Davis Country House with High-End Millwork and Recycled Timber Finishes

Davis Country House with high-end millwork and recycled timber finishes (7)

This country house is located in the Hudson Valley, New York, and was designed by Sharon Davis Design in 2014. Constructed atop the foundation of an abandoned house and adjacent to a traditional clapboard barn, this project in New York’s Hudson Valley represents a dialogue across generations. The 900-square-foot residence is both surprisingly contemporary and genuinely engaged with its context.

Davis Country House with high-end millwork and recycled timber finishes (17)

Take the old building, a gabled wood structure with minimal fenestration that steeled itself against the elements. Its replacement balances respect for precedent with the idyllic site’s allure: The southeast side of the two-story house, which overlooks the Albany Post Road, is cloaked in traditional-seeming salvaged Douglas fir and a pitched roof; the opposite facade is installed with fully retractable sliding doors that dramatically connect the outdoors to within. A single-story volume extends from one corner of this rear elevation, so that the house wraps around a patio which steps toward the barn and into the wider, two-acre setting designed by Nelson Byrd Woltz Landscape Architects.

Davis Country House with high-end millwork and recycled timber finishes (15)

Past meets present in Garrison Country Home’s approach to sustainability, as well. The interior exemplifies environmentally sensitive sourcing, with high-end millwork and finishes featuring recycled, reclaimed, and local materials. State-of-the-art geothermal heating and cooling and soy-foam insulation reduce ecological impact further.

Davis Country House with high-end millwork and recycled timber finishes (3)

Davis Country House with high-end millwork and recycled timber finishes (13)

Davis Country House with high-end millwork and recycled timber finishes (16)

Davis Country House with high-end millwork and recycled timber finishes (19)

Davis Country House with high-end millwork and recycled timber finishes (14)

Davis Country House with high-end millwork and recycled timber finishes (18)

Davis Country House with high-end millwork and recycled timber finishes (5)

Davis Country House with high-end millwork and recycled timber finishes (10)

Davis Country House with high-end millwork and recycled timber finishes (11)

Davis Country House with high-end millwork and recycled timber finishes (1)

Davis Country House with high-end millwork and recycled timber finishes (2)

Davis Country House with high-end millwork and recycled timber finishes (6)

Davis Country House with high-end millwork and recycled timber finishes (12)

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Modern Concrete Block House with Wooden Patio Attached

Residenza d’Autore is a modern concrete block house designed by Giraldi Associati Architetti in Pieve di Cento, Italy. Description by Giraldi Associati Architetti: The residential...

MEICAN ZONE Innovative Office Cafeteria in SISPARK, China

As the second MEICAN ZONE Innovative Office Cafeteria in China, with the earlier one in Shanghai, it carries forward MEICAN ZONE's typical color palette of black and yellow, features a modern and minimalist design style

Central London Apartment by Rene Dekker Design

This Central London Apartment was completed in 2015 by René Dekker Design. This 4,000 square foot apartment was a prestigious two year project for the...

Old Attic Converted into Modern Office / BHDM Design

These are the new offices projected by BHDM Design for the Axiom Law Company, located in Puck Building, New York. The empty attic of this historic building has been transformed to embody all the qualities of the Axion brand

Magarola House by Lagula Arquitectes

An intervention in an existing building forces the architect to take a position regarding the architectonical object. In this case, the pre-existing dwelling was heir of the local Modern Movement principles, typical of the Mediterranean coast, and the site offered two exceptional conditions regarding that position.

Learning Hub designed by Heatherwick Studio for a university in Singapore

Heatherwick studio won a competition to design a Learning Hub for a university in Singapore. The hub, completed in March of 2015, is part...