Residential ArchitectureHousesForest Aerie House by Signum Architecture

Forest Aerie House by Signum Architecture

Forest Aerie House by Signum Architecture

Project: Forest Aerie House
Architects: Signum Architecture
Construction: Cello & Maudru
Landscape Design: Jack Chandler Design
Interior Design: Shawback Design
Location: Angwin, California
Year 2020
Photo Credits: Adam Rouse
Text by Signum Architecture

To create a house that lives up to the unique character of the site, the couple brought together a close-knit group. In our collaborative process, design decisions were made over long lunches, and the result is a home with a very deep soul.

Forest Aerie House by Signum Architecture

Forest Aerie House by Signum Architecture

We began by trimming back the pines to expose the oaks and boulders that share the site. To minimize the effect of the 10,000-square-foot floor plan, we created two separate pavilions, linked by a glassed in breezeway, which showcases the views of the valley across the infinity-edge pool. The pavilions surround a central courtyard designed for entertaining, protecting it from the heat and wind.

Forest Aerie House by Signum Architecture

Anchored by a single, majestic oak, the courtyard acts as the organizing principle for the design, providing a transition between the home’s public and private spaces, and seamlessly connecting the indoor and outdoor experiences. Sliding doors allow the kitchen to fully open to the courtyard, and walls of stone hand-selected in Italy provide visual continuity.

dining room, Signum Architecture

“Our clients for this home felt a deep connection to their magical site set high in the hills of the Napa Valley on a hillside filled with boulders, pines and oaks, with a glimpse of vineyards in the distance. To capture that connection, we designed a deeply personal house, composed of two transparent glass pavilions dropped among the trees and cantilevered out over the hillside.” Signum

Forest Aerie House by Signum Architecture

The pavilion design creates a sense of privacy and uniquely accommodates the owners’ living and work needs. Inside the main building, a single, three-level space merges living dining and kitchen areas into a single welcoming gathering place for family and friends. Guest quarters are tucked below in the lower level. The second, more private, pavilion houses the master suite, offices for each owner and a meditation room. The shed roofs, floating on steel supports above the weighty walls, follow the line of the sloping site.

living room, Signum Architecture

Wrapped in glass, the pavilions feel transparent, dropped in among the trees. Tucked into the hillside, the private pavilion feels like a tree-house. Cantilevered out over the site, the public pavilion floats above the hillside.

living room, Signum Architecture

bedroom, Signum Architecture

Forest Aerie House by Signum Architecture

bathroom, Signum Architecture

pool, Signum Architecture

Forest Aerie House by Signum Architecture

Bal House by Terry & Terry Architecture

This project consists of a single-story addition and renovation to an existing mid-century ranch house in Menlo Park, California. Conceived for a retired couple, the open and accessible design integrates the living space with the rear garden to create a well-lit domestic extension.

Davis Country House with High-End Millwork and Recycled Timber Finishes

This country house is located in the Hudson Valley, New York, and was designed by Sharon Davis Design in 2014. Constructed atop the foundation of...

Mediterranean Beach House / Laura Ortín Arquitectura

Located in the Mediterranean coast, this property is the result of the family need to expand the holiday residence. This Mediterranean beach house is fresh, cozy and illuminated, essential qualities to rest and disconnect during holidays.

Brass House by Anthrosite Architects

At Brass House, the design revolves around the Garden Room, the value of custom detailed, timber windows and doors, brickwork and in-situ concrete elements soften through native landscaping.

Rehabilitation of a Small Historic House in Porto, Portugal

The house is situated on a small triangular plot on Rua dos Caldeireiros, in the centre of Porto. The building has almost 57 m2, distributed over three floors, with a 4-meter façade and a plot end of 75 cm width.

Related Articles