Residential ArchitectureHousesLake Retreat House, Chile / Blaq Arquitectos

Lake Retreat House, Chile / Blaq Arquitectos

Lake Retreat House / Blaq Arquitectos

Project: Lake Retreat House
Architects: Blaq Arquitectos
Lead Architects: Benjamin Litvak, Felipe Pommerenke
Location: Lago Ranco, Chile
Area: 140 m²
Year: 2021
Photographs: Teresa Fischer

The Lake Retreat House is located in the south of Chile, on Ranco Lake, 950 km from the metropolitan region. Situated on the shores of the lake, with hot temperatures in summer but also rain and humidity in winter with temperatures that can drop to 4°C. Conceived as a second home for a young family from Santiago, it was designed to serve as a refuge and promote relaxation both in summer and winter.

terrace, Blaq Arquitectos The program is configured on a single level, with an rectangular floor plan and a central corridor, prioritizing views of the lake to the east for the bedrooms and common spaces to the north-east, seeking the entry of the sun in winter. A large plate raised from the ground by means of piles was proposed, a terrace to connect the enclosures, which would promote family gatherings and life in the outside. Thus generating intermediate spaces between the interior and the exterior with covered surfaces through the projection of the roof with a pitch and eaves to protect from the summer sun and direct rain. This large terrace plate is visually related to the roof, like 2 horizontal planes that configure the interior space.

deck, terrace, Blaq Arquitectos

living room, Blaq Arquitectos

The volume is conceptually simple and austere, without architectural pretensions, allowing a controlled and effective construction for this remote place. Following the construction traditions of the area, the house was structured and covered entirely with local pine wood. The design seeks to intervene as little as possible in the site, supported on stilts so as not to generate large earth movements and not alter the natural environment. It was respectfully placed among the trees, without removing them. so it can blends in with them, trying to generate less visual impact on the place and the ecosystem.

living room, Blaq Arquitectos

living area / Blaq Arquitectos

kitchen / Blaq Arquitectos

Lake Retreat House / Blaq Arquitectos

Lake Retreat House / Blaq Arquitectos

Lake Retreat House / Blaq Arquitectos

Lake Retreat House / Blaq Arquitectos

Lake Retreat House / Blaq Arquitectos

Subscribe to our newsletter

Chontay Stone House in Peru by Marina Vella Arquitectos

Peruvian architect, Marina Vella, has completed Chontay Stone House on a rural site, south-east of Lima. Description by Marina Vella Arquitectos Site The project is located in...

Contemporary Black Wooden House by Bornstein Lyckefors Arkitekter

Located east of Gothenburg, the Öjersjö-house is a modest dwelling overlooking the lake Stora Kåsjön. Designed by Swedish Bornstein Lyckefors Architects Villa Öjersjö is a contemporary black wooden house. The dwelling interweaves with the site in a concept where the program is swept under the ”carpet” by lifting the landscape.

Niagara West in Toronto – DS Studio and Wallman Architects

The Niagara West building focuses on strengthening community and opportunities for socializing and coworking; it prioritizes this in its design to address issues of social isolation and disconnectedness in urban architecture.

KOYORI – Global Launch of an All-New Japanese Design Brand

KOYORI is a new Japanese design brand of sophisticated lifestyle products that embody the distinct sense of Japanese aesthetics. Collaborating with contemporary designers from across the globe, KOYORI crafts quality furniture and interior accessories with elegant designs that transcend borders.

Contemporary Timber Clad House Inspired by Colonial Workers’ Cottage

As a nod to the prolific housing typology of the area, through its use of materials, T2 Residence reinterprets the workers cottage into a contemporary timber clad house that adopts the idyllic image of the 'house', carrying it through to the details exampled in the profile of its front fence.

Recommended Stories