Retail DesignDockside Cannabis, an Elegant Recreational Cannabis Shop in Seattle

Dockside Cannabis, an Elegant Recreational Cannabis Shop in Seattle

Dockside Cannabis - Ballard, an Elegant Recreational Cannabis Shop in Seattle

Project: Dockside Cannabis
Architecture and Interiors: Graham Baba Architects
Project Team: Brett Baba, Noreen Shinohara, Francesco Borghesi
Consultant Team:
Bennion Construction & Carpentry (general contractor)
Artifex NW (custom casework & furniture fabrication)
Harriott Valentine (structural engineer)
Location: Fremont -Seattle, Washington
Photo Credits: Andrew Pogue
Text by Graham Baba Architects
Awards: VMSD, Retail Renovation Competition

When Dockside Cannabis, a Seattle-based chain of recreational cannabis shops, sought to expand into a rapidly changing neighborhood, the challenge was how to define the brand experience within a growing and shifting cannabis marketplace. The solution was to redefine the typical shopping experience through the creation of a tranquil and inviting environment—a venue that offers a unique visual identity paired with an educationally focused customer experience.

facade, entrance, Graham Baba Architects

The project transforms an existing, nondescript one-story building into a 1,930-square-foot shop that retains the footprint and height of the original structure to preserve the neighborhood scale. A new wood trellis and deck define the entry and provide a venue for outdoor gatherings and events. The exterior—composed of dark metal siding and roofing with Cor-Ten metal accents—creates a visually quiet presence on a busy thoroughfare. Ample glazing at the entry and street façade produces an inviting level of transparency, reinforcing the image of cannabis as a mainstream product. Inside, the space is bright and airy, courtesy of light-stained maple and white oak, plywood cabinetry and display cases, and a skylight inserted into the existing roof. Daylight filters through exposed scissor trusses overhead while polished concrete floors provide a clean, no-fuss surface below. Wood shelving and tables feature steel accents and provide a minimalist contemporary aesthetic for products housed under glass cloches and in vitrines, a display method that enables customers to peruse the merchandise while still complying with strict, no-touch city regulations. Products are stored in efficient pull-out cabinets that can be stocked directly from the back room. When fully closed, these tall, vertical cabinets resemble a wood-paneled wall and serve as a simple backdrop for the sales counter. Sales staff assist customers on the sales floor as they browse the products rather than from behind the counter, which is only used for the final transaction. This approach fosters a comfortable and informative conversation with staff by removing the pressure to quickly decide and make a purchase while other customers are waiting in line. Express purchases, ordered online in advance, can be quickly picked up at a table located just inside the entry. Medical consultations take place at a small desk tucked into a private corner removed from the main sales space.

interior design, Graham Baba Architects

By eliminating the clutter and the bottleneck of a traditional cannabis shop sales counter, customers can enjoy a personalized, leisurely browsing experience in a tranquil, visually calming environment.

Dockside Cannabis - Ballard, an Elegant Recreational Cannabis Shop in Seattle

Dockside Cannabis - Ballard, an Elegant Recreational Cannabis Shop in Seattle

Dockside Cannabis - Ballard, an Elegant Recreational Cannabis Shop in Seattle

Dockside Cannabis - Ballard, an Elegant Recreational Cannabis Shop in Seattle

lights design, Graham Baba Architects

Dockside Cannabis - Ballard, an Elegant Recreational Cannabis Shop in Seattle

Subscribe to our newsletter

Esters Apartment in Berlin / Ester Bruzkus Architekten

Project: Esters apartment Interior Design: Ester Bruzkus Architekten Team: Ester Bruzkus, Patrick Batek, Zlatan Kukic Location: Berlin, Germany Photographs: Jens Bösenberg Ester Bruzkus Architekten’s design ideas found an ideal stage...

No Ordinary Apartment for a Well-Travelled Design Aficionado

No Ordinary Apartment is divided in two units with seamless connection through wooden sliding doors. High ceilings and big windows create an overall spacious feel. The bright open-plan living, kitchen and dining space is the center of the apartment where friends come together for long dinners and endless talks.

A Backyard Cottage as Primary Dwelling – and Urban Oasis

Located in Seattle's Central Area neighborhood, this home is an L shaped plan that creates a courtyard accessible from both the living area and the bedroom.

Skygarden House / Dubbeldam Architecture + Design

Situated on a narrow lot in an older Toronto neighbourhood, the Skygarden House by Dubbeldam Architecture + Design provides outdoor living spaces on multiple levels

Kiawat House – Coastal Retreat for a Atlanta Family

Kiawat house by Lee Kleinhelter Interior Design is a vacation home designed as a retreat for a busy Atlanta family. The award winning architecture and...

Recommended Stories