Explanada Reform / Pablo Muñoz Payá Arquitectos

Explanada Reform / Pablo Muñoz Payá Arquitectos

Project: Explanada Reform
Architecture & management work: Pablo Muñoz Payá Arquitectos
Interior design: Pablo Muñoz Payá Arquitectos
Project team: Sonia García, Nuria Casas
Location: Petrer, Alicante, Spain
Area: 85 m2
Year 2018
Photography: Pablo Muñoz Payá Arquitectos

“Each process of change means an emergence, a development and a becoming and this is only imaginable in time” – Carl Menger. The “ Explanada Reform ” arose from the need to adapt space and interior design to the changes experienced between differing generations, evolving and creating, bringing about as a result a new home.

Explanada Reform / Pablo Muñoz Payá Arquitectos

All this led Pablo Muñoz Payá Architects to reorganise and carry out an integral reform of this home located in Petrer (Alicante), which has a surface area of 85m2.

Explanada Reform / Pablo Muñoz Payá Arquitectos

The initial distribution, which was much divided, is transformed into one that is simplified, with the idea of connecting the rooms in order to obtain visually more spacious areas, integrating the position of the wet zones which cannot be modified. In this way, a new vision of space is achieved, opening the way to new approaches to living.

living room / Pablo Muñoz Payá Arquitectos

Joining the living room and kitchen creates an area where the main characteristic is Spaciousness. The furnishing, made to measure, frames the rooms perimetrically and there is only a closing of sliding glass to separate the two spaces, which at the same time allows a visual connection between the two.

Explanada Reform / Pablo Muñoz Payá Arquitectos

The main bedroom is a clear example of the new perception that is sought for in these spaces, since through comfort, design and functionality, a combination has been created where the wet zones do not make up a separate space, but rather they have been integrated into the design of the room, with the shower located behind the bedstead.

Explanada Reform / Pablo Muñoz Payá Arquitectos

The desired peaceful aesthetics are achieved through the use of few materials which are integrated throughout the whole home. The main unifying element is created by the wood flooring which runs through the rooms, including the wet zones. The oak hue of the flooring together with the covering used, transmit the main characteristic sought after in a home, warmth. Combined with the pure white a bi-chrome ambience is created which, enhanced by indirect lighting, makes the perfect combination to produce a way to feel the space.

bedroom / Pablo Muñoz Payá Arquitectos

The “Explanada Reform” conveys the idea that everything is in continual change, generations do not pass just from parents to their children, but also from past homes to new ones.

Explanada Reform / Pablo Muñoz Payá Arquitectos

Explanada Reform / Pablo Muñoz Payá Arquitectos

bedroom / Pablo Muñoz Payá Arquitectos

bathroom / Pablo Muñoz Payá Arquitectos

home office / Pablo Muñoz Payá Arquitectos

Explanada Reform / Pablo Muñoz Payá Arquitectos

plan

blank

Newsletter HomeWorldDesign

To be updated with all the latest projects

Most Recent

Most Popular

Modern Hillside Home 10

Modern Hillside Home by Pfau Long Architecture

This new modern hillside home was designed in response to the needs of a growing family with two work-at-home parents and its steep site with magnificent bay and City views, all within the context of a quiet Sausalito neighborhood setting.

Preservation and Renewal of an Old Stone House in Israel

The Reflection House is a project completed in 2015 by Henkin Shavit Studio. This old stone house is located in the city of Safed,...
A Wooden Hillside Cabin by Kappland Arkitekter on the Island of Stokkøya, Norway

A Wooden Hillside Cabin by Kappland Arkitekter on the Island of Stokkøya, Norway

This is an all-year cabin for a family of five at Stokkøya, an island situated on the outermost coast of Trøndelag, Norway. Situated on a hillside, the site offers dramatic views in two directions

Termitary House Has an Architecture Inspired by Termite Nests

Termitary House was designed by Vietnamese studio Tropical Space. The house is built with baked bricks on an area of 80 square meters and...

OGN Project: transform the wall into a playground for line and color

The OGN Project, conducted by a team of young Norwegians, gives shape to the modern graphic by materializing it into a series of modular...

More Articles Like This