Former Office Spaces in Amsterdam Converted into High-End Urban Lofts

Former Office Spaces in Amsterdam Converted into High-End Urban Lofts

Project: High-End Urban Lofts
Architects: BNLA Architecten, Bureau Fraai
Lead Architects: Daniel Aw, Rikjan Scholten (Bureau Fraai) / Eric Lemstra, Arjen Bloem (BNLA architecten)
Location: Maassluisstraat, 1062 Amsterdam, The Netherlands
Area 129.0 m2
Project Year 2018
Photographer: Studio de Nooyer

With the conversion into high-end urban lofts Bureau Fraai & BNLA architecten made the design for the upgrade of former office spaces underneath two of in total four characteristic 60’s mixed-use residential blocks of Dutch functionalist Piet Zanstra.

Former Office Spaces in Amsterdam Converted into High-End Urban Lofts

The existing facade of these levels with office spaces underneath the buildings were outdated and are renewed with respect to the characteristics and structure of the original design. As an addition each loft apartment is provided with a loggia.
Former Office Spaces in Amsterdam Converted into High-End Urban Lofts

The conversion into a total of 48 high-end compact urban lofts for young professionals, is part of the StartSmart-living concept developed by Nobillon Vastgoed. As an addition to the private lofts, part of the concept is to provide spaces for the inhabitants to meet and connect. This originates from the believe that a healthy social-life is essential for a high quality-of-life. According to these principles the communal spaces as lobby, staircase and hallways are designed as an extended part of one’s loft.

living room / Bureau Fraai + BNLA Architecten

Focus of the main design concept for the lofts is the introduction of a 3D interior object containing a kitchen, a bathroom, storage space and a mezzanine with a double bed. The quality of the raw concrete structure of the existing building contrasts with the refined wooden interior objects. The co-existence of these different materials and textures captures the past and the present into a harmonic design which is both industrial and luxurious.

kitchen, Bureau Fraai + BNLA Architecten

Former Office Spaces in Amsterdam Converted into High-End Urban Lofts

Former Office Spaces in Amsterdam Converted into High-End Urban Lofts

bathroom / Bureau Fraai + BNLA Architecten

bathroom, Bureau Fraai + BNLA Architecten

Former Office Spaces in Amsterdam Converted into High-End Urban Lofts

Bureau Fraai + BNLA Architecten

Former Office Spaces in Amsterdam Converted into High-End Urban Lofts

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Family Chalet Renovation in Hockley Valley / Heather Asquith Architect

This much loved family chalet built in the 1960’s was in need of renovation. Out went interior finishes circa 1970, a too-narrow deck and tiny windows that only gave a glimpse of the spectacular view across the hills and pond below.

Belomorskaya Apartment / Designers Pavel and Svetlana Alekseeva

The task for the designers is to make a functional, bright, but at the same time brutal room with loft elements. The stylistic design is modern. Project features - contrasting design in color, mixing styles, a combination of various design elements from different styles.

La Mira Ra House Offers an Intimate Opening Towards the Sea

La Mira Ra house, located in the South of France, is the fruit of a long reflection about the marriage of the wild nature of the Mediterranean and the minimalist purity of contemporary architecture - a marriage resulting in a unique architectural project.

Ghat House in Chile / Max Núñez Arquitectos

The Ghat house is located on a terrain that has a 25º inclination, facing the Pacific Ocean. Its design, structure, internal organization, and the lifestyle proposed within it were determined by the pre-existing conditions of the topography.

Beijing Textile Factory Converted into an Office for Media Company

The new Beijing office of media company CWITM is located in an old textile factory in creative compound. The space is divided in two sections by a longitudinal industrial shed roof with skylight.

Wateka Residence by Domiteaux + Baggett Architects

As is typical with our work this residence is a complete reflection of the homeowners. The Wateka residence was thoughtfully planned to make a comfortable space that lives with them. The site had several mature trees that the homeowners desired to preserve. Site placement of the home was strategic to the trees.