Five Yards House, Tasmania / Archier

Five Yards House by Archier

Architects: Archier
Project: Five Yards House
Lot size: 600m2
Location: Howrah, Hobart, Tasmania, Australia
Photographer: Adam Gibson photography

Five Yards House is a new one-bedroom home designed by Archier, an architecture studio based in Melbourne and Hobart, Australia. Over the past seven years we have been catching up with a friend and discussing options, first to renovate and then to build a house to retire to. The conversation turned to the garden – that is where she wished to retire.

Five Yards House by Archier 1

The plan was designed around the desire to be constantly engaged with the garden. Rather than a simple glass cube, the garden was to articulate the house and in return the house would articulate the garden. Each room has a corresponding garden with its own aesthetic and composition.

Five Yards House by Archier 4

Originally a standard ‘stick build’, the construction methodology developed into high performing SIPS (Structurally Insulated Panel System). After extensive research, Archier proposed SIPS as it is a highly efficient product that provides structural, insulative and aesthetic solutions in one. Whilst relatively new to the Australian market, it has been widely used and developed in Europe and Northern America.

Five Yards House by Archier 5

Supplied by Fenster & Panel and installed in collaboration with Building Edge and Archier, the panels were manufactured in Canada after being 3D modelled and documented by Archier. This resulted in little to no wastage on site and a rapid installation time. The lightweight nature of the panels also allows them to be handled and installed by hand, reducing the disruption of heavy machinery on site.

Five Yards House by Archier 6

Full walls of double glazing and a restrained materials palette strengthens the connection between inside and out. The sense of space is effectively doubled without the need of formal structures. As Richard establishes the garden this connection will become more vivid.

Five Yards House by Archier 7

Even in the depths of winter the high thermal performance of the building creates a pleasant environment without the need of the log fire. The interspersed courtyards and highly operable glazing will in turn cool the spaces with natural ventilation in summer.

Five Yards House by Archier 8

“I have never had more baths in my life, honestly I bathe now as much as I shower. I can just sit there and watch the shadow of the trees flicker over the courtyard screens.” – Richard, client.

Five Yards House by Archier 9

On the ceiling and behind shelving the raw, textured finish of the SIPS panels are painted a matt black creating a simple and clean aesthetic that expresses a deeper grain and richness upon closer inspection. The robustness and texture of the structural frame is continued in the use of short ‘shoulder pack’ lengths of Tasmanian Oak timber boards for the wall lining. The short lengths create a patchwork effect through the variety of colour and texture adding character to the internal finish of the house.

Five Yards House by Archier 12

The kitchen was designed and made by Archier from Victorian ash timber and 5mm laser cut stainless steel. Focused feature lighting is provided by Archier’s brass Highline pendant in the kitchen, bedroom and library.

Five Yards House by Archier 10

Timber throughout the house is finished in matt Osmo Polyx Oil so to maintain its colour and texture. The aluminium window frames were powdercoated with Interpon D1000 Sable Bass – a textured finish more akin to raw steel than the typical plastic look of standard powdercoat.

Five Yards House by Archier 11

Five Yards House by Archier 13

Five Yards House by Archier 14

Five Yards House by Archier 15

Five Yards House by Archier 16

Five Yards House by Archier 17

Five Yards House by Archier 2

Five Yards House by Archier 3

plan

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Olmos Park Residence in San Antonio by Lake Flato Architects

Located in San Antonio, Texas, the Olmos Park Residence was designed by Lake/Flato Architects. The Olmos Park Residence sits on a heavily wooded, quarter-acre corner...

Dropbox Office Expansion / Perkins+Will

For the recent expansion levels, Perkins+Will cleverly integrated hues from Dropbox’s branding guidelines to designate destinations, utilizing glass walls with colorful dichroic film in the lounge areas.

Double Storey Extension to a Single Fronted Victorian in Melbourne

The powerhouse is a double storey extension to a single fronted Victorian in Williamstown Melbourne. This design took its name from the client an electrician with a dream to extend the house into a more open and spacious design

Split Level Loft Conceived Both for Living and Working

Pure and essential shapes, highlighted by a natural light that irradiates from big glass windows, that is further amplified by the mainly cleat surfaces of the environments.

Designer Andrew Suvalsky, Hudson Views apartment in Upper West Side

Designer Andrew Suvalsky says „The fun part of a project like this is seeing it evolve into something totally unexpected. Usually when designing I...

Inside Autodesk’s New Offices : Setter Architects

Setter Architects has received the task to design the new offices of the software giant Autodesk, the mission was to create a flexible work...