Double High house: elegant and efficient re-interpretation of the typical suburban home

Double High house elegant and efficient re-interpretation of the typical suburban home (1)

Checkwitch Poiron Architects has designed the Double High house, an energy efficient home located in Nanaimo, BC, Canada.

Description by Checkwitch Poiron: The Double High house is an elegant and efficient re-interpretation of the typical suburban site plan. The slender form is positioned against the long north edge of the site in order to maximize the solar exposure to the south. A 22 foot south facing sliding door system connects the main living space with the wooden deck and landscape, blurring the line between interior and exterior.

Double High house elegant and efficient re-interpretation of the typical suburban home (2)

The floorplan is a connected flow of open and overlapping spaces. In addition to the passive solar scheme, further efficiency is achieved through in-floor radiant hydronic heating, natural ventilation, a heat recovery ventilator and an efficient lighting design. Photos by Concept Photography. Visit Checkwitch Poiron Architects.

Double High house elegant and efficient re-interpretation of the typical suburban home (5)

Double High house elegant and efficient re-interpretation of the typical suburban home (6)

Double High house elegant and efficient re-interpretation of the typical suburban home (7)

Double High Residence elegant and efficient re-interpretation of the typical suburban home (9)

Double High house elegant and efficient re-interpretation of the typical suburban home (3)

Double High Residence elegant and efficient re-interpretation of the typical suburban home (4)

Must Read

This Skinny House in Maringá Featuring a Cor-Ten Steel Decorative Façade 3

This Skinny House in Maringá Featuring a Cor-Ten Steel Decorative Façade

This skinny house is located in a growing neighbourhood, in one of the highest points of the city, which give a privileged view of it. Due to the small land area be consisted in 6,50 m X 27,80 m, the strategy was to restrict the program of basic needs in order to keep only the minimal needs by the family.