IF Residence / Martins Lucena Architects

IF Residence / Martins Lucena Architects

Project: IF Residence
Architects: Martins Lucena Architects
Team: Márcio Lucena, Kleimer Martins, Tadeu de Brito, Tamáris Brasileiro, Deborah Barbosa, Kellington Dantas
Location: Natal, Brazil
Area: 420.38 sqm
Year 2018
Photography: Maíra Acayaba
Text: Martins Lucena Architects

The single-family housing project with 420 m², located in a residential condominium in the city of Natal-RN, served in a bold and elegant way the purpose of welcoming a young couple with two children.

garage / Martins Lucena Architects

The IF Residence design started from the intention of creating large rooms which comfortably would promote dialogue between the exterior and the interior of the residence, using an architectural language inspired by international style. The adopted party was guided by integration and spatial and visual flow between the indoor and outdoor areas, with a view to compliance with the bioclimatic conditions.

outdoor / Martins Lucena Architects

Guidance and Implementation
The implementation on a corner lot, parallel to the ground limitation wall, aimed to optimize the capture of ventilation in this region comes predominantly from the southeast. Thus, the windows of the rooms are oriented to the east and south. Likewise, to back the construction of the southern land border, deploying this site the recreation area, the project favored the capture and movement of winds.

residential / Martins Lucena Architects

The distribution of the needs program in three floors follows the logic of contiguity of spaces. Thus, the ground floor comprises a kitchen, a guest suite and the social area, which was arranged to provide a fluid connection between the environments from the lobby to the gourmet, going through the living room and dining fulfilling comfortably the task of entertaining friends and family. Still on the ground, the recreation area was leased at the back of the land in order to protect the family’s privacy.

dining room / Martins Lucena Architects

The elevation of the ground floor from the level of the sidewalk shows the building that is surrounded by gentle slopes, resulting from landscaping in which their elements contribute to climate mitigation and integrate plastically to architectural design.

kitchen / Martins Lucena Architects

Aiming user comfort, the garage, located in the semi-basement, enables two accesses to the building: one through the service area, also on this floor; and another by the main entrance on the ground floor.

bathroom / Martins Lucena Architects

The upper floor accommodates intimate living area, consisting of three suites connected by a free space that houses a library, given the owner’s requirement.

bedroom / Martins Lucena Architects

Thermal Comfort of IF Residence
Large apertures capture the abundant ventilation typical of the region, while the large eaves that house terraces protect the internal spaces of direct sunlight. The double-wall job on the north face and sun protection shields on the west face of the openings are also strategies to mitigate the incidence of thermal load inside and aim to provide thermal comfort to residents.

bedroom / Martins Lucena Architects

The interaction of the volumes of pure geometric forms give rise to large swings open to provide shaded areas permeated by large ventilation provided by the system frames in aluminum, glass and wood.

bathroom / Martins Lucena Architects

Structure and Materials
The adopted structural system consists largely of pillars, slabs and walls in apparent concrete, modeling and line the spaces. The main motivation of the choice of reinforced concrete gave greater plastic freedom, enabling the reading of the floors as separate volumes, and has guaranteed the fluidity of the internal spaces and large spans.

IF Residence / Martins Lucena Architects

The recreation area has received in a covered metal frame with steel sections that extend along the room, scanning the frames and promoting the finish with lightness and elegance. The stairs to the upper floor is also designed with the use of metal profiles in order to ensure a slender structure with only two points of support.

IF Residence / Martins Lucena Architects

The use of materials like wood and hydraulic tile, which makes up the large panel of the west facade, and the use of typical stones of the region in the wall of the lining of the recreation area, favors dialogue between contemporary and regional language.

pool / Martins Lucena Architects

IF Residence / Martins Lucena Architects

IF Residence / Martins Lucena Architects

IF Residence / Martins Lucena Architects

blank

Newsletter HomeWorldDesign

To be updated with all the latest projects

Most Recent

Most Popular

House of Mirrors 2

House of Mirrors – Dwelling in Barcelona’s Placa Catalunya

House of Mirrors was completed in 2016 by Nook Architects for a family in Barcelona. The projects we have done so far have had very...
Multi-Generational Apartments, India / Spacefiction Studio

Multi-Generational Apartments, India / Spacefiction Studio

The site is a modest 60 feet by 75 feet, in a dense layout of multi-generational apartments five stories tall. It is abutted by roads on the North and West, these being the only sides not having buildings in close proximity.

From Seine to the Mediterranean – Barcelona Apartment by Egue y Seta

From Seine to the Mediterranean is an apartment in Barcelona recently completed by Egue y Seta. The apartment has an area of 78 square meters. Description...
Yelo Eatery - Pop Interiors with Modern Industrial Vibe 13

Yelo Eatery – Pop Interiors with Modern Industrial Vibe

Yelo Eatery is a project recently completed by Form Studio in collaboration with the architecture office Gagasreka. With a Western and Asian fusion-inspired menu and...

The Edge: Modular Furniture System for Offices

The 20 years of experience owned by Studio O + A in the creation of work environments for different companies, said its word in...

More Articles Like This