Residential ArchitectureRenovation ProjectsLa Papillon Residence by Luc Plante Architecture + Design

La Papillon Residence by Luc Plante Architecture + Design

La Papillon Residence by Luc Plante Architecture + Design

Project: La Papillon Residence
Architecture: Luc Plante architecture + design
Design team: Luc Plante, Caroline Desbiens, Kim My Le Quoc
Technical team: Chantal Riendeau, workshop manager, Miriam Anctil
Interior designers: Anne-Marie Gill and Julie Hébert
Landscaping: Dominic Simard of Habitex
Cabinetmaker: Cuisiboutique
Location: St-Hilaire, Quebec, Canada
Project end date: March 2020
Constructed area: 257 m2
Photo credit: Raphaël Thibodeau

The spectacular transformation of this house makes it easy to forget its modest origins. Its assertive form, which leaves no one indifferent, sets the house gracefully apart from its neighbours. The strong lines of the now grandiose butterfly roof create a sense of volume, giving the residence a decisively contemporary style.

La Papillon Residence by Luc Plante Architecture + Design

Since the size of the original house ran counter to the buyers’ needs, the extension and complete refurbishment of the site gave the architects a wealth of creative options.

dining room, kitchen, Luc Plante Architecture + Design

Given this wide latitude, which allowed the home to double in size, the ground floor has kept its cathedral ceilings in the open areas, and the large windows enable the early morning sunlight to flood in. The kitchen, with an imposing central island, allows guests to engage in animated conversation while enjoying a breathtaking view of the water. Generous windows added to the solarium at the back make it possible to gaze out at the flowing river throughout the seasons.

kitchen, Luc Plante Architecture + Design

The contrasting wall surfaces bring out the mellowness of the wood right from the main entrance. The white wood slat ceiling amplifies the room height, giving it an expansive quality. The sleek, contemporary décor adds a finishing touch to the sense of fullness you experience from the outset.

dining room, Luc Plante Architecture + Design

The private spaces extend over two floors. The children’s quarters are at garden level, with a family room that extends onto the yard and appears dug into the rock. The yard is surrounded by a magnificent wooden walkway that wends its way to the dock.

La Papillon Residence by Luc Plante Architecture + Design

The parents access their bedroom from the floor of the new section, using a private staircase that is no less spectacular. This unique second-floor bedroom has a cozy and private bachelor apartment feel. The balcony, artfully surrounded by a glass handrail, is perfectly symmetrical with the one on the ground floor. The outdoor terrace, offering views of the setting sun, is ideal for intimate late afternoon drinks.

living room, Luc Plante Architecture + Design

The upper section of the original construction has been transformed into a work-from-home space, with a complementary terrace on the garage roof. Working from home has never been so enjoyable!

staircase, Luc Plante Architecture + Design

The exterior covering is a combination of stone, white brick (a reminder of the existing house), and wood, offering harmony and a variety of textures.

living room, Luc Plante Architecture + Design

The carefully planned landscaping completes the La Papillon Residence project and enhances its architecture, which is characterized by its elegance and light.

pool, Luc Plante Architecture + Design

This concept is the result of teamwork with the two owners, who are passionate about real estate and had been looking for a home with architectural potential by the water for several years. They actively participated in the project. More specifically, one of the owners and a designer friend were involved in all of the indoor finishing and accessorizing.

La Papillon Residence by Luc Plante Architecture + Design

La Papillon Residence by Luc Plante Architecture + Design

La Papillon Residence by Luc Plante Architecture + Design

Subscribe to our newsletter

Batory Flat – Refurbishment of an Apartment from the 70s

The refurbishment of the flat in one of Poznan housing estate was led by the need of reorganising space for a family of two adults and three children so that all residents could spend time together as they like, as well as have their place.

Two-Storey Flat Renovated by Schöne Räume in Frankfurt

Project: Two-Storey Flat Interior Designer: Schöne Räume Location: Frankfurt am Main, Germany Year of completion: 2015 Brief: Modification and layout optimization Planning and construction: 2014 - 2015 City Loft is...

Patton New-Century House by Giulietti Schouten Architects

The clients requested an architectural style reminiscent of Mid-Century modern homes, thus the Patton New-Century House is comprised of long, low-sloping, gable roof forms, vertical cedar siding, and warm interior wood finishes

A Backyard Oasis Designed for Relaxation and Entertaining

This project is a backyard oasis designed for relaxation and entertaining. The design includes a double garage, pool, deck, pergola and gardens.

La Olga Apartment in Barcelona

We found La Olga apartment with way too many partitions regarding its dimensions and its availability of natural light and ventilation. We decided to pull as much as possible the living area towards the back of the building, so that the bedrooms could absorb part of the light that is filtered through the main façade

Recommended Stories