El Cabanyal House / David Estal + Arturo Sanz

El Cabanyal House / David Estal + Arturo Sanz

Project: El Cabanyal House
Architects: Arturo Sanz, David Estal Herrero
Location: Cabañal-Cañamelar, Valencia, Spain
Lead Architect: David Estal, Arturo Sanz
Area 315.0 m2
Project Year 2018
Photographer: Mariela Apollonio

El Cabanyal, a Historic Borough which does not need presentation. It was born as humble fishermen village, where long barracas were built, one next to the other and parallel to the shore, taking advantage of the easter main wind. It was named Pueblo Nuevo de la Mar until it became part of Valencia at the end of XIX century. Although it happened 3 centuries ago, El Cabanyal still feels like a village.

El Cabanyal House / David Estal + Arturo Sanz

El Cabanyal is on continuous transformation, its rectangular plots have permitted to great combination variability, such as modernist buildings of two to four stories and later on svelte towers of seven or more stories. Despite fires, the civil war bomb attacks, la Riuà (Turia river flooding) and a stubborn Major who tried to tear down the borough, here we are, El Cabanyal is on construction again.

El Cabanyal House / David Estal + Arturo Sanz

The story of this El Cabanyal house began with Pepa and Ernesto. She is local from El Cabanyal and he is from a town in Teruel. In the middle of the well-known Reina street, number 125, the lifelong and popular Gadea stationer was waiting for them. The large 4 stories house, which goes through from east to west up to Barraca 128, got filled of joyful Erasmus students for 15 years. During that time, unfortunately, its surroundings started to be devalued due to the Mayor demolition plans, named ´zero zone´.

El Cabanyal House / David Estal + Arturo Sanz

Resisting proudly, what was valueless for years, at this moment is a graded building. The renovation of the front façade and the plot end have been the starting point, causing a new vision to the owners: four flats where the communal area was the key of the project. A residential building where you could live in neighborhood. This has been possible due to a large and central brickwork patio in the 7,5x26m plot, where everything revolves around a washingtonia palm tree, as a reference to the historic palm trees in the Barraca Street.

residential building renovation / David Estal + Arturo Sanz

In Reina 125, you would find a welcoming place, open to the street. The new building has been respectful with its past, restoring elements and components from the former house, always in harmony with the new elements, such as ceramic tiles or the galvanise stair in the patio. It has been prioritized naturalness and comfort, both on atmosphere and the construction details, with the idea of pouring modernity on a traditional building and keeping in mind the Mediterranean warmth.

residential building renovation / David Estal + Arturo Sanz

Now is the moment for the new residents, who will take ownership of every corner giving a new life to these borough’s walls, consolidating the new town El Cabanyal.

residential building renovation / David Estal + Arturo Sanz

residential building renovation / David Estal + Arturo Sanz

residential building renovation / David Estal + Arturo Sanz

residential building renovation / David Estal + Arturo Sanz

residential building renovation / David Estal + Arturo Sanz

residential building renovation / David Estal + Arturo Sanz

residential building renovation / David Estal + Arturo Sanz

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Scandinavian style apartment: fragility, sensitivity and finesse

This charming Scandinavian style apartment has a splendid view of the Salt Lake being situated in Finnboda Harbour, right at the entrance to the...

Chelsea Highrise apartment with a unique vibe to each room

The interior design of Chelsea Highrise apartment was conceived by designer Andrew Suvalsky. Description by Andrew Suvalsky: Like many post-2000 New York, high-rise residential buildings,...

Tired Georgian Terrace Transformed into a Modern Home Full of Character

Located in a quiet backstreet in the Conservation Area five mins from the Kings Cross transport hub and Argent's new development at Granary Square. We spotted the potential of these often overlooked streets and purchased this tired Georgian Terrace in late 2015.

Custom Family Home in Athens that Blends with its Natural Environment

The Wedge house is a custom family home located in the eastern suburbs of Athens, in the mountainous and full of pine trees area of Pikermi, named Drafi. The site is quite distinctive and has many challenging features. The main complexity is the steep terrain with an almost 20-meter- height-difference from one side of the site to the other.

Two Storey Residential Pavilion with Casual Luxury Interiors

This sleek two storey residential pavilion includes an open plan living area, study and master bedroom on the ground floor, with three kids’ bedrooms and a rumpus room on the upper floor. A large loggia adjacent to the pool includes an outdoor kitchen and open fireplace.

Play-Scape in Beringen, Belgium / Recreative Project be-MINE

The team of Carve and Omgeving (design) and Krinkels (contractor) won the international competition to design an adventurous play-scape and landmark on a ‘terril‘...