Los Molles House / Thomas Löwenstein

Los Molles House by Thomas Löwenstein

Los Molles House is a private residence designed by Chilean architect Thomas Löwenstein. The house is located near Los Molles beach town, in the fifth region of Chile, in a half acre field in a pronounced slope from where you have a main domain of the mountain range view, while the sea appears distant and tangent.

The flattest area of ​​the land was chosen to locate the house. An anterior border was defined against the ground, which delimits an outer space and gives thickness to the access area; and a posterior limit, encounters the perimeter of the house and the steep slope.

Los Molles House by Thomas Löwenstein 1

The Project arises from the combination between levels and sights, which on the one hand, proposes relations of spacial interior continuity and on the other, it relates this interior with the horizons.

Los Molles House by Thomas Löwenstein 2

In the first floor, the main topographic levels were redefined as well as the natural paths that existed in the natural terrain to preserve the sensation of moving in the slope. This condition in addition with the size and orientation of the spans constantly frame new horizons of the beach and valley.

Los Molles House by Thomas Löwenstein 3

Two main volumes, of 1 and 2 floors respectively, were defined. The lower one, which does not interfere the view of the mountain when descending to the house, corresponds in the first level to the guest’s area and in the second, to a panoramic terrace where the hot tub is located.

Los Molles House by Thomas Löwenstein 4

The volume of two floors, indoor and outdoor common spaces on the first floor, and bedrooms in the second, is rotated in relation to the volume of one floor, directing its views towards the bay of Los Molles and the perpendicular view to the sea from the master bedroom.

Los Molles House by Thomas Löwenstein 5

The west side, which faces the slope, appears as a continuous and closed surface, which allows only the necessary spans to illuminate the hallway spaces, distancing itself on the first floor from the living and dining room, and on the second floor, the bedrooms, from direct solar radiation.

Los Molles House by Thomas Löwenstein 6

The south-eastern side, which has a sinuous perimeter, accommodates the intermediate spaces and larger spans that collect the main views.

Los Molles House by Thomas Löwenstein 7

The Project material is mainly wood, both structure and cladding. The black color and the measured and dim lighting, work together to dissolve the volume at dusk and thus get lost in the landscape.

Architects: Thomas Löwenstein
Project: Los Molles House
Location: Los Molles, La Ligua, Valparaiso, Chile
Area: 120.0 m2
Project Year 2016
Photography: Alejandro Gálvez

Los Molles House by Thomas Löwenstein 8

Los Molles House by Thomas Löwenstein 9

Los Molles House by Thomas Löwenstein 10

Los Molles House by Thomas Löwenstein 11

Los Molles House by Thomas Löwenstein 12

Los Molles House by Thomas Löwenstein 13

Los Molles House by Thomas Löwenstein 14

blank

Newsletter HomeWorldDesign

To be updated with all the latest projects

Most Recent

Most Popular

Berlin Loft in a Former Car Repair Shop / Studio Karhard

Berlin Loft in a Former Car Repair Shop / Studio Karhard

The spacious loft on the ground floor of a commercial rear building in Berlin Kreuzberg is located in the rooms of a former car repair shop.
Nir Am House in Gaza Envelope Featuring an Industrial, Minimal and Modern look 11

Nir Am House in Gaza Envelope Featuring an Industrial, Minimal and Modern Look

The project is a 220 sqm house located in a small kibbutz (Nir - Am) in the Gaza envelope. Despite the constant threat that inflicts the area, the residents (a young couple in their 30's with a toddler, a baby and a beautiful golden-retriever) chose to build their home in the place where they were born and raised.
Restoration of a Small Apartment for Tourist Use, Archiplan Studio 4

Restoration of a Small Apartment for Tourist Use / Archiplan Studio

The project involves the restoration of a small apartment for tourist use in the historical centre of Mantova. The apartment BROLETTOUNO belongs to a long design research path, which emerges in various interventions on built heritage.
Church Hill Barn 6

Church Hill Barn by David Nossiter Architects

Church Hill Barn has been renovated and restored by David Nossiter Architects. The site, situated on the Essex/Suffolk borders within the landscape immortalised by Constable...
Paramount House Hotel Designed by Breathe Architecture in a 1930s Brick Warehouse

Paramount House Hotel Designed by Breathe Architecture in a 1930s Brick Warehouse

Paramount House Hotel rises out of the 80 year old warehouse that occupies the site. A copper, chevron screen crowns its brick shell and converses with the neighbouring art deco buildings of this former film precinct.

More Articles Like This