Curated House by KSR Architects & Interior Designers

The project involved the refurbishment of a Victorian house in the St. John’s Wood Conservation Area to suit the needs of a young family

Curated House by KSR Architects & Interior Designers

Project: Curated House
Architects: KSR Architects & Interior Designers
Location: London, United Kingdom
Photo Credits: Will Scott
Text and photos: Courtesy of KSR

The project involved the refurbishment of a Victorian house in the St. John’s Wood Conservation Area to suit the needs of a young family. We sensitively extended into the rear garden to create a new light-filled playroom at ground level and a suitably moody bar and cinema in the basement, as well as reorganising the existing plan of the three-storey home.

Curated House by KSR Architects & Interior Designers

Repositioning the staircase to one side of the house was key to unlocking a contemporary, open-planned layout across the ground floor. An oak staircase with an elegant steel balustrade now nestles between the study and kitchen, creating a natural divide between work and home life without interrupting the flow of the space.

Curated House by KSR Architects & Interior Designers

“The clients wanted a very much more contemporary and open-planned interior, but what we realised very early on was that the position of the existing staircase meant we would never get a successful open plan out of the house,” says partner Richard Solomon. “So we changed that position from a staircase at the back of the house to a staircase at the side of the house, and that opened up the opportunity to open-plan the ground floor.”

Curated House by KSR Architects & Interior Designers

The oak treads of the staircase blend seamlessly with the floorboards of the living area, heightening the sense of continuity between spaces. The removal of internal walls means natural light floods the combined lounge, kitchen and dining room from all aspects, while uncluttered detailing complements period features to create a fresh space that is as fitting for entertaining as family time.

staircase, KSR Architects & Interior Designers

Crittall-style glazing can be drawn across to separate the play area from the main room while maintaining a watchful eye over the children. A flight of stairs flanked by planters steps down from the playroom into a garden that has been re-landscaped to create three distinct zones. A secluded patio is used by the family for outdoor dining, while a lawn extends towards the front of the house and car parking is kept to the rear.

Ground Floor Plan

Upstairs a master suite and two children’s bedrooms with ensuite bathrooms have been more traditionally decorated with richly patterned wallpapers, wainscotting and woodwork. A bespoke bunk bed with integrated storage ensures two children can comfortably cohabit. Two further bedrooms in the naturally lit basement gives the opportunity for the family to grow into the space and host guests.

kids room, KSR Architects & Interior Designers

Curated House by KSR Architects & Interior Designers

Basement Floor Plan

Curated House by KSR Architects & Interior Designers

Curated House by KSR Architects & Interior Designers

First Floor Plan

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Holly Penthouse in Melbourne Combines Luxury with a Welcoming Atmosphere

A home in the sky for a family of four, the Holly Penthouse combines luxury and state of the art technology with a welcoming, comfortable atmosphere. As a family home, contemporary natural materials, including stone, full-length oak flooring and timber batten ceiling, foster a sense of warmth and understated luxury.

Croatian Country House / Architect Tomislav Soldo

The genesis of this croatian country house might have a somewhat peculiar narrative. The possibly reversed but certainly not unwanted process of conceiving and...

Rooftop House in Bangkok – The HACHI Skyscape by WARchitect

The project’s owner runs a 5-story apartment. In the past, the rooftop was only used to keep water tanks, leaving a lot of empty space. The owner, therefore, wished to build a small rooftop house there for his own use.