Complete Reform of a 34 Square Meters Apartment in Downtown Madrid

Complete Reform of a 34 Square Meters Apartment in Downtown Madrid

Architects: elii – Uriel Fogué, Eva Gil, Carlos Palacios
Project: Complete Reform of an Apartment
Project director: Ana López
Team: Eduardo Castillo, Lucía Fernández
Location: Madrid, Spain
Area: 33.60 m²
Photography: Imagen Subliminal

A dual strategy is applied to this complete reform project: Firstly, the floor plan arrangement is based on an L-shaped service band that integrates the access, wet areas, storage areas and leisure spaces. This frees up the main area, which opens up to the windows and balconies to create a brightly lit atmosphere. The intimate areas are therefore secluded and sheltered from view from the entrance.

Complete Reform of a 34 Square Meters Apartment in Downtown Madrid 1

On the other hand, the apartment is arranged into two levels: the level at the elevation of the entrance and the main room, plus a second level, 90 centimetres higher up, extending beyond the kitchen surface, where the leisure area and the bathroom are located. The two elevations not only allow different atmospheres to be arranged, but also integrate ‘additional’ functions in the house, such as a deep bathtub in the bathroom, a storage area under the bed, part of the facilities, etc, thus optimising every cubit metre of the house. Secret trapdoors extend the storage space in the overhead areas. A portable stepladder/furniture item is used to overcome the difference in elevation, add storage spaces and double as small grandstands in the living room.

Complete Reform of a 34 Square Meters Apartment in Downtown Madrid 2

All in all, the proposal gains the corner of the building, floods it with natural lighting and views to the street, both the deep horizon and the street-level perspective, from the overhead areas. Openings in the furniture extend the indoor cross views from the upper area.

Complete Reform of a 34 Square Meters Apartment in Downtown Madrid 3

The various elevations sport different finishes that produce specific atmospheres. Light colours are used on the walls of the main area to provide as much light as possible. The floor is made of linoleum. The bedroom area has wood finishes and includes a projector on the roof that projects onto a screen from the bed. The bathroom walls, floor and bathtub have a mirror finish to fill this indoor area with light and to augment the feeling of depth.

Complete Reform of a 34 Square Meters Apartment in Downtown Madrid 4

Complete Reform of a 34 Square Meters Apartment in Downtown Madrid 5

Complete Reform of a 34 Square Meters Apartment in Downtown Madrid 6

Complete Reform of a 34 Square Meters Apartment in Downtown Madrid 7

Complete Reform of a 34 Square Meters Apartment in Downtown Madrid 8

Complete Reform of a 34 Square Meters Apartment in Downtown Madrid 9

Complete Reform of a 34 Square Meters Apartment in Downtown Madrid 10

Complete Reform of a 34 Square Meters Apartment in Downtown Madrid 11

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Ruhnn Culture Office by InDeco

Ruhnn Culture is China’s largest firm dedicated to internet KOL incubation and KOL marketing in e-commerce. Its new office is set on the 37 and 38 floors of GT Land Plaza in CBD of Hangzhou, with a total area of 3,558 sqm.

Langlois-Lessard Residence / Chevalier Morales Architectes

Located in a flood zone along the shore of Lake Saint-Louis, the design of the Langlois-Lessard Residence is a direct response to the interrogations that where raised during the visit to the site.

Meadow View House – High Performance, Zero Energy Ready

Designed by Atmosphere Design Build architect Jeff Adams for himself and his family, this energy-efficient house balances steep, panoramic views of meadow and oak woodland to the east, north, and west with appropriate southern orientation for passive solar design and daylighting.

Two Orchids Herald the Entrance to Central Park in New York

Once a rare and exotic flower, the orchid has become one of the world’s most ubiquitous indoor plants. From corporate offices to domestic interiors,...

Queenslander House Upgraded to Accommodate a Growing Family

The sloping site looks out over a regenerated silver and lead mine to the south – a bush setting in suburban Brisbane. To accommodate a growing family, the brief adds additional living space and bedrooms to the 3 bedroom high set Queenslander house.

Three Black Timber Pavilions Connected by a Masonry Wall: Fish-Creek House

The house sits firmly along a winding ridgeline on the outskirts of the small township of Fish Creek. The home surrounds itself in a highly textured brickwork wall in response to its exposed position to strong local winds and a nearby country road.