Lofthouse in Amsterdam / Marc Koehler Architects

Lofthouse in Amsterdam

Lofthouse project is a single-family house designed by Dutch studio Marc Koehler Architects. Lofthouse is located in Amsterdam, The Netherlands.

Project description: In this corner house, all floors are interconnected in a continuous flow. The house takes maximum advantage of the exceptional views of its rugged, industrial environment. Loft House 1 is the first implementation of a series of durable, wooden loft houses.

Lofthouse in Amsterdam 2

The lofthouse is based on a reversed principle: its owners decided to sleep downstairs and live upstairs. This allows them to fully enjoy the views of the harbour from the kitchen, the lounge and the dining room.

Lofthouse in Amsterdam 2

The owners’ wish was to connect the areas on the upper floors with the lower floors in one, continuous flow. A solution was found by incorporating a staircase that serves as an atrium and has become a central design element. The atrium has been designed so that each vertical walk becomes an attractive adventure.

Lofthouse in Amsterdam 4

Another classification principle is the split-level structure: each floor is half a floor higher or lower in relation to the previous or the next. This allows the owners to look easily from one floor to the other. This creates a gradual transition from one floor to the next, unlike the clean break between each floor in a standard terraced house.

Lofthouse in Amsterdam 4

The bedrooms are designed like small houses within a house, and are experienced as such. They were also given windows on the staircase side, resulting in some surprising sightlines. It was decided to position the openings in the façade in a playful manner, offering different views of the remarkable surroundings from different areas in the house.

Lofthouse in Amsterdam 5

The lofthouse has a refined wooden wall cladding, the transition from coarse to fine resulting in a façade with a layered and surprising appearance. The façade is covered with a preserved Radiata Pine softwood — NobelWood from Foreco. This type of wall cladding requires no treatment and is completely maintenance-free.

Lofthouse in Amsterdam 6

The wooden structure serves as a framework in which floors can be installed in any position, giving the entire house a flexible layout. In addition, the prefab wooden structure shortens the construction period considerably, to just six months. The construction of the prefab elements in a closed workshop took two only weeks, and assembly at the building site took no more than four days. Climate-neutral The Loft House is a completely climate-neutral home. The PV panels on the roof, a CO2-controlled ventilation system, mechanical extraction, underfloor heating and a collective heat grid ensure that this home’s energy consumption is kept to a minimum.

Main architect: Marc Koehler Architects
Project architect: Chun Hin Leung
Project team: Marc Koehler, Hugo Vermeer, Carlota Alvarado, Mariana Rebelo Fernandes, Marijn Luijmes
Location: Amsterdam, The Netherlands
Area: 210 m2
Photographer: Filip Dujardin

Lofthouse in Amsterdam 7

Lofthouse in Amsterdam 8

Lofthouse in Amsterdam 9

Lofthouse in Amsterdam 11

Thank you for reading this article!

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Guanhu Sales Center, A Space Hidden in Landscape and Isolated from the Bustling City

ONE-CU Interior Design Lab adopted dramatic and artistic expressions to interpret the relationship between the spiritual world and natural environment, intending to guide people to live a cozy life close to nature.

Oasia Hotel Downtown Singapore / WOHA

Oasia Hotel Downtown, designed by WOHA, sets out to create an alternative imagery for commercial high-rise developments. It combines innovative ways to intensify land...

SB House / Pitsou Kedem Architects

SB HOUSE it is building envelope architecture serves as the generator, trolling the exact dosage between interior and exterior relations, climate and considerations of privacy, rising from the ground, surrounds the spaces required and return to the ground in the packaging ...

Modern Chiado Apartment in Lisbon by Rar Studio

The Chiado apartment is located in one of the blocks making up Terraços de Bragança: the set of buildings designed by Álvaro Siza Vieira in Lisbon’s Chiado district

Ethos: a refined vegetarian restaurant for meat and non-meat eaters

By combining their creative minds, I-AM together with entrepreneur Jessica Kruger have brought the Ethos concept to life. This unique restaurant is located near...

Door handles – attractive decorations by Martin Pierce

Door handles, can be some interesting decoration elements that can enhance the beauty and attractiveness of a house. Usually, we don't give too much...