Residential ArchitectureApartmentsErtler Apartment in Oradea, Romania / Alexandru Szűz Pop

Ertler Apartment in Oradea, Romania / Alexandru Szűz Pop

Ertler Apartment in Oradea, Romania / Alexandru Szűz Pop

Project: Ertler Apartment
Architects: Alexandru Szűz Pop
Location: Oradea, Romania
Interiors Area: 65.0 m2
Project Year 2018
Photographer: Kinga Tomos

The renovation of the early 1900’s apartment situated on the first floor of the ERTLER apartment building, located in the historic city center of Oradea, designed by the architect Mende Valer, characterized by the bi-dimensional decorative fields engraved in the masonry of the facade, aims to rethink the internal organization of the apartment space to fit the needs of the client.

Ertler Apartment in Oradea, Romania / Alexandru Szűz Pop

After continuous changes made by the previous owners by dividing the first floor, once a single unit, the apartment resulted a layout incompatible with the way of living and the requirements of the new owner. The main focus of the project was to redefine architecturally the apartment, re-imagining circulations, connections between spaces and natural light by taking advantage of the orientation of the apartment.

Ertler Apartment in Oradea, Romania / Alexandru Szűz Pop

After removing the interior plaster the original partition was revealed by the initial electrical paths, and by keeping the exposed concrete ceiling and by adding the light sources on the exact same positions of the initial electrical paths, we created a connection with the past through which the space was transformed into an open time capsule.

Ertler Apartment in Oradea, Romania / Alexandru Szűz Pop

The design solution aims to create a timeless, warm-minimalist interior, where the main functions (living / kitchen – dining / bedroom) are placed around the new central piece of furniture, that hosts the bathroom and all required storage spaces, also including the air conditioning of the apartment.

Ertler Apartment in Oradea, Romania / Alexandru Szűz Pop

The connection between the new central volume and the perimetral walls is created by using a shadow gap, inspired by the decorative drawings of the facade engraved in the masonry, the same detail that goes all around the ceiling and is also used to create the flushed baseboard. A raw textured plastering was used to finish the perimetral walls, thus creating an interior shell, that is also painted in white in order to increase the natural light. The use of terrazzo and the oak wooden flooring create a classical background for the white minimalist central volume.

Ertler Apartment in Oradea, Romania / Alexandru Szűz Pop

The original doors and windows were restored in order to preserve the heritage of this apartment as much as possible. A custom made sliding glass door, inspired by the design of the original wooden doors, was created to separate the living room and the kitchen and improve light and spatial flow. The overall atmosphere of the apartment is defined by the raw textures, natural tones, terrazzo and wooden oak floors, balanced with early 20th century furniture pieces.

Ertler Apartment in Oradea, Romania / Alexandru Szűz Pop

Ertler Apartment in Oradea, Romania / Alexandru Szűz Pop

Ertler Apartment in Oradea, Romania / Alexandru Szűz Pop

Ertler Apartment in Oradea, Romania / Alexandru Szűz Pop

Ertler Apartment in Oradea, Romania / Alexandru Szűz Pop

Ertler Apartment in Oradea, Romania / Alexandru Szűz Pop

Ramat Hasharon Residence by Tal Goldsmith Fish Design Studio

The Ramat Hasharon residence was planned for a couple holding senior positions, who decided to move their offices to their home so as to be with their young children throughout the day. The challenge was to plan a space where the parents would have constant control and eye contact with the children and, on the other hand, the possibility of separation and privacy when working.

Hidden Vallery Desert House / Wendell Burnette Architects

This small humble house sited on a south-facing desert slope extends a prominent flow of pinkish-red schist-shale into a simple elevated plinth that parallels the contours of the site, which run east-west.

Micro House by Elizabeth Herrmann Architecture

This micro house was designed by Elizabeth Herrmann Architecture + Design. The house has an area of 40 square meters. Project description: When an artist approached...

Related Articles