Dancers Apartment in Prague / Collaborative Collective

Dancers Apartment Collaborative Collective

Dancers Apartment is a 60 sqm home recently completed by Czech studio Collaborative Collective.

From the architect: There she sits, in one of the hip cafes of Letna, the cool part of Prague. The friend who introduced us said she was a lawyer, but there is something different about her. Something that just doesn’t fit.

Dancers Apartment Collaborative Collective 1

It is in the ground floor of a unique modernist building overlooking the park with the pendulum. Rose bushes in front of the apartment’s single window. 60m2 of intact interior, hexagonal tiles, parquet, rolling wooden shutters, integrated 1930’s ceiling heating and only the one window. The two conditions are a pole and an exhibit for the shoe collection. “And one more thing, I have a collection of shoes. I need a proper shoe rack! But for the Viennese, the 6inch ones.” Lawyer by day, dancer by night! It starts to make sense.

Dancers Apartment Pole Dancer Collaborative Collective 2

Reshuffling the original layout helps us open up the flat. Bedroom instead of bathroom, bathroom instead of kitchen, and the new kitchen aligned on the axis of the living space. A cruciform scheme starts to appear. Cardo with the only window, table, kitchen desk, chaise-longue, the pole and a wall of mirrors. Decumanus with the bed, the pole and the bathroom. The glazed partition that was originally in the hall helps bring daylight to the bathroom, tiles from the kitchen cover up the scars on the bedroom floor. Knowing that the kitchen won’t be used much, we decided to hide the sink in the cupboards.

Dancers Apartment Dancer Collaborative Collective 3

After some time comes a third wish, somewhat shy she asks for a bath tub: “You know those ones on the little lion feet. In the living room. Would it be possible?” Who could resist?

Architects: Collaborative Collective (Coll Coll)
Project: Dancers Apartment
Design: Klára Štěrbová, Markéta Suk, Krištof Hanzlík
Builder: Ladislav Voldán
Location: Prague, Czech Republic
Model: Bonnie Santanico, lead dancer at HELLZ Bitchez
Photography: BoysPlayNice

Dancers Apartment Collaborative Collective 4

Dancers Apartment Collaborative Collective 5

Dancers Apartment Collaborative Collective 6

Dancers Apartment Collaborative Collective 7

Dancers Apartment Collaborative Collective 7

Dancers Apartment Collaborative Collective 9

Dancers Apartment Collaborative Collective 10

Dancers Apartment Collaborative Collective 10

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Casa Algamar by WMR Arquitectos and UNOATRES Arquitectos

Casa Algamar is based upon a large retaining wall in exposed concrete, which is founded in the dune, containing the sand and supporting a wooden structure.

La Casa Pura / Perathoner Architectural Studio

Schematically, La Casa Pura consists of a basement with a garage, cellar and utility rooms, a ground floor with a master bedroom and spacious living area, as well as studies and children’s rooms on the upper floor.

Canticle Luxury Apartment in the Historical City Center of Lucca, Italy

Canticle Luxury Apartment is a new residence designed by Italian studio Studiòvo. Canticle is located in Lucca, the capital of Tuscany, Italy. Description by Studiòvo: The...

Royal Residence by William / Kaven Architecture

At the end of a long, sinuous road elevated high above the city in Portland’s beloved Forest Park, the Royal residence is perched elegantly at the coveted ecotone of forest and city along Royal Boulevard.

Full Refurbishment of an Apartment in the Eixample District in Barcelona

The project consists of a full refurbishment of an apartment in the Eixample district in Barcelona, ​​in a traditional building block from the early twentieth century. 

Bahcekoy House in Istanbul / Habif Mimarlik

The house is designed for a young family of four, located in Bahçeköy, Istanbul. The main motive of our concept is to have capaciously open spaces for living areas and link the interior with the exterior through large Windows and terraces.