Residential ArchitectureHousesFoo House, Arizona by The Ranch Mine

Foo House, Arizona by The Ranch Mine

Foo House by The Ranch Mine

Project: Foo House
Architects: The Ranch Mine
Builder: Identity Construction
Landscape Architect:The Green Room Landscape Design
Location: Phoenix, Arizona, United States
Area: 5795 m²
Year: 2020
Photographs: Roehner + Ryan
Text by The Ranch Mine

Pottery has played a critical role in most societies in human history as well as our modern-day understanding of those societies. In 2018, owners of a large piece of land centrally located in Phoenix, including a ceramic artist, approached architecture firm The Ranch Mine to design a new home in which their family could grow and create. Influenced by the ancient art of pottery, ‘Foo’ is a house designed to be rigid in structure while malleable in use, precise in form while imperfect in texture, and varied in volume while limited in materials.

Foo House by The Ranch Mine

Schematically the Foo house is broken into its functional elements, a living volume, a sleeping volume, and a utility volume. They are arranged on the site to create a large courtyard, using the buildings to provide privacy and shelter from the desert sun. The outdoor areas were designed for both pleasure and production. Stepping out from the house you are welcomed into a covered patio with a dining and grilling area just steps away from a sunken fire pit area, olive grove, and pool with an integrated Baja shelf and hot tub providing numerous entertaining possibilities for all types of weather. In terms of production, the property includes a chicken coop, citrus grove, stone fruit grove, and raised planting beds for vegetables and herbs.

Foo House by The Ranch Mine

The exterior of the Foo house is composed of materials well suited for the harsh, desert environment such as board-formed concrete, rusted corrugated metal, hand-troweled stucco, steel, and glass. Each material is unique in texture and finish, changing over time with help from the weather, and composed in ways to contrast and complement each other. The interior adds wood to this palette, adding warmth and also history, as a fallen tree was reused to create the custom dining room table and the stair treads to the loft. Wood cabinetry is often used right up against the board-formed concrete in places like the kitchen, powder room vanity, and homework nook in the hallway.

dining room, The Ranch Mine

Double height and vaulted spaces were used throughout the home to change the feeling of the living spaces and highlighted by elements like the board-formed concrete fireplace that draws your eye up to the ceiling and over the open living space to a loft that features a steel bar for taking in distance mountain views. The vaulted ceiling in the pottery studio lets in natural light filtered by an old tree while the vaulted ceilings in the kids’ rooms allow for a reading loft above the ensuite bathroom and closet.

living room, The Ranch Mine

Foo House by The Ranch Mine

bedroom, The Ranch Mine

bedroom, The Ranch Mine

home office, The Ranch Mine

bathroom, The Ranch Mine

workspace, pottery studio, The Ranch Mine

fireplace, The Ranch Mine

Creative Textures and Colors Optimize Taipei Apartment by Waterfrom Design

Incorporating themselves into the pleasing view of a waterfront residence, the undulate waters with ripples therein pass through the semi-circular surrounding windows and become part of the vicissitudes of your daily life.

Security Systems For Your Home: DIY vs Professional

When installing a home security system, you are either stuck with one of two thoughts. The first is you wonder if you have to spend loads of money to install it, and the other is worrying about how challenging it would be to install the security system yourself.

A Little House in the Prairie by Inon Ben-David

Four years ago, Inon Ben-David was approached by this young couple that asked him to create their dream home in Kfar Szold.

T Residence / Monovolume Architecture+Design

The T residence, a detached house located in Merano, consisting of a ground floor and a basement with garage. There were designed two buildings on different levels connected by internal stairs, to better adapt the house to the sloping terrain.

Lookout House, California / Faulkner Architects

The building site had a significant influence on the design for the Lookout House. Layered with intense geologic history at the base of a three-million-year-old volcano, the site is a north-facing 20-degree slope with equal parts refuge and prospect at 6,300 feet above mean sea level.

Related Articles