Elgin Street Residence / Sonelo Design Studio

Elgin Street Residence by Sonelo Design Studio

Elgin Street Residence is a alteration and addition project completed in 2017 by Sonelo Design Studio. The house is located in Carlton, Victoria, Australia.

From the architect: Manipulating the sense of spaciousness is the epitome of the alterations additions to this single storey Victorian-era terrace duplex. Demolition of existing outbuilding and lean-to makes room for the new.

Elgin Street Residence by Sonelo Design Studio 1

Necessary yet poetic, a new courtyard, defined by a deciduous tree and evergreen ground covers, is deftly placed before the new double storey brick addition.

Elgin Street Residence by Sonelo Design Studio 2

Two angled steel apertures pierce the north facade of the addition, framing the courtyard downstairs and releasing the bedroom suite upstairs to a distant view.

Elgin Street Residence by Sonelo Design Studio 3

The grey-tinted-mirror clad kitchen dining interior impresses a sense of spaciousness, cleverly disguising the edge of the room, reflecting the courtyard greens, and discreetly concealing the bathroom.

Elgin Street Residence by Sonelo Design Studio 4

A bespoke timber battened door is fitted with a solid inset leaf for cross ventilation whilst not compromising on security.

Elgin Street Residence by Sonelo Design Studio 5

The revitalised dwelling is rubik-cube compact yet a serene suite tailored for predominantly lone occupation yet effortlessly flex-able for visiting family.

Architects: Sonelo Design Studio
Project: Elgin Street Residence
Location: Carlton, Victoria, Australia
Area: 112 m2
Project Year 2017
Photography: Peter Bennetts

Elgin Street Residence by Sonelo Design Studio 6

Elgin Street Residence by Sonelo Design Studio 7

Elgin Street Residence by Sonelo Design Studio 8

Elgin Street Residence by Sonelo Design Studio 9

Elgin Street Residence by Sonelo Design Studio 10

Elgin Street Residence by Sonelo Design Studio 11

Elgin Street Residence by Sonelo Design Studio 12

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

70’s Rural Victorian House Renovated for Comfortable Interior and Durable Functionality

Designed by Neil Clerehan in the 70′s, the brief for the renovation of this rural Victorian house was to tailor it to suit the operational requirements of a working farmhouse and to accommodate the needs of a modern family. Better connectivity to the outdoors and improved functionality were other key client requirements.