft - Expose the Old, Insert the New, Distress, Repeat 5

Selective Loft - Expose the Old, Insert the New, Distress, Repeat 6

Selective Loft - Expose the Old, Insert the New, Distress, Repeat 7

Selective Loft - Expose the Old, Insert the New, Distress, Repeat 8

plan

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

MaisonA in Aix-en-Provence, France / Pietri Architectes

MaisonA is nestled on the side of the hill on the plot. The building is discreet, but its pure lines show great strength of character. The materials used are contemporary, but the whole fits in perfectly with the protected site.

Yerevan Apartment / Zenit Studio

Owner of this Yerevan apartment, they ordered us a design after seeing our previous project, the house of their friends, and because they also liked the design where everything is close to minimalism but at the same time not gloomy or too light, and not boring and empty.