Residential ArchitectureRenovation ProjectsSmall Side Extension in Tower Hamlets, East London

Small Side Extension in Tower Hamlets, East London

Small Side Extension in Tower Hamlets, East London

Project: Small Side Extension
Architects: The DHaus Company
Location: London, United Kingdom
Project size 120 m2
Site size 150 m2
Project Budget £110000
Completion date 2018
Photo Credits: Richard Chivers

This was a very special project from the Start…DHaus was invited to tender for an ambitious ground floor rear extension, the Clients brief was clear – to maximise space and light, opening up the entire rear facade but at the same time keeping an outdoor courtyard space.

Small Side Extension in Tower Hamlets, East London

Set within the backdrop of the world-famous Columbia Road flower market. The flower market began as a Saturday trading market. It was moved to Sunday, by Act of Parliament, in order to accommodate the needs of local Jewish traders. The context of the street could be 1817 rather than 2017 as the facade and Victorian brick architectural grain is more or less unblemished apart from the flowers and colourful street art and characters that roam the streets in and around the site in question.

Small Side Extension in Tower Hamlets, East London This Small Side Extension was complex and complicated fraught with stressful obstacles to overcome but with an extremely hands on and understanding client we got past the finish line and delivered one of the most satisfying projects we have ever worked on. One huge problem encountered when the contractor started on site was the opening up works on the ground floor. We discovered there was a giant bakery oven nearly the size of the whole yard, which was structurally unsafe.

kitchen, The DHaus Company

Together with the contractor and the Structural engineers, we solved this with a large steel reinforced concrete slab.

Small Side Extension in Tower Hamlets, East London

As architects, we not only look to maximises space and light but also protect and enhance potential return in property value. The inspiration from where the design starts is the curved garden brick wall that was used for an old bike store and barbeque area. By knocking through the rear wall and taking the floor space all the way to the extent of the site, we maximised floor area. We then evened out the datum so that the entire ground floor was on one level which enhances the feeling of space. We did this with a beautiful patterned polished concrete floor that meanders from the kitchen living room all the way to the external courtyard, this creates a blurred sense of what’s inside and out, so in fairer weather, there is not two rooms but one large one.

Small Side Extension in Tower Hamlets, East London

The next large wall to go was the existing kitchen wall with its small sash windows that kept the existing room in near darkness, opening this up with a large steel beam meant we were able to accommodate a dining table for 8 people framed under a giant skylight above one’s head and a giant steel pivot door that is even bigger, to access the courtyard.

Columbia Road addition

These tectonic openings in the mass play and react with one and another and let the sun stream in.

dining room, The DHaus Company

The kitchen flows fluidly around the space and is framed under a host of amazing frameless self-cleaning glazing that gives the feeling of a double height volume under a blue sky.

Small Side Extension in Tower Hamlets, East London

Garden Room House / Clare Cousins Architects

Garden Room House’s reconfigured smaller form feels more spacious than its larger predecessor. The garden room provides an opportunity for multiple green vistas throughout the home ...

Woodland House II by SGKS Architects

Located just outside of Melbourne, Woodland House II is a study in scale and proportion, utilising access to natural light and internal volumes to amplify and counter the traditional home.

Gumus Su Villas – Mix of Local Architecture and Modern Design

Project: Gumus Su Villas Architects: Cirakoglu Architects Location: 48000 Gümüşlük, Turkey Design Team: Alisan Cirakoglu, Ilgin Avci, Deniz Yazici, Asli Ingenc, Digdem Angin Developer: Demirden Design Photographs: Cemal Emden This...

Railway Residence, Montana by Cushing Terrell

Nestled on 4.5 acres in the eastern outskirts of Whitefish, Montana, the Railway residence is located at the nexus of three defining features: the Whitefish Range to the north; Great Northern Mountain, bookended by the Swan Range and Saddleback Mountain to the east

Elliott Ripper House Combines Modern Features with Warm, Rustic Touches

The Elliott Ripper House project presents an appropriately simple and direct extrusion of an existing archetypal form within a sustainably modest footprint. Treated pine rusticated weatherboards extrapolate the existing material and finish found at the front of the house

Related Articles