Residential ArchitectureHousesMahuika House, Waiheke Island, New Zealand

Mahuika House, Waiheke Island, New Zealand

Mahuika House, Waiheke Island, New Zealand

Project: Mahuika House
Architects: Daniel Marshall Architects
Team: Daniel Marshall, Shiqi Shelley Lin, Sukshma Paranjpe, Tim O’Brien
Location: Cowes Bay, Waiheke Island, New Zealand
Area: 438 m²
Year: 2021
Photographer: Sam Hartnett
Text by Daniel Marshall Architects

Colonisation saw the burning and clearing of the native forest in the bay during the late 19th century. A Villa was constructed on the site in 1905 and a boathouse constructed in the 1970s blocked the mouth of the stream. A queen palm stood at the rear of the Villa as the shore was dominated by giant macrocarpa that darkened the valley. Since the construction of the Villa 111 years ago the bush crept back to form a small clearing, whilst the Villa deteriorated beyond repair.

Mahuika House, Waiheke Island, New Zealand

Mahuika House, Waiheke Island, New Zealand

The clients were a family living abroad that commissioned us to design a holiday home that included a 20m pool as they wished to form a connection back to their native Aotearoa.

dining room, Waiheke Island, New Zealand

Our response to their new house was to orientate the length of the building alongside the ridge-line in parallel to the coast, stepping down in a total of 4 levels. The bedrooms cascade down the hill while the main living pavilion is sited where the Villa once stood. The concept for the glass pavilion was to take advantage of the 3 different conditions; the coast, stream and the dense native bush. They operated simultaneously, with limited space available on the site. Without damaging any native trees, we placed the swimming pool under the main pavilion; parallel to the stream, which created an intimating pool area and a dramatic cantilever of 6m for the living pavilion above.

dining room, Waiheke Island, New Zealand

The materials were a limited palette, dark cedar for the bedroom pavilions, low reflective glass and concrete for the living pavilion. A local stone wall which hides the boathouse and supports the parking area above which also serves as the entrance to the house.

kitchen, Waiheke Island, New Zealand

The macrocarpa (Monterey cypress) that dominated the shoreline were removed and was replaced by several thousand native plants while a pest eradication programme recalls to have seen rare Kaka and Weka birds return to the valley.

kitchen, Waiheke Island, New Zealand

The Mahuika house can be entirely self sufficient, with its own sewage treatment and a large solar system to provide power.

bedroom, Waiheke Island, New Zealand

In Feb 2020, weeks before practical completion and hand over to the client, an accidental fire tore through the house, destroying the 2 upper pavilions but leaving the lower concrete pavilions almost undamaged. The Mahuika house was rebuilt and completed in Feb 2021.

bedroom,, Waiheke Island, New Zealand

outdoor dining area, Waiheke Island, New Zealand

acces pool, Waiheke Island, New Zealand

pool, Waiheke Island, New Zealand

Mahuika House, Waiheke Island, New Zealand

Mahuika House, Waiheke Island, New Zealand

New Farmhouse – French Island / Lai Cheong Brown

The brief of this project is to build a new farmhouse on rugged French Island in the middle of Victoria’s Westernport Bay. The project...

Reading Room by George King Architects

The single room extension is designed as a flexible space that will allow the client to enjoy their tranquil garden setting all year round.

Lake Washington House / Suyama Peterson Deguchi

The Lake Washington House was conceived as a 21st Century retreat – an escape from expectations of modern life to a lakefront cabin near the city. The site is a narrow plot of land tightly wedged between existing single-family houses.

Camberwell Garden and Entertaining Area / Ian Barker Gardens

Ian Barker Gardens has recently completed a stunning project in the prestigious leafy suburb of Camberwell, Melbourne. Ian and his team were briefed to design and construct the abundance of garden and entertaining area surrounding the beautiful property.

Leth & Gori Have Created a Home with a Life Span of Minimum 150 years

Brick House is designed by the Danish architecture office Leth & Gori. The house has an area of 132 square meters and is located in...

Related Articles