KEKOMO Commercial Space by Pablo Muñoz Payá Arquitectos

- Advertisement -

KEKOMO by Pablo Muñoz Payá Arquitectos

Project: KEKOMO
Architecture and interior Design: Pablo Muñoz Payá Arquitectos
Project Team: Nuria Casas Gento
Corporate Design: Yolanda Cabrero
Location: Elda, Alicante, Spain
Year: 2017
Area: Commercial Premises of 60 m2
Photography: Jesús Granada

This project is based on a reform of existing commercial premises in the centre of Elda (Alicante, Spain) with 60m2 dedicated to the public. Kekomo is a place selling ready-made meals where the outstanding features of its service are innovation in the variety of Japanese influenced dishes and preparation based on traditional techniques.

KEKOMO by Pablo Muñoz Payá Arquitectos

The premises open onto Pi y Margall Street in Elda where the façade is faced with tiles of artisanal aesthetics which combine several models in graphite grey. The neutral, dark façade is intended to avoid taking attention away from the warm interior and thus to emphasise the iconic gabled section which extrudes from the interior to the façade. The exterior of Kekomo is as clear as possible, without any carpentry contours being visible, resolving and integrating all the technical aspects of closing the exterior: the entrance door, the fixed glassware and the security shutter.

KEKOMO by Pablo Muñoz Payá Arquitectos

The design is enriched with aesthetics of oriental character reflecting the type of food that is sold there. We create a renovated space within the shop through a layer of wood that moulds the interior, providing this with the form of a gabled roof section. With regard to the materials used, the design is followed through with natural facings of white Carrara marble and oak. With these finishing touches, and in a very simple way, the space is elegantly decorated expressing great honesty towards the natural materials. The façade, the back of the interior, the display counter and the bar are all lined with this white marble laid out in book-match effect in order to organise geometrically the elegant veining that characterises it. Oak is used to create a warm, welcoming environment and green elements are added by placing plants in window boxes in order to bring about a closeness to nature.

KEKOMO by Pablo Muñoz Payá Arquitectos

As for the paving, porcelain tiles are used with a soft neutral grey finishing which can support a high level of walking on. Its lappato finishing affords the interior with greater reflection and luminosity and its neutrality allows the quality of the wood and the spectacular nature of the marble to be pronounced.

KEKOMO by Pablo Muñoz Payá Arquitectos

On the left hand side there are built-in furnishings varnished in anthracite grey which exhibit gourmet products. These are directly illuminated with track lights which afford great flexibility to the illumination, allowing us to direct a point of light to the show cases and to have global illumination on the ceiling, with the possibility of moving them at any time and having a new combination of light. On the other hand, on the right there is a bar, 4.20 m long with a central leg that projects to each side, where we will be able to taste the food that is sold. The leg and the base of the table are lined with mirror to give this a sense of lightness. The wall surrounding the bar has plants in planters bathed in light from a simulated skylight which cuts into the symmetry of the interior ceiling and creates an atmosphere of life and calmness.

Muñoz Payá arquitectos | Elda (Alicante) | Abril de 2017

The access between the work area and the public area has been resolved zig-zag style by using partitions that create a visual block to the interior, allowing employees to enter and leave the workshop without having to open doors.

Muñoz Payá arquitectos | Elda (Alicante) | Abril de 2017

The aim of this project is to achieve a business that is innovative both in its design and in the products offered, through a complete renovation of image. The Kekomo space has been envisaged as a comfortable, friendly, welcoming place offering a personal service which is, at the same time, highly professional and sophisticated.

Muñoz Payá arquitectos | Elda (Alicante) | Abril de 2017

Muñoz Payá arquitectos | Elda (Alicante) | Abril de 2017

Muñoz Payá arquitectos | Elda (Alicante) | Abril de 2017

Muñoz Payá arquitectos | Elda (Alicante) | Abril de 2017

Muñoz Payá arquitectos | Elda (Alicante) | Abril de 2017

plan

- Advertisement -

Green Oak Residence by SIMO Design

The challenge from the beginning was to maximize the hardscape and landscape areas at the rear of the house to include a pool, a yard, and exterior living space. The Green Oak residence focuses on modern minimal casework details with a distinct emphasis on textures and materials.

Jackson Hole House in Wyoming / McLean Quinlan Architects

Jackson Hole is perched high above the town of Jackson with wide views of the snow capped peaks and vast valley of the Grand...

10 Tips for Designing Children’s Rooms

For each comes a moment in life when the natural step has to be made in order to start a family, to find fulfillment...

New Bathroom Furnishings Collection Inspired by Art Déco Age

Wetstyle, Montreal-based manufacturer of premium-quality bath furnishings has teamed up with designers, Joël Dupras and Pierre Belanger in conjunction with the Wetstyle Design Lab to craft the Déco Collection.

Four Corners Loft in the Dumbo Neighborhood of Brooklyn

NYC-based architecture and design studio ​Worrell Yeung​ has completed the architectural renovation and interior design of a 3,200 square-foot loft in the landmarked Clocktower Building in the DUMBO neighborhood of Brooklyn.

Reconstruction of a Countryside Homestead in South Bohemia

The original homestead consisted of two houses, a log cottage and a stone barn, forming an L-shape an set naturally in a remote meadow. To keep this balanced relation we decided to make minimum interventions on the exteriors, the main changes happen inside.

Highgate Hill Townhouse / LLI Design

The owners wanted to create a new environment; they liked the idea of having a contemporary house and agreed that the house lent itself to this, however they were concerned that contemporary design could be cold and impersonal.

West Mercer Residence / Sundberg Kennedy Ly-Au Young Architects

Designed by Sundberg Kennedy Ly-Au Young Architects (SKL Architects), West Mercer Residence is a 5,500 sf single-family home located in Mercer Island, Washington. Situated tightly in its hillside...

Leisure House with a Large Multiuse Space / CR2 Arquitetura

Located in São Paulo, this leisure house was designed by CR2 Arquitetura. Description by CR2 Arquitetura: Spending hours in the car for a weekend out...

Refurbishment of a 27m Long Flat in the Eixample Quarter of Barcelona

This project consists in the refurbishment of an existing old flat from the Eixample of Barcelona, transforming it through the elimination of the long...

House Energy Efficient: Casa GG by Alventosa Morell Arquitectes

GG House is a project completed by Barcelona-based Alventosa Morell Arquitectes. Description by Alventosa Morell: Commissioned premises with very clear: estimate, greatly reduced execution time and...