Lean on Me House by Strachan Group Architects

Lean on Me House by Strachan Group Architects

Project: Lean on Me House
Architects: Strachan Group Architects
Location: Auckland, New Zealand
Year 2020
Photo Credits: Simon Devitt
Text by Strachan Group Architects

Continuing the tradition of refurbishment of Auckland’s heritage housing stock, this project is a re-interpretation of the ‘lean-to’ form. Traditionally used as service spaces, the ‘lean-to’ here is re-cast as living space, opening the house up to the north facing back yard.

Lean on Me House by Strachan Group Architects

The existing house, whilst in a relatively tidy state, was poorly connected to its environment. The original verandah had been closed in, shutting out views over the neighbourhood and to the Waitakere ranges beyond. Lean-to additions at the rear contained a galley kitchen and a narrow dining space, with a single door giving outside access. In addition, extensive additions to the eastern and western neighbours’ dwellings exposed some privacy concerns.

Lean on Me House by Strachan Group Architects

The programme was to accommodate a professional couple with two young children, allowing for home-work options as well as providing an oasis and retreat for the family. The design approach was to provide a separate and contrasting form, to highlight new versus old and create a dialogue between contemporary and traditional within the building. The existing building’s floor plan was rationalised, improving room sizes, adding bedrooms and an extensive home office, improving amenities, and reviving the kauri flooring and traditional details. The verandah’s original form was re-instated, re-connecting with the street.

covered terrace, Strachan Group Architects

Out the back, the existing lean-to’s have been replaced with a lower-roofed link, housing laundry and scullery spaces, connecting the old house to a modern living arrangement. Here, the traditional lean-to roof form wraps in on itself, forming an inverted hip roof with a simple box to the exterior. The new ceiling is battened in a nod to the traditional villa’s ceiling and these create planes that float over an open-plan kitchen, dining, living space and covered terrace. High level windows provide light & ventilation with no compromise to privacy.

Lean on Me House by Strachan Group Architects

Externally, colours and materials continue the dialogue with the contemporary narrow profiled, rough sawn weatherboards contrasting with the dark green on the traditional wide boarded cladding.

terrace, outdoor, Strachan Group Architects

The garden design and landscape connections are an integral part of the Lean on Me House project with native plantings welcoming and guiding arrivals to the traditional front door. The central axis of the villa corridor is visually extended in a rain garden to connect to the eclectic plantings, picnic and play areas of the north facing gardens.

living space, Strachan Group Architects

Awards Lean on Me House:
– NZIA Local Award Winner – 2020 – Housing Alterations & Additions
– Best Awards Bronze Award – 2020 – Residential Interior Architecture
– Trends International Design Awards Winner – 2020 – NZ Architect Designed Home Alteration & Addition
– Trends International Design Awards Highly Commended – 2020 – NZ Architect Designed Bathroom
– Resene Total Colour Residential Exterior Colour Maestro Winner – 2020

home office, Strachan Group Architects

bathroom, Strachan Group Architects

Lean on Me House by Strachan Group Architects

kitchen, Strachan Group Architects

Lean on Me House by Strachan Group Architects

Lean on Me House by Strachan Group Architects

Lean on Me House by Strachan Group Architects

Lean on Me House by Strachan Group Architects

Lean on Me House by Strachan Group Architects

Must Read

Riverview House / David Boyle Architect

Riverview House / David Boyle Architect

Located in a leafy north shore suburb rapidly loosing its humble character due to the increasing proliferation of new, oversized real estate, Riverview House is an outstanding precedent in redeveloping and existing lot thanks to its strong connection to site and response to context.