Broadmoor Residence / David Coleman Architecture

Broadmoor Residence / David Coleman Architecture

Project: Broadmoor Residence
Architects: David Coleman Architecture
Landscape Design: Alchemie Design
Builder: Newtown Builders Inc.
Location: Seattle, Washington
Area: 6058.0 ft2
Photo Credits: Steve Keating
Text by David Coleman Architecture

Our design explores the notion of merging building and landscape. The original house, designed in 1956 by a prominent Seattle architect, is located in the private enclave of Broadmoor.

Broadmoor Residence / David Coleman Architecture

It was conceived as a meandering, one-story structure on a pastoral, ½ acre site. The original plan was rather ambiguous, gesturing toward the landscape but never fully embracing it. A 1970’s remodel further eroded the integrity of the plan, resulting in a muddled house with little coherent spatial integrity.

Broadmoor Residence / David Coleman Architecture

Our goal was to clarify the plan, add on where needed to improve livability, merge interior and exterior space where possible, and elevate the feeling-tone of the building. To accomplish that we set in motion a series of interventions that had the effect of better defining access to the Broadmoor Residence, movement through the house, and the relationship between interior and exterior space. This resulted in a transformation of the whole, elevating the overall quality of the building and landscape, allowing the promise of the original structures and site to be fully realized.
From the street, one ascends the original, meandering stone stair from the sidewalk to a new courtyard, defined by building and stone landscape walls. A portion of this courtyard was excavated 30” deep to create space for a long, low window opening into the lower level yoga room, and to allow construction of a bridge between garden and home. This bridge acts as a threshold, a point-of-arrival, and a clean demarcation between public and private space.

dining room / David Coleman Architecture

The interiors are organized around a gallery on the street side of the building. The rooms have a processional quality, opening to one another and to the great outdoors. Most rooms overlook the meadow, located in the back yard. Oversized lift-slide doors and large planes of glass dissolve the line between inside and out and allow free movement, physically and visually.

interior design / David Coleman Architecture

The plan retains the openness that one expects in a modern home, but also contains a semblance of intimacy that is not expected in such a large, open building. This is accomplished by the insertion of subtle yet effective architectural devices, all lending a more human and approachable scale. Changes in ceiling height, changes in wall and/or flooring material, the insertion of free-standing cabinets, a floor-to-ceiling wall here, a twist and turn in the plan there, all help to create this quality of intimacy.

kitchen / David Coleman Architecture

The master suite retains the openness characteristic of the rest of the plan. One enters rather uniquely into a dressing room, complete with vanities, access to the bath, walk-in closet and sleeping chamber. The bath is conceived as a wet room, and contains a free-standing bathtub that opens onto a private courtyard. The sleeping chamber opens on to the meadow.

kitchen / David Coleman Architecture

plan

Broadmoor Residence / David Coleman Architecture

Broadmoor Residence / David Coleman Architecture

bathroom / David Coleman Architecture

Broadmoor Residence / David Coleman Architecture

bathroom / David Coleman Architecture

Broadmoor Residence / David Coleman Architecture

bathroom / David Coleman Architecture

Broadmoor Residence / David Coleman Architecture

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

South Circular Road Residence by Kingston Lafferty Design

South Circular Road Residence is a single-family home recently completed by Kingston Lafferty Design in Dublin, Ireland. Description by Kingston Lafferty Design: The design of South...

Stockholm Loft Apartment with Clean Design and Industrial Feeling

Brazilian architect Beatriz Pons has completed this Stockholm loft apartment for Medvind Design AB, in 2014. Description by Medvind: This fantastic loft is located at...

Harbour Heights Residence by Omar Gandhi Architect

Designed by Omar Gandhi Architect, Harbour Heights Residence is situated atop a hill, located near the Inverness town in Nova Scotia, Canada. Neighbouring with...

Lviv Duplex Apartment Designed by Leopolis for a Young, Active Couple

This two-level apartment in the residential complex "Dobra oselya" (Good house) in Lviv was designed for a young, active couple. Customers tended to interior design in the functionalistic style. We tried to fill the apartment with details needed for a comfortable living of two young people.

New Two-Story Brick Masonry Residence in Wicker Park, Chicago

This project is a single family residence in Chicago’s Wicker Park neighborhood. It entails the construction of a new two-story brick masonry residence, with a glass enclosed walkway that leads to a renovated existing coach house structure.

Ramsey House, Essex / Chris Dyson Architects

The Ramsey House project featured a 60’s detached family house consisting with a disjointed layout making it hard for the clients to enjoy the house appropriately; there was also little to no connection to the rear garden.