Residential ArchitectureHousesShelter Island House / Christoff:Finio Architecture

Shelter Island House / Christoff:Finio Architecture

Shelter Island House , Christoff:Finio Architecture

Project: Shelter Island House
Architects: Christoff:Finio Architecture
Team: Taryn Christoff, Martin Finio, FAIA, (partners-in-charge); Caleb Linville, AIA (project lead)
Interior Designer: Taryn Christoff
Location: Shelter Island, New York
Size: 2,865 square feet
Photographer: Scott Frances / OTTO
2018 Residential Architect Design Awards / Custom Home, Less Than 3,000 Square Feet / Award

New York–based Christoff:Finio Architecture designed this house to accommodate a young family on Shelter Island, N.Y., off the east end of Long Island. The designers chose to break up the program for the 2,864-square-foot residence into three discrete rectangular volumes. These wood-clad forms are set in what the designer’s call a “loose, seemingly casual relationship” to one another, and tied together by inflected roof and floor planes. The covered outdoor spaces that result increase the apparent size of the house while flowing seamlessly with the interior.

Shelter Island House , Christoff:Finio Architecture 1

The length of the house roughly follows the eastern edge of the property, helping to shield the site from adjacent residential development. This position allows the living spaces to open to the bulk of the property—an open field enclosed by woods on the west side. The public areas are in the central volume, with three bedrooms to the north, and a pool house/guest room to the south. The three volumes and open-air circulation spaces enclose a small planted courtyard.

Shelter Island House , Christoff:Finio Architecture 2

Inspired by the nearby tree line, the architects rendered the house entirely in wood: exposed Douglas fir framing provides the structure, shiplap Western red cedar clads the exterior, oak floors run throughout the primary interior spaces, and ipe decking lines the exterior patios. All the wood is untreated to compel its uneven weathering, which will provide an ever-changing patina over time. A preview of the eventual effect is provided by the interior cladding in the kitchen and laundry rooms, which was salvaged from a shed demolished on the site. The Shelter Island House might better be dubbed the Wood House for its evocative exploration of the material within a simultaneously rigorous, yet informal, framework.

Shelter Island House , Christoff:Finio Architecture 3

Shelter Island House , Christoff:Finio Architecture 4

Shelter Island House , Christoff:Finio Architecture 5

Shelter Island House , Christoff:Finio Architecture 6

Shelter Island House , Christoff:Finio Architecture 7

Shelter Island House , Christoff:Finio Architecture 8

Shelter Island House , Christoff:Finio Architecture 9

Shelter Island House , Christoff:Finio Architecture 10

Shelter Island House , Christoff:Finio Architecture 11

Shelter Island House , Christoff:Finio Architecture 12

An Innovative Renovation and Extension of a Beautiful Federation Home

An innovative renovation and extension of a beautiful Federation home, the Windsor House complements the warmth of the existing period features with a clean, contemporary addition.

Russian Hill Apartment in San Francisco / Studio Graf

The Russian Hill apartment required carefully planned teamwork and logistics to manage the bustling urban location and minimize impact on the building’s neighboring residents

A Small Parisian Apartment with Ingenious Interior Design

Architects: Studio Razavi Architecture Project: Apartment XIV - small Parisian apartment Location: Paris, France Area: 80sqm (861 SF) Photography: Olivier Martin-Gambier Located in Paris, this 80sqm apartment was designed by...

The Satori Harbor, a Culturally Symbolic Library by Wutopia Lab

This November, Wutopia Lab completes the Satori Harbor, a culturally symbolic library situated in VIPshop’s new headquarters. In Master Zhuangzi, the word Satori (Zhaoche) describes a state of transcendental being in the practice of Taoism

The Split Residence was Designed with Accent on Green Practices

The Split residence was designed with green practices in mind; LED lighting is used throughout, and photovoltaic panels are incorporated into the roof. The hulls are clad in a composite of rice husks, water, and mineral oil that simulates wood, but is far more robust and sustainable.

Related Articles