Elementary School Amos by SOA Architekti

Elementary School Amos by SOA Architekti

Project: Elementary School Amos
Architects: SOA Architekti
Authors Ondřej Píhrt – lead architect, Štefan Šulek – architect, Ondřej Laciga -architect
Co-authors: Irena Vojtová – architect, Pavel Směták – architect, Tereza Březovská – architect
Project address: Pražská 1000, Dolní Jirčany, 252 44 Psáry, Czech Republic
Completion year 2019
Construction area 3.834 m2
Photographs: BoysPlayNice

Urban planning and architectural design
The new school campus creates within the municipality a place with its own identity. Despite its size the building and its entrance area is not disturbing the spatial and functional context of the place as it stands on the other end of an urban axis connecting the campus with the village square unveiling its potential to become a lively street. The community character of the building is visually supported by a public library situated in an exposed corner facing the village.

Elementary School Amos by SOA Architekti

The school is set in a mellow slope and the design works with different floor counts facing the entrance area on one side and the school grounds on the other one. The large building is divided into several structural volumes to adapt to the scale of the neighbourhood at its most.

Elementary School Amos by SOA Architekti

The appearance of the building towards public space is determined by four dominant two-level pitched-roof volumes with minimalistic archetypal expression inspired by rural typology accommodating classrooms and school administration. As connecting element in between there is a lower entrance structure with flat roof containing common areas such as school canteen and gymnasiums. Contrasting with the minimalistic white facade of the surrounding structures this central volume is cladded with distinctively profiled vertical larch slats also covering windows allowing for different transparency levels according to interior requirements.

Elementary School Amos by SOA Architekti

Elementary School Amos layout
The interior is designed as „learning landscape“, a light-flooded fluid space that creates naturally defined zones of different privacy levels according to the space use. The building is also used for afterschool activities and as community center which is well reflected in the designed quality of common spaces both visual and functional.

Elementary School Amos by SOA Architekti

Heart of the school is the canteen situated in the central building. This double height multifunctional space continues into the entrance foyer and thanks to ingenious floor plan can be turned into auditorium for a stage placed in the adjacent small gymnasium behind large movable partition in the canteen wall. The outdoor terrace next to the canteen sheltered by a green land slope provides as part of the school grounds additional place for interaction and extends the teaching space of workshops on the ground floor at the same time.

Elementary School Amos by SOA Architekti

Learning areas are situated in the adjacent white buildings organized in clusters around wide staircases. Each cluster consists of two or three classrooms and a central hall, has access to an outdoor space and its own colored identity. Thanks to visual connection of all spaces the cluster creates a naturally enclosed smaller unit within the large building allowing for multiple teaching concepts and variable use. The clusters can be easily adapted by the kids using walls with special magnetic and writable surface.

Elementary School Amos by SOA Architekti

Woodwork present throughout the interior is very important for the ambience. Wood is used as structural material of the roof grid in the lobby and canteen, as wall cladding and for built-in furniture, window sills and facade cladding. Together with a playful graphical identity based on children’s drawings the wooden elements give a warm and homelike feeling to the whole building.

Elementary School Amos by SOA Architekti

Structure, technology
The Elementary School Amos is a monolithic reinforced concrete structure. Glued wooden trusses are used for the flat roof of the central building, pitched roofs are supported by steel frames. Exterior and interior walls are made from sand limestone bricks.

Elementary School Amos by SOA Architekti

The building is designed as passive house. Heating is provided by heat pumps combined with gas boilers that cover the peak hours and enable to use the heat pumps in optimal mode. There is hot water floor heating supported by radiators in the classrooms.

Elementary School Amos by SOA Architekti

Air exchange is provided by pressure controlled ventilation system with passive heat recuperation with efficiency of 77%. Ventilation system units are situated decentralized on the roofs and attics of each building. The intensity of ventilation is controlled automatically using the CO2 values in the classrooms. In the summer time the system is used for night pre-cooling of the building operating at higher intensity.

Educational building

An extended rain water accumulation system is installed in the building using the rain water for irrigation and toilet flushing.

Educational building / SOA Architekti

Educational building / SOA Architekti

Educational building / SOA Architekti

Educational building / SOA Architekti

Educational building / SOA Architekti

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Traditional Siheyuan House Transformed into an Attractive Public Space of Beijing Inner City

"Twisting courtyard" house is located in Paizi Hutong, Dashilar Area, Beijing. It used to be a Siheyuan house with one single entry. The purpose of the improvement is to upgrade the necessary infrastructure needed for modern life

Loft 32 Zlín Featuring an Abstract Composition with Industrial Aspect

The loft 32 is situated on the 8th floor of a former Baťa shoe factory building in Zlín, overlooking the green heart of the town. Its design aims to integrate the town’s image into the space of the apartment.

Entrecote South Yarra – Inspired by Parisian Bistro / Flack Studio

Entrecôte South Yarra by Flack Studio is a playful take on a typical Parisian bistro, serving sumptuous steaks against a backdrop of vibrant colour,...

Rancho del Arbol / Codigo Z Arquitectos

Rancho del Arbol is a private residence designed by Mexican studio Codigo Z Arquitectos. Conceptually speaking, its design is based on a box set of simple...

River North Loft in Chicago / Foster Dale Architects

Located in Chicago, River North Loft is the result of collaboration between Foster Dale Architects and Marcus Design Studio. Project description: Our client purchased this...

Shelton House Has a U-Shaped Plan and a Sunken Entry Courtyard

The Shelton house is an urban home for a family of four built in the Westside neighborhood of downtown Kansas City. With a main structure consisting of just under 2,000 square feet, the house makes a compelling argument for quality over quantity within the context of a downtown neighborhood that is striving for increased urban vibrancy.