Cabin Ustaoset / Jon Danielsen Aarhus

Cabin Ustaoset by Jon Danielsen Aarhus

Cabin Ustaoset is situated 1066 meters above sea level, mid-way between Oslo and Bergen, at the foot of the mighty Hardangervidda – one of the greatest mountain plateaus in Europe. Jon Danielsen Aarhus designed a cabin for use all year.

With no road connection, materials for the build was flown in with helicopter. The groundworks were done manually to preserve the slow-growing vegetation one finds at such altitudes in Norway. The foundation consists of pillars standing on the bedrock. The outside of the building had to be finished during the short summer months. The rest was completed mid-winter, when materials for the interior could be transported in with snow scooter. The cabin is clad in pine, inside and out. 3-layer, insulating and solar protected glass panels take in the view of the Ustevann(lake), Hallingskarvet(mountain formation) and Hardangerjøkulen(glacier), all in the same panorama.

Cabin Ustaoset by Jon Danielsen Aarhus 1

With this view in mind; the idea for the main room was to create the experience of being outside – exposed to the shifting scenery. To achieve this, the entire view-facing wall is made of glass. The ceiling is angled, attempting to “explode” the room even more. The tilted ceiling, in combination with the “open” wall, alludes to the gapahuk, a Norwegian ur-type of improvised shelter used when hiking: two posts with a horizontal log on top, and a layer of branches leaning on it, making a makeshift roof and leaving one side of the structure open.

Cabin Ustaoset by Jon Danielsen Aarhus 2

Above the ceiling mentioned is an attic for storage. The cabin has altogether 13 sleeps (2 bedrooms, 1 combined living room and bedroom, and 2 lofts). Polycarbonate fillings in the interior doors let light seep through.

Cabin Ustaoset by Jon Danielsen Aarhus 3

A previously existing cabin of 29 m2 now functions as an annex, and together with the new cabin creates a sheltered outside space.The main entrance is placed toward the dominant wind-direction, to keep it clear of snow which will accumulate on the opposite side of the building, so the windows here are placed rather high up. A blocking wall made from reclaimed wood, in front of the pillars on the west facade, is there to prevent sheep from getting in under the building. The eaves are generous to keep frost, falling from the sky at night, away from the windows – which can be a problem with insulating glass at certain temperatures. As no windows open, the eaves also conceal openings for ventilation.

Architects: Jon Danielsen Aarhus
Project: Cabin Ustaoset
Location: Hol, Norway
Area: 72.0 m2
Photography: Knut Bry

Cabin Ustaoset by Jon Danielsen Aarhus 4

Cabin Ustaoset by Jon Danielsen Aarhus 5

Cabin Ustaoset by Jon Danielsen Aarhus 6

Cabin Ustaoset by Jon Danielsen Aarhus 7

Cabin Ustaoset by Jon Danielsen Aarhus 8

Cabin Ustaoset by Jon Danielsen Aarhus 9

Cabin Ustaoset by Jon Danielsen Aarhus 10

Cabin Ustaoset by Jon Danielsen Aarhus 11

Cabin Ustaoset by Jon Danielsen Aarhus 13

Cabin Ustaoset by Jon Danielsen Aarhus 12

Cabin Ustaoset by Jon Danielsen Aarhus 14

Cabin Ustaoset by Jon Danielsen Aarhus 15

Cabin Ustaoset by Jon Danielsen Aarhus 16

Cabin Ustaoset / Jon Danielsen Aarhus

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Rathmines House by MRTN Architects

Rathmines House is an alteration and addition to a Victorian weatherboard house in Fairfield. The poorly planned layout of the existing dwelling contained a lean-too out the back, housing the laundry and bathrooms to the north and living spaces to the south. A narrow corridor provided the only connection to the backyard.

Alibaug Indian Retreat with a Stream Running Through the Middle

With a stream running through the house, this Alibag Indian retreat is delicately woven into the landscape, alternately opening up and closing itself to the different characteristics of the site. Though seasonal, the streambed allows for an interesting landscape feature throughout the year.

Lafayette Hotel Boutique by Creativ Interior Studio

Located in the centre of Bucharest, Lafayette Hotel Boutique is a transposition over time of the old identity of the Romanian capital known symbolically,...

Split House: Two Volumes Linked by a Splayed Stair

Lead Architects: Simon Knott, George Huon Project: Split House Location: Port Phillip Bay, Victoria, Australia Area: 320.0 sqm Photography: Peter Bennetts Located in Mt Martha, VIC, Australia, Split House...

Grand Pavilion Home Addition / Windust Architects x Interiors

Grand Pavilion Home Addition seeks to answer the following questions: What are our needs as individuals? How do our relationships stand the test of time? What to do, and where to go, as we age?

Oktra Has Completed the Construction of Its New Office in Clerkenwell, London

Partway through the build of our new office in Clerkenwell, the coronavirus pandemic hit the UK and London entered lockdown.