The Sanctuary – Palo Alto Residence / Feldman Architecture

- Advertisement -

 

The Sanctuary

Project: The Sanctuary
Architects: Feldman Architecture
Landscape Architect: Ground Studio Landscape
Builder: Baywest Builders
Lighting: Kim Cladas Lighting Design
Arborist: Urban Tree Management
Structural Engineer: Strandberg Engineering
Civil Engineer: BKF Engineers
Geotechnical Engineer: Romig Engineers Inc
Location: Palo Alto, California
Year 2018
Photography: Joe Fletcher
Awards & Recognition: Residential Honor Award, AIA Silicon Valley Design Awards, 2018

Description by Feldman Architecture: The clients of The Sanctuary, recent empty-nesters planning ahead to retirement, hoped to downsize and simplify in the design of their new Palo Alto home. When the clients purchased the property, an old wooden fence across the front yard and original house closed off the site from the street. Behind this rough and aged presentation however was an urban refuge of lush vegetation throughout the deep lot. This sense of discovery served as the original inspiration for the design of the house and directed both architect and client to its culmination.

The Sanctuary

The proximity of the downtown Palo Alto area by foot and bike was fundamental to the clients’ decision to purchase this lot, and their belief in building to a higher density in an urban setting lead to the inclusion of a second story apartment. The couple fell in love with the overgrown garden and its obvious potential, approaching Bernard Trainor + Associates to help them enhance the landscape; retaining scenes of serenity and surprise while creating more of a cohesive and modern feel. Through their collaboration with the BTA team, the clients connected with our firm, bringing with them a desire to design a long-lasting modern house that fit comfortably into the surrounding neighborhood while featuring its unique and charming landscape.

The Sanctuary - Palo Alto Residence / Feldman Architecture

The house is sited quietly behind the large heritage oak tree with its canopy stretching across the generously sized front yard. After passing under its branches, guests are lead through a series of courtyards and view gardens that weave through the undulating footprint of the building. Each interior space is paired with its own landscape moment, allowing the architecture and landscape to flow into each other.

The Sanctuary - Palo Alto Residence / Feldman Architecture

The structure floats on stilts of piers, allowing the building to participate in dialogue with the trees on site while protecting the root areas. The floor plate projects beyond the building envelope and dissolves into balconies to blur the sense of indoor/outdoor while at the same time lifting the building up from the ground. Even the driveway is constructed out of floating concrete structural slabs supported on piers to minimize the impact on the heritage oak tree. By expanding the living area to spill into the outdoor spaces, our teams provided ample room for the clients to entertain their ever expanding family.

open plan, Palo Alto Residence / Feldman Architecture

Three pavilions span the depth of the lot. The thoughtfully placed second story apartment is designed for rentals. Below, board-formed concrete walls serve as organizing elements in the main residence which separate private from public areas. Diffused natural light streams into the space throughout the day, working gently with the clean material palette of concrete and Alaskan yellow cedar. The Sanctuary was constructed as a modern house that allows the landscape to speak first. The design features its many hidden courtyards, inviting guests to experience the same sense of wonder that first drew our clients to this urban oasis.

The Sanctuary - Palo Alto Residence / Feldman Architecture

kitchen, Palo Alto Residence / Feldman Architecture

The Sanctuary - Palo Alto Residence / Feldman Architecture

The Sanctuary - Palo Alto Residence / Feldman Architecture

living room, Palo Alto Residence / Feldman Architecture

bedroom, Palo Alto Residence / Feldman Architecture

The Sanctuary - Palo Alto Residence / Feldman Architecture

outdoor, Palo Alto Residence / Feldman Architecture

The Sanctuary - Palo Alto Residence / Feldman Architecture

- Advertisement -

Mad Giant Craft Beer by Haldane Martin Iconic Design

Haldane Martin Iconic Design has designed a brewery and restaurant interior for Mad Giant beer that plays with scale referencing oversized metal toy construction...

Fiskebar in the Ritz-Carlton Hotel De La Paix, Geneva

Hotel de la Paix, part of the Ritz-Carlton group, is an iconic luxury hotel situated on the edge of Lake Geneva. Fiskebar is a Nordic-inspired concept and the first of its kind in Geneva.

Krypt Bar Wien / Archeology in a Jazz Club

During the renovation works on an ancient heritage building from the late 18th century on Vienna’s traditional Berggasse, a bricked up staircase was found. It led to a twelve meters deep, second cellar area with approximately 250 square meters.

Irvine Townhouse Combines Modern Design with Cultural Traditions

What makes for a more interesting combo than pairing modern design with cultural traditions? This was the challenge we took on in this Irvine based townhome. And boy, were we feeling the mix.

Town House by Sculpt [IT] – Dwelling with Largest Pivoting Door

Designed and renovated by Antwerp-based Sculpt [IT] Architecten, the spectacular Town House ensure a great relationship between exterior and interior.

Slack Headquarters in San Francisco / Studio O+A

When Slack asked O+A to create its new multi-floor headquarters in San Francisco one design story presented itself immediately. Slack’s CEO Stewart Butterfield is an outdoorsman, a hiker who goes off grid every year and recharges in the various types of wilderness

Contemporary Single-Family Villa in the Beautiful Coastal Spanish Village Cambrils

This project has been developed, designed and built by White Houses Costa Dorada’s team through a long and creative process in collaboration with the interior designer Susanna Cots, to obtain the perfect combination of modern architecture and comfortable living.

Journey House / Nic Owen Architects

Journey House is a project and extension and renovation completed by Nic Owen Architects in Melbourne's Bayside suburb of Hampton. Project description: This modest sized semi-detached...

Águeda House – An Intervention in an Eclectic Architecture Building

The Águeda House, located in Av. Dr. Joaquim de Melo, displayed a set of decorative elements in its facades, influenced by or with Art Deco references and, as it happens in other buildings of the same type, a higher element, tower- like stood out in its volumetry...

Artist Residency: Silent Piece of Art with Monolithic Architecture

Artist Residency is a project conceived by Parisian studio Odile Decq in Seyssins, France Description by Odile Decq Studio: The placement of the Artist Residency,...

Ashby Residence in Austin, Texas / Matt Fajkus Architecture

The Ashby Residence is derived from the stereotomic operation of subtracting from and adding to a solid volume to enable specific programmatic relationships and daylight conditions. Sited on a typical 50’x150’ single-family residential lot in Austin, Texas, the design questions the standard house massing and arrangement by stretching along the length of the lot.