Schjelderup Trondahl Architects Have Designed a Family House on the Edge of a 120m Vertical Cliff

- Advertisement -

Schjelderup Trondahl Architects, OffRamberg House

Designed by Schjelderup Trondahl Architects, Off/Ramberg House is a site-tailored house on the edge of a 120m vertical cliff in Holmestrand, Norway. The site has spectacular wide screen views of the fjords towards east, protected deciduous forest towards south and cultural landscape towards east.

Project description: The city of Holmestrand is divided by a characteristic 120m vertical cliff, separating urban functions at the lower sea side from the housing estate on the upper level. Holmestrand is under constant transformation being a part of suburban Oslo and important for commuting and regional business. The Norwegian State Railways are currently building new tracks to the city with a new elevator shaft between upper and lower levels, thereby improving the connection further.

Schjelderup Trondahl Architects, OffRamberg House 1

The single family house is situated on the edge of this prominent cliff edge overlooking Holmestrand and the fjords. The site has a spectacular 180 degree view towards the sea to the east and an open cultural landscape to the west. The challenge in sites like this is usually to refine the views rather than exposing everything everywhere, switching between distant and close views, glimpses and different sources of light and reflections.

Schjelderup Trondahl Architects, OffRamberg House 2

The house was planned merged with the terrain with the least possible intervention, based on extensive analysis of program, strict municipal regulation, landscape characteristics, views (both distant and close) and the vegetation/location. The site was measured down to 10cm accuracy allowing untouched terrain and existing trees to be planned right up next to the building.

Schjelderup Trondahl Architects, OffRamberg House 3

The volume has a distinct duality with its compact, west façade facing towards the access road and the more extroverted and fragmented façade opening up to the great eastern view. The two main wings are bent 22 degrees relative to each other to adapt to the terrain and capture different views. Because of its complex form, cantilevered roofs, shifting facades and intersecting spaces the house offers a spacial experience, a number of different views and randomly occurring reflections.

Schjelderup Trondahl Architects, OffRamberg House 4

The ground floor body is made from site-typical colored tile stone diaphragm walls (two sided) and light concrete floors. The upper part of the house is a wooden box climbing and cantilevering over the heavy base. The walls, external ceilings and roofs are covered with burnt and brushed heartwood fir to make them maintenancefree for generations – a Norwegian style of the Japanese method Shou-Sugi-Ban. The patination process will continue. With time the soft parts of the surface will stay burnt and the harder winter grain will have become silvery gray resulting in a rough but refined expression.

Schjelderup Trondahl Architects, OffRamberg House 5

The interior wooden walls and ceilings are clad with white oiled poplar plywood boards and white ash floorboardsare used introducing a light softness to the interior. The internal geometry represents necessary constructions for the cantilevered roofs in addition to defining spaces. Integrated furnishings are made on site from white fiber cement boards or bronze colored Glimmerdesign lacquered MDF depending on their placement and function. All windows and doors are made from massive oak.

Architects: Schjelderup Trondahl Architects AS
Project: Off/Ramberg House
Project Team: Stian Schjelderup, Øystein Trondahl, Katrine Skavlan
Location: Holmestrand, Norway
Area: 273.0 sqm
Photography: Jonas Adolfsen

Schjelderup Trondahl Architects, OffRamberg House 6

Schjelderup Trondahl Architects, OffRamberg House 7

Schjelderup Trondahl Architects, OffRamberg House 8

Schjelderup Trondahl Architects, OffRamberg House 9

Schjelderup Trondahl Architects, OffRamberg House 10

Schjelderup Trondahl Architects, OffRamberg House 11

Schjelderup Trondahl Architects, OffRamberg House 12

Schjelderup Trondahl Architects, OffRamberg House 13

Schjelderup Trondahl Architects, OffRamberg House 14

Thank you for reading this article!

- Advertisement -

New Headquarters for a Health & Wellness Engagement Agency Located in Manhattan

The Bloc is an internationally acclaimed health & wellness creative engagement agency. Its new headquarters, located in Manhattan’s Financial District on the edge of the East River, brings together over 200 employees previously split between two locations.

Four-Room Apartment in the Center of Minsk / Interra Studio

Our task was to create a place where the owners of a spacious four-room apartment, in the center of Minsk will be able to relax and meet their guests. The apartment had a complex layout, with which we had to work a lot with.

Salt Spring Island Cabin / Julian Carnrite Architect

The The Salt Spring Island cabin serves as a get away for a couple living in Vancouver, BC. who wanted a simple and modern building to provide an escape from their hectic urban lives in the city.

Brii Biosciences Global R&D Center by QUCESS Design

Brii Biosciences global R&D center project is located in Beijing. The brief called for a new visual identity for the company’s workspaces, drawn from both their own background in medical and health care, as well as the corporate social responsibility.

1976 Bungalow Transformed into a Contemporary Belgium Villa

JUMA Architects transformed a typical 1976 bungalow into a contemporary Belgium villa with a pleasant holiday feeling. Nothing remains of the original layout. The changes...

Parisian Penthouse Refurbished by 05 AM Arquitectura

The original state of this two-storey Parisian penthouse had its main rooms on the lower floor, with a double height that communicated with the terrace that was little used as it is on the upper level.

The House of Artist Casper Faassen by Jeroen van Zwetselaar

In close cooperation with artist Casper Faassen, Jeroen van Zwetselaar designed a new family house for this artistic Leidenaar. The house is an spacious semidetached...

1830 Farmhouse Transformed into a Rustic Modern Retreat in Hyde Park, New York

An existing 1830 farmhouse located in historic Hyde Park, NY underwent a full-gut renovation to transform into a Rustic Modern retreat. A speculative project in collaboration with custom-home builder, Wolcott Builders, the two-story house sits on 36 acres and is surrounded by three large barns and a pond.

Balmoral House in Mosman, Sydney / CHROFI

The Balmoral House is located within the lower north-shore suburb of Balmoral. The site presents many difficulties being wedged shaped, on the low side of the street, hemmed in by two substantial existing houses and with just half the land area of its neighbours.

Texas Modern Ranch with Sophisticated Finishes and a Casual Elegance

The buildings at SK Ranch sit on a broad, curving mesa in the Texas Hill Country. Taking full advantage of the site’s strengths for solar orientation, prevailing breezes, topography and distant vistas, the compound serves as a modern ranch with clean, crisp lines, sophisticated finishes and a casual elegance.

Douglas House in London / RISE Design Studio

The Douglas House was designed, in many ways, from the inside out: we took the absolute limits of permitted development rules in terms of what we could achieve in increasing the volumes on Ground and Second Floors and then re-shaped