End-of-Terrace Family House in London Gets a Contemporary Extension

End-of-Terrace Family House in London Gets a Contemporary Extension

Project: End-of-Terrace Family House Extension
Architects: Gruff
Location: London, United Kingdom
Area 90.0 m2
Project Year 2018
Photographer: Ben Blossom

Conjuring traditional notions of the ‘hearth’ as the focal point of a home, the playful chimney duo within this contemporary extension to an end-of-terrace family house became conceptually and physically integral to the design.

End-of-Terrace Family House in London Gets a Contemporary Extension

Responding to the client’s brief for a bright living area encompassing a series of intimate family spaces, the design sought to simultaneously facilitate plentiful entertaining all year round, both indoors and out. Two main concepts accentuated the strong relationship between the extension and garden; the rear glazing is composed of sliding panels with minimal frames offering seamless long views through the house to the garden beyond, and the pair of chimneys are materially melded by a continuous concrete ribbon threading across the envelope.

End-of-Terrace Family House in London Gets a Contemporary Extension

The extension draws the outdoors in, and the indoors out via the delicate material transition from the board-marked chimney externally to smooth and polished inside along the surface of the ribbon. The concrete elements define the sung area and contrast with the natural tones and timber finishes elsewhere, further emphasised by the step in floor level. Externally, the concrete fireplace and slab encourages gathering on the decking long into summer nights.

End-of-Terrace Family House in London Gets a Contemporary Extension

The massing consciously exploited the stepped terrain along the road. This gave the design a generous eaves height along the higher boundary, and adhered to the height limitations to the lower boundary, leading to the resulting the saw-toothed roof profile. A warm material palette combined with a series of level changes internally, consciously demarcates the open plan space; the deep-blue and polished concrete finishes to the snug area give an intimate yet contemporary feel. Externally, the charred cladding seamlessly folds into the pergola and decking, creating a bold and distinctive profile and accentuating the concrete chimney puncturing through the silhouette.

End-of-Terrace Family House in London Gets a Contemporary Extension

Family House in London Gets a Contemporary Extension

Family House in London Gets a Contemporary Extension

Family House in London Gets a Contemporary Extension

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Interior Designers Lambart & Browne Embellish Conceptual Design and Chic Luxury for Monte Carlo Restaurant

The Bagatelle brand began in the meatpacking district of Manhattan, New York. Hailing from France, proprietors Aymeric Clemente and Remi Laba teamed up in early 2008 to create a restaurant that encompasses the French Mediterranean lifestyle in atmosphere and cuisine.

Corpo Santo House / Samuel Torres de Carvalho Arquitetura

The building in question has its access made by two streets at different levels, the main access being through Rua do Corpo Santo and the secondary through Rua do Ferragial, which is at a height of 7 meters.

Lefty Ranch by Carney Logan Burke Architects

Project: Lefty Ranch Architects: Carney Logan Burke Architects Project Team: Eric Logan, Kevin Burke, Jennifer Mei, Bryan James, Justin Dhein, Leo Naegele Interior Design: Frank Sattervall Landscape Architect:...

Cafe Cicero / Alts Design Office

This proposed new café project is of a plan to renovate a premise that was once used as a restaurant. Cafe Cicero was designed...

Dorman House / Austin Maynard Architects

Dorman House is an old shack transformed into a comfortable home for a young family. The project was recently completed by Austin Maynard Architects. In brief A...

Sao Paulo Loft Renovation by Treszerosete Studio

The 80m2 Sao Paulo loft should fit perfectly with the way of life of the client who is young and single. Another issue to be addressed was the fact that the property was rented. Considering these facts, we decided to design most of the furniture in the apartment, so that they could be reused in different ways elsewhere.