Residential ArchitectureRenovation ProjectsThe Dovecote - Conversion of an Old Dovecote into a Play House

The Dovecote – Conversion of an Old Dovecote into a Play House

The Dovecote - Conversion of an Old Dovecote into a Play House (1)

Architects: AZO – Sequeira Arquitectos Associados
Project: The Dovecote
Author: Mário Sequeira
Team: Pedro Soares, Fátima Barroso, Jorge Vilela, João Alves
Location: Soutelo, Portugal
Area 54.0 m2
Photographs: Nelson Garrido

The Dovecote is an old building transformed and renovated by AZO – Sequeira Arquitectos Associados in Soutelo, Portugal.

Description by AZO: This is an emotional design. Our client asked us to reform an old dovecote in the backyard of his home. We decided to propose a play house for the children and a balneary to serve the pool on the ground floor. The whole family loved the idea.

The Dovecote - Conversion of an Old Dovecote into a Play House (14)

We wanted a play room inspired by magic, fantasy and also by the childhood dreams and memories… We decided to transform the old dovecote in a minimal concrete “tree house” that represents these memories and fantasies of pure and peaceful way.

The Dovecote - Conversion of an Old Dovecote into a Play House (15)

We look for a way that seemed the main volume is levitating as a tree house but simultaneously it had to be balanced and pure. The idea was that the interior was absent of superfluous elements and were gradually decorated by the works and toys of these children as a reflection of consumer society we are experiencing.

The Dovecote - Conversion of an Old Dovecote into a Play House (4)

Some elements remained of the original building as the triangular window through which entered doves.

The Dovecote - Conversion of an Old Dovecote into a Play House (11)

Inspired by childhood dreams, we want to highlight with this small building the peace, the balance and the simplicity that are so needed in a particularly agitated and violent period that we are living.

The Dovecote - Conversion of an Old Dovecote into a Play House (6)

The Dovecote - Conversion of an Old Dovecote into a Play House (3)

The Dovecote - Conversion of an Old Dovecote into a Play House (13)

The Dovecote - Conversion of an Old Dovecote into a Play House (2)

The Dovecote - Conversion of an Old Dovecote into a Play House (8)

The Dovecote - Conversion of an Old Dovecote into a Play House (9)

The Dovecote - Conversion of an Old Dovecote into a Play House (10)

The Dovecote - Conversion of an Old Dovecote into a Play House (18)

The Dovecote - Conversion of an Old Dovecote into a Play House (7)

The Dovecote - Conversion of an Old Dovecote into a Play House (17)

The Dovecote - Conversion of an Old Dovecote into a Play House (12)

The Dovecote - Conversion of an Old Dovecote into a Play House (16)

The Dovecote - Conversion of an Old Dovecote into a Play House (5)

Thank you for reading this article!

Subscribe to our newsletter

1960’s Apartment Completely Renovated by Atelier PECLAT + CHOW in Jardins Neighborhood, São Paulo

The client, a single 40 years-old Greek has lived in Brazil for almost 8 years and requested the Atelier PECLAT+CHOW to completely renovate a 1960's apartment located in the trendy neighborhood of Jardins, in São Paulo.

British Film Institute London by Ben Adams Architects

The relocation of the BFI library to London’s Southbank gave the BFI the opportunity to rethink its existing HQ at Stephen Street and create a new vibrant and welcoming space for film lovers to enjoy.

Apartment in a Former Sanatorium, Berlin by Studio Karhard

Studio Karhard has developed a color and material concept that incorporates and interprets the existing surfaces and developed a sophisticated overall solution from this.

Rural Retreat in Washington: Studhorse Winthrop by Olson Kundig

Design Principal: Tom Kundig / Olson Kundig Architects Project Manager: Mark Olthoff Interior Designer: Debbie Kennedy Staff Gus Lynch Location: Winthrop, Washington Photography: Benjamin Benschneider Studhorse is a rural retreat...

Seascape House – A Romantic Beachside Cottage

Seascape House is a vacation home designed by Pattersons and Associates. The cottage is located in Banks Peninsula, Canterbury, New Zealand. Description by Pattersons: Seascape...

Recommended Stories