Imposing Chilean GZ House Offering Stunning Panoramic Views of the Chicureo Valley

- Advertisement -

Imposing Chilean GZ House Offering Stunning Panoramic Views of the Chicureo Valley

Architects: Studio Cáceres Lazo
Project: GZ House
Location: Colina, Santiago Metropolitan Region, Chile
Author Architect: Daniel Lazo + Gabriel Cáceres
Collaborators: Alejandra Sepúlveda, John Miller
Area: 280.0 m2
Photography: Pablo Casals Aguirre

At the beginning of 2012 a young couple approached our practice for a house. They had fallen in love with the beautiful setting of a small community on the outskirts of Santiago. On top of a steep hill, no road to reach it, with all the utilities’ network down below, the plot posed quite a challenge. Amazing unobstructed views of the Chicureo valley, however, made it more than worth the effort.

Imposing Chilean GZ House Offering Stunning Panoramic Views of the Chicureo Valley 1

Reasonably, the view of the landscape became the house’s raison d’etre. A room without a view -no matter its purpose- was unacceptable. Also, because they had been living in an apartment for quite a while they felt very strongly that everything should fit onto a single floor.

Imposing Chilean GZ House Offering Stunning Panoramic Views of the Chicureo Valley 2

A chain-like sequence of rooms became the logical layout for the GZ house, where all of the common areas sit at the center of the chain with the couple’s master bedroom at one end and the children’s and guest rooms at the other. This gives the parents a certain level of independence once the children are older. Next to the kitchen a covered terrace was added to allow for the husband’s preference for grilling –no matter the season or weather.

Imposing Chilean GZ House Offering Stunning Panoramic Views of the Chicureo Valley 3

Living, kitchen and dining rooms are all integrated into a single space, enclosed by large windows at two sides. Both sides slide back to expand the fun to the adjacent-covered, and outdoor- terraces when desired. Boundaries were also blurred at the master bedroom, with just a big walk-in closet dividing it from the bathroom, no doors whatsoever.

Imposing Chilean GZ House Offering Stunning Panoramic Views of the Chicureo Valley 4

Atop a set of boulders protruding from the hill at mid-height, the long and narrow chain-link scheme creates a gravity-defying image. Both ends cantilevering freely, it seems like a balancing act. Despite the effect, the house’s concrete slab rests safely over a podium defined by retaining walls of the same material. Slim, slanted columns were added wherever extra support was needed. Their irregular shape and inclination exaggerate the sensation of instability. On the outside, Equitone© fiber-cement boards were used to clad the whole of the steel structure that arises from the slab and shapes the house. An air chamber between this skin and the house’s inner envelope is placed to help with its thermal comfort. Because of its color, the cladding and concrete give the house a monolithic appearance, only subverted by the glass façade that faces the panorama. This controlled material palette makes the GZ house a constant monochromatic counterpoint to the extreme changes in color and vegetation that the site undergoes through the seasons –from desert-like shades of browns and yellows in the summer to the most exuberant greens during the winter.

Imposing Chilean GZ House Offering Stunning Panoramic Views of the Chicureo Valley 5

Four years after their call, the now full-blown family of four finally moved to their tailor-made house on a hill. Happily, they found it to be a comfortable fit.

Imposing Chilean GZ House Offering Stunning Panoramic Views of the Chicureo Valley 6

Imposing Chilean GZ House Offering Stunning Panoramic Views of the Chicureo Valley 7

Imposing Chilean GZ House Offering Stunning Panoramic Views of the Chicureo Valley 8

Imposing Chilean GZ House Offering Stunning Panoramic Views of the Chicureo Valley 9

Imposing Chilean GZ House Offering Stunning Panoramic Views of the Chicureo Valley 10

Imposing Chilean GZ House Offering Stunning Panoramic Views of the Chicureo Valley 11

Imposing Chilean GZ House Offering Stunning Panoramic Views of the Chicureo Valley 12

Imposing Chilean GZ House Offering Stunning Panoramic Views of the Chicureo Valley 13

Imposing Chilean GZ House Offering Stunning Panoramic Views of the Chicureo Valley 14

Imposing Chilean GZ House Offering Stunning Panoramic Views of the Chicureo Valley 15

- Advertisement -

Old Apartment in Greece Transformed into an Industrial Space with a Unique Style

The xt casa project is the result of the redesign of an old apartment in Ioannina. The proposal transforms the apartment into an industrial space with a unique style. The structural elements of the building have been used as the main spacial and aesthetic tool in order to define the space.

Polzeath Beach House on the North Cornish Coast / McLean Quinlan

Project: Polzeath Beach House Architects: McLean Quinlan Architects Interior Design: McLean Quinlan, Jam Interiors Structural Engineer: Frank Van Loock Associates Location: Polzeath, Cornwall, England, United Kingdom Year 2019 Photography: Jim...

Cascading Creek House Generously Embracing Surrounding Nature

Designed by Bercy Chen Studio, Cascading Creek House was conceived in agreement with geographical elements of Central Texas, with the intention to benefit of...

Concrete Weekend Retreat in Buenos Aires, Argentina

Against a backdrop of rugged dunes typical of the Buenos Aires coastline, with a beautiful landscape, we were commissioned to design a house, with the request for a program of regular needs for a weekend house and a limited budget. The proposal seeks to preserve the most of the wonderful qualities of the place.

Restoration and Renovation of a 1970’s Home in Mexico City

Built in 1970, Barrancas House has a new life through the restoration and renovation completed by EzequielFarca Architecture & Design. The house is located in...

California Family Retreat – Big Sur Barn by Studio Schicketanz

This barn serves as the main area to socialize for a California family retreat. Big Sur Barn was completed by Studio Schicketanz, a full service architectural firm based in Carmel, California. It was relocated from the mid-West and refurbished for this purpose, according to the Indian building principles of sthapatya veda. 

Musk Bunker: Modern Prefab Cabin by Modscape

Musk Bunker is a stylish modern prefab cabin designed by Melbourne-based Modscape. The design concept lends itself to the ideal bush hideaway. Perfectly proportioned and...

Linden Street Apartments by Stephen Phillips Architects

The Linden Street Duplex in San Francisco’s changing Hayes Valley neighborhood is a ground-up building project fully completed through in-house labor by Webb Construction in 2015.

Rodrigues House, Buenos Aires / Luciano Kruk

Rodríguez House is located in La Esperanza, a gated community halfway between Pilar and General Rodríguez. This rural urbanization’s great lots are surrounded by polo clubs. Its streets, made out of compact calcrete and crushed stone, are configured in accordance with the area’s longstanding woods.

Minimalist Family Home in Osaka Defined by a Perfect Indoor-Outdoor Experience

SAI Architecture Design Office have recently completed this family home in Osaka, Japan, that has perfectly incorporated both indoors and outdoors. The architects decided to place the building on the North side in order to maximize a garden space.

33 Square Meters Compact House with Innovative Vertical Architecture and Natural Decor

Designed by Folk Design, this compact house is only 33 square meters of floor space, but retains a large aesthetics thanks to an innovative...