Architecture and Interior Design StudiosArjen Reas ArchitectenVilla Benthuizen by Arjen Reas Architecten

Villa Benthuizen by Arjen Reas Architecten

Villa Benthuizen by Arjen Reas Architecten

Project: Villa Benthuizen
Architects: Arjen Reas Architecten
Location: Benthuizen, The Netherlands
Completed 2019
Area: 210 m2
Photographer: Luc Buthker
Text by Arjen Reas Architecten

For a young venturous family, we were able to design a house on a large plot in the heart of Benthuizen. The location is unique and very green, with an introvert character as an oasis surrounded by existing buildings and hidden from the public road.

Villa Benthuizen by Arjen Reas Architecten

Within this oasis, we wanted to develop a home that both focuses on the connection between daily life and the green garden around the villa, as the value of this location with respect to the surrounded residents. That is why we have designed the inside of the house with as many open connections as possible, and integrated the outside of the house in a green location by means of materials and shape.

living room, Arjen Reas Architecten

The simplicity of the main shape of the house is strengthened with an extended shape, in which we have placed the entrance and the dining area. The roof continues and embraces the house as a veranda.

kitchen, Arjen Reas Architecten

The material used for the main shape is thatch, which runs vertically down from the rooftop and looks like a warm blanket over the house. The second material we choose is black wood with an open ventilated structure. Both materials together provide a natural contrast and a perfect integration of the Villa Benthuizen in its context.

Villa Benthuizen by Arjen Reas Architecten

On the ground floor we created different spaces for different parts of the program, which make contact by open connections. Besides the main living area we created a separated TV/playroom to create space for the whole family without bothering each other. On the first floor there are multiple bedrooms and bathrooms, which are connected in the corridor with the living area downstairs via a staircase and a custom slide.

Villa Benthuizen by Arjen Reas Architecten

bedroom with bathtub, Arjen Reas Architecten

living room, Arjen Reas Architecten

Villa Benthuizen by Arjen Reas Architecten

Subscribe to our newsletter

Custom House for the Lifestyle of a Young Couple

Nook Architects recently have completed Juno's House, a custom house for a young family in Barcelona, Spain. Description by Nook: Our clients purchased a row...

Family Beach House in Eagle Bay, Western Australia

Eagle Bay House, located in the coastal south western town of Western Australia, was designed by architect Matthew Crawford in collaboration with Rosie Burton, daughter of the owners and graduate architect. The project sees the major addition and alterations to an existing family beach house.

Modern Glass Extension Upgrading Mud Brick House in Victoria

The modern glass extension was designed to draw more light deeper into the living areas, but also to visually extend the living space of the house out into the landscape. A brick floor within the sunroom internally folds up into a seated plinth edge which slips through full height glazing to become a strong geometric plinth in the garden.

80’s Classic Home Turned into a California Cool, Modern Space

This single story, 80s inspired classic home quickly became a labor of love for the dasMOD Founders, Erik Gilmer and Sven Simon. The duo stumbled upon 2222 Via Tiempo, when looking for homes to repurpose that weren’t totally perfect but also not in shambles.

Ridge House – Retreat with Large Folding Roof Form

Ridge House is a project realized by Simcic+Uhrich Architects from South Pender in British Columbia, Canada. The conformation of the land makes this 2,500...

Recommended Stories