Residential ArchitectureHousesZinc House / OB Architecture

Zinc House / OB Architecture

Zinc House

Zinc House is a contemporary house in a wonderful location overlooking the sea. The house was designed by British studio OB Architecture.

The site presented us with a few challenges. First of all, it was set between 2 traditional, low lying thatched cottages identified as being of architectural significance. Secondly, the views out to sea were only achievable at first floor level, and thirdly, the front, less-private side to the plot faced south meaning there would be a conflict between the road and the proposed garden that would front onto it.

Zinc House 1

We developed a concept of 4 interlocking forms that would give the accommodation required, whilst respecting the scale of the cottages either side and the views they provided to the village. We proposed a long linear timber clad form at first floor, set above a light weight glazed section below, and a white rendered wing to the side with a projecting garage at the end to create a welcoming entrance courtyard. The composition is ‘anchored’ to the site by a double height entrance hall that is clad on the outside in dark grey zinc.

Zinc House 2

The walls were heavily insulated and sealed to create a highly efficient super structure. An air source heat pump provides the heating and hot water and a mechanical ventilation and heat recovery system throughout the house recovers the heat from the kitchen and bathrooms to provide warm fresh air in the winter months.

Zinc House 3

The extensive areas of glazing give a constant reminder of the dramatic and ever changing weather in this exposed location: the dappled sunlight breaks through the trees into the kitchen in the morning; the rain showers down on the large rooflights over the dining area during the day; and the sun sets over the sea in the evening, filling the living area with an orange glow captured by the large framed window to the west. Photography: Martin Gardner

Zinc House 4

Zinc House 5

Zinc House 6

Zinc House 7

Zinc House 8

Zinc House 9

Zinc House 10

Zinc House 11

Zinc House 12

Zinc House 16

Zinc House 13

Zinc House 14

Thank you for reading this article!

The Glade Residence / DLM Architects

The Glade residence is sunk into the topography of the site, within a clearing in the trees, hence the name 'The Glade'. A large basement utilises existing site excavation, with the ground floor enclosed in Guernsey granite sourced on site, with highlights or natural lime render at openings.

Monochromatic House in Vilnius: The Greywall

A monochromatic house that is recessed and hidden behind the continuous concrete wall. This wall becomes a part of the interior by creating the grey wall through the entire apartment and becomes a limit between common spaces and nature.

Bhuwalka House by Khosla Associates

Bhuwalka House was designed for a young couple and their daughter and it includes a basement for parking, four bedrooms, a home theater, gym...

Nevill Road House by Freehaus Design

Nevill Road House is a Victorian house in North London which was completely renovated by Freehaus Design Studio. Project description: We were approached by our...

Araucaria House by VOO® Arquitetura e Engenharia

A condominium in the central region of the city of Guaporé, Rio Grande do Sul, in an urban area near a green massif, gives way to the Araucária House.

Related Articles