El Vigilante Shelter / Ruizsolar Arquitectos

El Vigilante Shelter, Ruizsolar Arquitectos

Architects: Ruizsolar Arquitectos
Project: El Vigilante Shelter
Architect in Charge: Matias Ruiz
Location: Zapallar, Chile
Area 100.0 m2
Photography: Pablo Casals Aguirre

The landscape’s horizon behaves as the limit between two spaces. Vertical lines expressed in solid geometric concrete structures are presented in a simple manner, indicating a timid balance between the full and the empty.

El Vigilante Shelter, Ruizsolar Arquitectos 1

Balance between the public and the private is the concept that guides the whole project’s program. Located in the north-central area of Chile, the project serves the purpose of being a shelter and place for observation of nature’s beauty. A two bedrooms, one restroom and lounge and kitchen space first floor, where its formal and spatial duality sets the stage for the physical expression of the chosen building materials and where reinforced concrete pillars and walls, connected via crystals are the ones in charge of finally delimiting this single ample contemplation space.

El Vigilante Shelter, Ruizsolar Arquitectos 2

Both bodies are vertically connected by the stairway, over which, and parallel to it, a skylight can be found; the last natural light entrance of the space.

El Vigilante Shelter, Ruizsolar Arquitectos 3

In contrast, an opaque single volume second floor, lined with 2×1 wood only connected to the outside by a window on each room, windows which become the evidence of the existence of their corresponding spaces on this floor.

El Vigilante Shelter, Ruizsolar Arquitectos 4

El Vigilante Shelter, Ruizsolar Arquitectos 5

El Vigilante Shelter, Ruizsolar Arquitectos 6

El Vigilante Shelter, Ruizsolar Arquitectos 7

El Vigilante Shelter, Ruizsolar Arquitectos 8

El Vigilante Shelter, Ruizsolar Arquitectos 9

El Vigilante Shelter, Ruizsolar Arquitectos 10

El Vigilante Shelter, Ruizsolar Arquitectos 11

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Mellow Yellow Family Home in Highbury, London / Daniel Hopwood Studio

A newly married couple approached me in a bit of a quandary. They had just bought a brand new house in north London. It certainly ticked all the boxes, with lots of space and plenty of bedrooms for a potential family and visiting parents.

A Biophilic Design Studio Designed for Wellness in a Historic Office Tower

Nestled among the skyscrapers of Midtown Manhattan are the historic jewels of Automobile Row, the fashionable towers built by companies like B.F. Goodrich and General Motors. CookFox set out to design their new design studio on the 17th floor of the tiered 1921 Fisk Tire Building in New York as part of an office relocation.

Apartment P in Milan / Nomade Architecture e Interior Design

Located in a nice residential area in Milan, the apartment P by Nomade is part of an elegant and well designed 1920’s complex. The project...

The Split Residence was Designed with Accent on Green Practices

The Split residence was designed with green practices in mind; LED lighting is used throughout, and photovoltaic panels are incorporated into the roof. The hulls are clad in a composite of rice husks, water, and mineral oil that simulates wood, but is far more robust and sustainable.

Old Coach House Transformed into a Spectacular Home / House of Rolf

Near the historic centre of Utrecht stands an old coach house. Long ago built in the backyard of a nice big building at the...

Haus Stein – 1930 Barn Converted into Holiday Home

Haus Stein (Stone House) is a holiday house designed by Jan Rosler Architekten in collaboration with Sven Rickhoff. Haus Stein is the result of the...